Πρωτομαγιά

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου και αποτελεί ημέρα εορτασμού της άνοιξης.Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια.

Η Πρωτομαγιά όμως έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, τότε που οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα, είτε για τον Διόνυσο, είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς.

Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος.
Κατά την διάρκεια των Ανθεστηρίων γινόταν και η «τελετή της αιώρας». Το έθιμο της αιώρας συνδέεται με το παρακάτω μύθο :
«Από την Αθήνα περνούσε κάποτε ο θεός των αμπελιών και του κρασιού Διόνυσος, όπου τον φιλοξένησε ένας Αθηναίος πολίτης με το όνομα Ικάριος, χωρίς να ξέρει ότι φιλοξενεί θεό . Ο Διόνυσος , ευχαριστημένος από τη φιλοξενία , του έδειξε πώς να καλλιεργεί αμπέλια και να φτιάχνει κρασί.
Σαν έφτιαξε το πρώτο κρασί ο Ικάριος, το έβαλε σε ασκιά και γύριζε στην ύπαιθρο και το πουλούσε. Κάποιοι βοσκοί , που ήπιαν απ’ αυτό , μεθύσανε και πέσανε σε βαθύ ύπνο. Οι σύντροφοί τους νόμισαν πως ο Ικάριος τους έδωσε δηλητήριο και τους δηλητηρίασε. Έπιασαν τον Ικάριο, τον σκότωσαν και έθαψαν το πτώμα του στο βουνό, κάτω από ένα πεύκο.
Η κόρη του Ικάριου Ηριγόνη , σαν είδε πως ο πατέρας της δε γύριζε στο σπίτι, πήρε την πιστή της σκύλα Μαίρα και άρχισε να ψάχνει να τον βρει. Η σκύλα ,που είχε δει που είχαν θάψει τον Ικάριο, την οδήγησε στον τάφο του τραβώντας την από το φόρεμα. Η Ηριγόνη ,αφού ξέθαψε τον νεκρό και τον θρήνησε με τιμές, από την απελπισία της απαγχονίστηκε στο πεύκο. Προτού πεθάνει ,καταράστηκε τις κόρες των Αθηναίων να έχουν την ίδια μοίρα με αυτήν.
Ο Δίας λυπήθηκε για το τέλος του Ικάριου και της κόρης του και τους απαθανάτισε κάνοντάς τους λαμπρούς αστερισμούς στο ουράνιο στερέωμα : Αρκτούρος ή Βοώτης ο πατέρας, Παρθένος η κόρη και Κύων η σκυλίτσα.
Ο Διόνυσος εξάλλου, οργισμένος από τον θάνατο του ανθρώπου που τον φιλοξένησε, έστειλε στην Αθήνα φοβερή αρρώστια: Ένα είδος τρέλας έπιανε τις νεαρές κοπέλες και πολλές απ’ αυτές χωρίς κανένα λόγο κρεμάζονταν σε δέντρα και αυτοκτονούσαν . Οι Αθηναίοι ,απελπισμένοι, ρώτησαν το μαντείο των Δελφών, που τους συμβούλεψε να καθιερώσουν μια γιορτή για εξιλέωση της Ηριγόνης.  Οι νεαρές Αθηναίες κουνιόντουσαν στις αιώρες και πάνω στα κλαδιά των δέντρων κρεμούσαν τις πλαγ- γόνες (μικρές κούκλες, από κερί ή από άργιλο) και οι ίδιες τραγουδούσαν το τραγούδι αλήτις, τραγούδι λυπητερό, που αναφερόταν στις περιπλανήσεις της Ηριγόνης. Οι Αθηναίοι καθιέρωσαν τη γιορτή της Αιώρας και από τότε η κατάρα ενάντια της πόλης τους σταμάτησε»πηγή : mytiliniadialektos.gr
Υπάρχουν πολλές παροιμίες για τον συγκεκριμένο μήνα.Μερικές απο αυτές ε’ιναι οι παρακάτω:

Μάης άβρεχτος, χρόνια ευτυχισμένα.

Τώρα είναι Μάης κι άνοιξη, τώρα είναι καλοκαίρι.

Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει.

Μην πάρεις τον Μάη άλογο, μήτε γυναίκα τη Λαμπρή

Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είναι κι ακαμάτες

Ο Μάης ρίχνει τη δροσιά και ο Απρίλης τα λουλούδια.

 

‘Εναν εύκολο τρόπο για να φτιάξουμε το δικό μας πρωτομαγιάτικο στεφάνι μας δείχνει  το παρακατω βιντεάκι.

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται  και η μέρα των εργατών.Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή.

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των Καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.

Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων.» πηγή : sansimera.gr

Ένα διαφορετικο video αφιερωμενο στην πρωτομαγιά που θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα για συζήτηση ώστε να ευαισθητοποιήθούν τα παιδιά και σε θέματα που δεν σχετιζονται μόνο με τις ομορφιές της φύσης είναι το παρακάτω:

Πατώντας πάνω στο στεφάνι μπορείτε να δείτε και άλλα σχετικά με την πρωτομαγιά…

“ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΓΗΣ”

To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».  Η 22 Απριλίου αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο

Φέτος, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης μένοντας στο σπίτι μας. Γι’αυτό και μια παιδική ζωγραφιάμε θέμα τη Γη, μια σύντομη συζήτηση ή η διήγηση ενός παραμυθιού θα μπορούσε να αποτελέσει μια ωραία αφιέρωση στο μείζον αυτό θέμα της προστασία της Γης που μας αφορά όλους.

Μία ομαδική εργασία που είχαμε κάνει με τα παιδιά υποδεχόμενοι την Άνοιξη ήταν η κατασκευή ενός λουλουδιού απο ανακυκλώσιμα υλικά όπως καπάκια , “το λουλουδι της ανακύκλωσης” όπως το ονομάσαμε.

 Στην ιστοσελίδα http://www.deneinaiparamithi.gr/ μπορούμε να βρούμε χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.

 Ένα πολύ όμορφο τραγουδάκι απο την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου για την ανακύκλωση είναι το παρακάτω :

Ένα επίσης όμορφο τραγουδάκι για την ανακύκλωση είναι και αυτό :

Πασχαλινές κατασκευές

Χριστός Ανέστη

Γεια σας γονείς και παιδιά εύχομαι να είστε καλά και να περάσατε όμορφα τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.

Σήμερα θα σας δείξω δύο πολύ εύκολες κατασκευές με τα βήματα που τις έφτιαξα έτσι ώστε και εσείς εάν θέλετε να τις κάνετε από το σπίτι. Πρόκειται για ένα  πασχαλινό λαγουδάκι και ένα πασχαλινό στεφάνι.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι  λευκό καλσόν ή και ένα λευκό χαρτί Α4,ψαλιδι ,ένα μολύβι για να σχεδιάσουμε το περίγραμμα, ένα μαύρο μαρκαδόρο, νερομπογιές ή μαρκαδόρους , πινέλο, κόλλα, κορδέλα.

  1. Για το λαγουδάκι αρχικά σχεδιάζουμε με μολύβι το περίγραμμα του χεριού του παιδιού πάνω στο χαρτόνι και στη συνέχεια το κόβουμε, το ζωγραφίζουμε και συνεχίζουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. 

2. Για το στεφανάκι σχεδιάζουμε ένα οβάλ κύκλο για αυγό, το κόβουμε και κάνουμε οχτώ ίδια αυγά. Στη συνέχεια ζωγραφίζουμε με νερομπογιές ή μαρκαδόρους  τα αυγά και τα κολλάμε μεταξύ τους όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Τέλος στολίζουμε με κορδέλες ή ότι άλλο θέλουμε.

   

 

 

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας,

 

Πέρασαν αρκετές μέρες από τότε που τα σχολεία μας έκλεισαν. Σταμάτησαν να γεμίζουν με τις παρουσίες σας,όχι γιατί ήρθαν οι χαρούμενες μέρες των διακοπών του καλοκαιριού, των Χριστουγέννων ή του Πάσχα. Έκλεισαν, γιατί καθένας και καθεμιά από σας θα πρέπει να μείνει και να προφυλαχτεί στο σπίτι του, με την φροντίδα των γονέων του και την αγάπη των δασκάλων του να τον συντροφεύει από μακριά. Σταμάτησαν, γιατί χρειάζεται να μείνετε υγιείς εσείς και οι οικογένειές σας, οι φίλοι σας, όλοι μας.

Συμβαίνει μερικές φορές μια αρρώστια κολλητική σαν κι αυτή του Κορωνοϊούνα γίνεται η αιτία να χαθούν αρκετοί άνθρωποι που είχαν την ατυχία να την κολλήσουν και να μη γίνουν καλά. Γι’ αυτό πολλοί επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να βρουν το φάρμακο που θα την νικήσει, το εμβόλιο που θα μας βοηθήσει να μην την κολλήσουμε, να μην αρρωστήσουμε σοβαρά. Και μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο μόνος τρόπος που έχουμε να την αποφύγουμε είναι να μένουμε όσο μπορούμε μόνοι μας στο σπίτι.

Το να μένετε στο σπίτι όλη μέρα και για τόσες μέρες είναι άλλες φορές πιο εύκολο και άλλες φορές δυσκολότερο. Δύσκολο γίνεται όταν σας λείπουν οι φίλοι σας, οι παρέες σας, οι αγαπημένες σας δραστηριότητες. Πιο εύκολο γίνεται όταν τρώτε το αγαπημένο σας φαγητό, βλέπετε μια ταινία που σας αρέσει ή μιλάτε με τους φίλους σας μέσω του κινητού ή του υπολογιστή σας.

Αυτές τις μέρες που η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει,μας έρχονται στο νου  άνθρωποι που άλλες στιγμές πιθανόν να διέφευγαν τηςπροσοχής μας και να μην αποσπούσαν το ενδιαφέρον μας. Κάποιους από αυτούς τους βλέπουμε και τους ακούμε στην τηλεόραση,κάποιοι άλλοι παραμένουν άγνωστοι, αλλά τους σκεφτόμαστε.Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, για παράδειγμα, αγωνίζονται, με κίνδυνο να κολλήσουν και οι ίδιοι, να φροντίσουν και να σώσουν όσους πιο πολλούς αρρώστους γίνεται. Άλλοι πάλι φροντίζουν να έχουμε ασφάλεια και να τηρούνται οι νόμοι. Άλλοι φροντίζουν να έχουμε τα φάρμακά μας. ‘Άλλοιεργάζονται για να έχουμε τα προϊόντα και τα είδη  που χρειαζόμαστε για να φάμε και να συντηρηθούμε. Κάποιοι επίσης δουλεύουν για να μαζεύουν τα σκουπίδια μας και να είναι οι πόλεις μας καθαρές, ενώ άλλοι μας φέρνουν τα δέματα με τα πράγματα που χρειαζόμαστε. Όσοι πάλι αρρωσταίνουν και πάνε στα νοσοκομεία, παραμένουν μόνοι τους για αρκετό καιρό, απομονωμένοι από την οικογένειά τους και χωρίς επαφή με κανέναν άλλο εκτός των γιατρών ή των νοσηλευτών τους. Κάποιοι ηλικιωμένοι, και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στα γηροκομεία, είναι αποκλεισμένοι από κάθε συνάντηση με τους δικούς τους ανθρώπους και δε δέχονται επισκέψεις. Και ένα σωρό άλλοι που μπορεί να σκεφτεί με τον τρόπο του ο καθένας ή η καθεμιά μας.

Απ’ την πλευρά μας, η ομάδα μας στο ΚΕΣΥ, καλεί όλους σας, σε όποιο σχολείο πηγαίνετε, να σκεφτείτε ένα ή περισσότερα πρόσωπα που θα θέλατε να απευθυνθείτε για να του εκφράσετε τον θαυμασμό σας, το ευχαριστώ σας, την υποστήριξή σας, τη συμπαράστασή σας ή κάτι άλλο που νιώθετε. Μπορείτε να το γράψετεσ’ ένα γράμμα, σε μια Πασχαλινή Κάρτα, σε ένα ποίημα, να το ζωγραφίσετε σε μια ζωγραφιά… και να μας το στείλετε στην διεύθυνσηΣταλλού 5 και Μαρκίδου, 33100, Άμφισσαή στο mailmail@kesy.fok.sch.grΘα φροντίσουμε να παραδωθεί σ’ αυτόν ή σ’ αυτούς που επιλέξατε να απευθυνθείτε, μεταφέροντας το δικό μας μήνυμα… ‘Είμαι κι εγώ εδώ!’

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ

Πειραματιζόμαστε

  1. Πείραμα

Υλικά

1 άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού                                                                   

100 ml ξύδι

2 κ.γ σόδα

1 μπαλονι

Σε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού βάζουμε 100ml ξύδι. Παίρνουμε ένα μπαλόνι, ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές σόδα και βάζουμε το στόμιο του μπαλονιού  στο στόμιο του μπουκαλιού. Μόλις αρχίσει να πέφτει η σόδα θα βλέπουμε πως με την χημική αντίδραση το μπαλόνι αρχίζει και φουσκώνει. Σε 1 λεπτό θα έχουμε ένα φουσκωμένο μπαλόνι.

 

  1. Πείραμα

Υλικά

Ένα μπολ με νερό

Μερικά παγάκια

Λίγο αλάτι

Νήμα

Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε παγάκια  . Τοποθετούμε ένα  νήμα μέσα στο νερό με τη μια άκρη του να ακουμπάει στο παγάκι και την άλλη έξω από το μπολ. Ρίξτε αλάτι στο παγάκι και περιμένετε 5-10 λεπτά. Τραβήξτε το νήμα από το άλλο του άκρο και βγάλτε το παγάκι έξω. Το αλάτι λιώνει το παγάκι και κολλαει το νήμα επάνω στο παγάκι.

 

  1. Πείραμα

Υλικά

1 μπαλόνι

Χαρτί

Ψαλίδι

Κόψτε το χαρτί σε μικρά τετράγωνα. Φουσκώνουμε  εντελώς το μπαλόνι και το τρίβουμε  στο σώμα του παιδιού. Στη συνέχεια, προσπαθούμε ακουμπώντας το στα χαρτάκια που έχουμε κόψει, να  κολλήσουν όσα περισσότερα μπορέσουνε. Τρίβουμε το μπαλόνι με μία πετσέτα, για να το «αποφορτίσουμε». Και για να κάνουμε το πείραμα πιο… παιχνιδιάρικο, μπορούμε να φουσκώσουμε δύο μπαλόνια και να μετρήσουμε ποιος από τους δύο, εμείς ή το παιδί, θα μαζέψει με το μπαλόνι τα περισσότερα χαρτάκια! Ο στατικός ηλεκτρισμός έλκει τα χαρτάκια στο μπαλόνι.

 

  1. Πείραμα

 Υλικά

Μία λαδόκολλα                                                                                                           

1 καλαμάκι

λίγο νερό

Απλώνουμε  μία λαδόκολλα πάνω σε ένα τραπέζι και κολλάμε τις άκρες τις  λαδόκολλας. Στη μία πλευρά της ρίχνουμε δύο μεγάλες σταγόνες νερού. Στη συνέχεια κόβουμε ένα καλαμάκι στη μέση και κρατάμε μισό εμείς και μισό το παιδί. Στεκόμαστε στην άκρη του τραπεζιού και αρχίζουμε να φυσάμε μέσα από το καλαμάκι τις σταγόνες. Η πρώτη σταγόνα που θα φτάσει στην άλλη άκρη της λαδόκολλας κερδίζει! Η δύναμη του αέρα μετακινεί τις σταγόνες.

 

 

 

 

Το Πάσχα έφτασε.

Πάσχα

  Το Χριστιανικό Πάσχα, ή Πασχαλιά ή Λαμπρή ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανισμού. Το θείο πάθος οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης,  τη νίκη της ζωής  και σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της Ανοιξης. Πάσχα είναι το πρώτο ξύπνημα από το βαρύ χειμωνιάτικο ύπνο!

Τα λαϊκά έθιμα κατά το σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών , το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις

ΕΘΙΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ  

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Οι νοικοκυρές σε όλη τη χώρα βάφουν τα κόκκινα αυγά. Τη Μεγάλη Πέμπτη ζυμώνονται και τα τσουρέκια. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

   Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ή βελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου, ο στολισμός και η περιφορά του οποίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας φωνάζει το «Χριστός Ανέστη!». Ένα από τα βασικότερα τελετουργικά στοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο Φως, με κορύφωση την πρόσκληση του ιερέα «Δεύτε λάβετε Φως». Το Φως αυτό οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα θεωρούνταν καλοτυχία να μη σβήσει η λαμπάδα με το Άγιο Φως μέχρι να φτάσουν οι πιστοί στο σπίτι. Μπαίνοντας «σταυρώνουν» πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας, ενώ παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού και μάλιστα προσπαθούσαν να το κρατήσουν αναμμένο για 40 ημέρες μέχρι την Ανάληψη του Κυρίου χωρίς να σβήσει.

 

Το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες, σε μνήμη του Λάζαρου, ζυμώνουν για τα παιδιά ειδικά κουλουράκια τα λαζαράκια στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως ήταν και ο Λάζαρος όταν αναστήθηκε. Μια ωραία ιδέα είναι να φτιάξουμε και εμείς με τα τα παιδιά μας τα λαζαράκια. Επίσης την ημέρα αυτή ψέλνονται στα σπίτια και τα κάλαντα του Λαζάρου. Τον Λάζαρο τραγουδούν κυρίως κορίτσια σχολικής ηλικίας, τα οποία αποκαλούνται λαζαρίνες, λαζαριτσες, λαζαρούδισσες κ.α.

Τα κάλαντα του Μ. Σαββάτου

 

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.

Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος;
Κάτω στους νεκρούς, σαν πεθαμένος.

Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι,
που ‘ν’ το στόμα μου πικρό φαρμάκι.

Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι,
Που ‘ν’ το στόμα μου, σαν περιβόλι.

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου ’φέρε χαρτί και κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.

Το κοφνάκι μου θέλει αυγά,
κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά

Βάγια, Βάγια και Βαγιώ.
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό τ’ αρνί.

ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

 ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑΣυμβολίζουν με το κόκκινο χρώμα τους το αίμα του Χριστού

 

ΑΡΝΙΣυμβολίζει τους πιστούς από την παραβολή του Χριστού με τον βοσκό

 

Ο ΣΤΑΥΡΟΣΣυμβολίζει το Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός

 

Η ΛΑΜΠΑΔΑ: Συμβολίζει το φως που έφερε ο Χριστός νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του

 

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ: Με το θόρυβο και το φως που κάνουν λέγεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.

 

Προτάσεις

  • Κάποιες προτάσεις για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά είναι να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο έθιμα όπως παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας π.χ Στο Καστελλόριζο ο χορός των κοριτσιών που στήνεται στον αυλόγυρο του Μητροπολιτικού ναού το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζει είναι με τα αυτοσχέδια μικρά αερόστατα, που φέγγουν στον ουρανό της Αρκαδίας και εξαφανίζονται. Στην Πάτμο υπάρχει χρόνια τώρα το έθιμο του «νιπτήρα», μια αναπαράσταση του Νιπτήρα που τέλεσε ο Ιησούς στους μαθητές του μετά το Μυστικό Δείπνο. Στη Ναύπακτο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής πλήθος κόσμου ακολουθεί την περιφορά του Επιταφίου, σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου του λιμανιού και οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι. κ.α
  • Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε πασχαλινές καρτούλες απλές με ένα για παραδειγμα κόκκινο αυγό στη μέση ή πολύχρωμο για να τις χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα μαζί με τις ευχές μας
  • Επίσης τα παιδια μπορούν να δουν ταινίες animation σχετικής θεματολογίας ή να  τους διαβάσουμε πασχαλινά διηγήματα ή κείμενα για το Πάσχα που υπάρχουν σε παλιά αναγνωστικά και να ζωγραφίσουν.
  • Να φτιάξουμε όπως είπαμε τα λαζαρακια και να ζητήσουμε τη βοήθεια των παιδιών στην παρασκευή και πλάσιμο των πασχαλινών κουλουριών αφήνοντας τους την φαντασία ελεύθερη να πειραματιστούν,να βοηθησουν στο βαψιμο των αυγων .
  • Ακόμα με σπιτικό πηλό μπορούμε με τα παιδιά  να φτιάξουμε πασχαλινά αυγά,να τα ζωγραφίσουμε και να τα στολίσουμε με glitter και κορδέλες και να διακοσμίσουμε το δωμάτιο των παιδιων.

 

κουλουράκια

  Και μια πρωτότυπη συνταγή για κουλουράκια που σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά.

υλικά

150 γρ βούτυρο

150 γρ ζάχαρη

1 πορτοκάλι το ξυσμα

1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα

2 αυγά

1 μπέικιν πάουντερ

500γρ αλεύρι γ.ο.χ

2 βανίλιες

1 κρόκος για επάλειψη

200γρ κουβερτουρα λιωμένη για διακόσμηση για μετα το   ψήσιμο

                                                                 ψήνουμε στους 160 για 20 λεπτα.

Η κυρά-Σαρακοστή

Η κυρά Σαρακοστή

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα,. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Λίγο λοιπόν πριν σταματήσουν τα σχολεία φτιάξαμε και εμείς τη δική μας κυρά –Σαρακοστή με χαρτόνι και προλάβαμε να κόψουμε το ένα από τα 7  πόδια της. Τώρα βέβαια είμαστε στο πέμπτο ποδαράκι καθώς δεν έμειναν παρά δυο εβδομάδες ακόμα για το Πάσχα.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδιασταυρωμένα χέρια γιατί προσευχότανένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νήστευε. Εμείς στην ποδιά της βάλαμε τις νηστίσιμες τροφές αφού κόψαμε εικόνες  από περιοδικά. χωρίσαμε σε δυο κατηγορίες αρτύσιμες-νηστίσιμες και στη συνεχεία κολλήσαμε τις νηστίσιμες τροφές στην ποδιά της.

Για ανατροφοδότηση  και  σε συνεχεια όσων δεν προλάβαμε να κάνουμε στην τάξη μια πρόταση και ευκαιρία για απασχόληση θα ήταν να φτιάξουν με ζυμάρι, τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους την κυρά-Σαρακοστή και να την ψήσουνε.Ακόμα να συνεχίσουν με το κοψιμο των ποδιών ώσπου να κατανοήσουν τα παιδιά ότι έφτασε το Πάσχα με το κόψιμο και του τελευταίου ποδιού.

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά

Υλικά

3 κούπες αλεύρι

1 κούπα νερό

1 κούπα αλάτι

Μπαχαρικά για διακόσμηση

Ψήσιμο στους 160 για μισή ώρα

 

Για το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής έχει γραφτεί και το παρακάτω ποιηματάκι.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη έφτιαχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
έκοβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

 

παίζουμε με τα παιδιά μας

Μέσα από απλά παιχνίδια για όλη την οικογένεια  μπορούμε  να περάσουμε ευχάριστα και  δημιουργικά τις μέρες που καθόμαστε σπίτι. Τα παρακάτω παιχνίδια παίζονται με καθημερινά υλικά και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

  1. Πετώ το μπαλόνι στον αέρα: Πετάμε ένα μπαλόνι στον αέρα και προσπαθούμε να το κρατήσουμε χωρίς να πέσει κάτω, με τα διάφορα  μέρη του σώματος. Μπορούμε για παράδειγμα, εμείς οι μεγάλοι να δώσουμε οδηγίες στα παιδιά  π.χ.  να το κρατήσουν στον αέρα με την μύτη, με τα γόνατα, με το κεφάλι.

                                                                                                          

  1. Σπάμε το μπαλόνι: Με ένα μπαλόνι και με μια κορδέλα δένουμε το κάτω μέρος του            ποδιού μας. Σκοπός μας είναι να σκάσουμε  το μπαλόνι του άλλου και να μείνει το μπαλόνι μας άθικτο.                                                                                                 
  2. Η θάλασσα : Έχοντας ένα σεντόνι ή μια πετσέτα και ένα μπαλόνι ή πλαστικά μπαλάκια, μπορούμε αφού χωριστούμε σε ομάδες να κρατήσουμε από μια άκρη σχηματίζοντας έναν κύκλο. Όταν  ρίξουμε το μπαλάκι στο κέντρο του σεντονιού ξεκινά το παιχνίδι.  Η κάθε ομάδα προσπαθεί να στείλει το μπαλάκι στον άλλο. Σκοπός είναι να μην πέσει το μπαλάκι στη πλευρά του καθενός.

 

  1. Καυτή πατάτα : Έχοντας μια μπάλα σχηματίζουμε έναν κύκλο. Ο κάθε παίχτης πρέπει να δώσει την μπάλα στον άλλο τόσο γρήγορα σαν να κρατεί στα χέρια του μια καυτή πατάτα. Όποιος δεν καταφέρει να τη πιάσει βγαίνει για λίγο από τα παιχνίδι.

 

  1. Το σπίτι (λαβύρινθος): Διαμορφώνουμε ένα δωμάτιο του σπιτιού έτσι ώστε να μπορούμε να σχηματίσουμε έναν (λαβύρινθο) και με τις κατάλληλες οδηγίες καθοδηγούμε το παιδί ώστε να φτάσει στο τέρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καρέκλες, τα μαξιλάρια, παιχνίδια και ότι άλλο υπάρχει .Επίσης μπορούμε να παροτρύνουμε το παιδί εκτελώντας κινήσεις που συνδυάζουν μαθηματικά  π.χ. τρία βήματα μπροστά-πίσω, έννοιες όπως δεξιά-  αριστερά, πάνω-κάτω και διάφορους τρόπους κίνησης όπως κουτσό, μπουσουλάμε  κτλ. να συντονίζοντάς το.

 

  1. Παιχνίδι ισορροπίας : Χρησιμοποιώντας ένα βιβλίο στο κεφάλι μπορούμε να ορίσουμε μια συγκεκριμένη απόσταση και να προσπαθήσουμε να την διασχίσουμε χωρίς να πέσει το βιβλίο.

 

  1. Δραματοποίηση: Διαβάζοντας ένα βιβλίο κατάλληλο για μικρά παιδιά  μπορούμε να δώσουμε επιθυμητούς ρόλους στα παιδιά και να ζωντανέψουμε το παραμύθι. Επίσης μπορούμε να έχουμε διαθέσιμα υλικά στα παιδιά για να ζωγραφίσουν αυτό που τους έκανε εντύπωση και τους άρεσε πιο πολύ. Συνεχίζοντας μπορούμε να συνθέσουμε τις ζωγραφιές  και να φτιάξουμε ένα μικρό βιβλίο με εξώφυλλο, αρχή, μέση, και τέλος .Μπορούν έτσι τα παιδιά  να γίνουν μικροί δημιουργοί του δικού τους βιβλίου.

 

  1. Παντομίμα : Μπορούμε να χωριστούμε σε δυο ομάδες και η κάθε ομάδα να συμφωνήσει τι θέλει να αναπαραστήσει με παντομίμα στην άλλη ομάδα. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντικείμενο για μίμηση όπως επάγγελμα, ζώο, δραστηριότητα.

 

  1. Χαλασμένο τηλέφωνο : Καθισμένη σε μια πλευρά όλη η οικογένεια και ξεκινώντας από έναν μεγάλο ξεκινάει το παιχνίδι. Θα πρέπει ο καθένας  να λέει  στο αυτί του άλλου  γρήγορα  την αρχική λέξη . Στο τέλος ο τελευταίος λέει αυτό που άκουσε και ελέγχουμε την αρχική  λέξη η οποία τις περισσότερες φωνές καταλήγει αλλοιωμένη.

 

  1. Μουσικές καρέκλες :Ανάλογα με τον αριθμό τον παικτών βάζουμε σε κύκλο καρέκλες κατά μια λιγότερη. Ένας μεγάλος δίνει με τη μουσική την έναρξη του παιχνιδιού. Κάθε φορά που σταματά η μουσική  οι παίκτες κάθονται στις καρέκλες. Στο τέλος θα μείνει μια καρέκλα και δυο παίκτες. Όποιος προλάβει να καθίσει θα τερματίσει το  παιχνίδι

 

 

  1. Ουρές: Κάθε ένας από την οικογένεια τοποθετεί και από μια ουρά. Μπορεί να είναι ένα μαντίλι, μια κορδέλα . Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μην χάσουμε την ουρά μας αλλά να πάρουμε την ουρά του άλλου και όσες περισσότερες μπορούμε.

     12.Κρυμμενος θησαυρός: χαρακτηρίζοντας ένα αντικείμενο ως θησαυρό και ξεκινώντας από τον παίκτη  που θα τον κρύψει οι  υπόλοιποι περιμένουν το σύνθημα που θα τους δώσει ώστε να αρχίσουν έπειτα από καθοδήγηση να ψάχνουν. Μπορούμε να εισάγουμε τις λέξεις ζεστό –κρύο όποτε πλησιάζουν  ή απομακρύνονται αντίστοιχα. Τις οδηγίες στην αρχή τις δίνει ένας μεγάλος

     13.Στρατιωτάκια ακούνητα: Κλείνοντας τα μάτια του κάποιος απαντά στο –στρατιωτάκια ακούνητα, αγέλαστα μέρα ή νύχτα – των άλλων που στέκονται πίσω του .Στο άκουσμα της ημέρας γυρνά ο παίκτης που τα (φυλάει) και παρατηρεί τους άλλους που στέκονται ακίνητοι παίρνοντας διάφορες  πόζες. Όποιος γελάσει ή κινηθεί πρώτος τα (φυλάει) αυτός