νετρίνο

Φεβ 2018 15

Τι είναι νετρίνο;

Κατηγορία Χωρίς κατηγορία      | ΤΣΟΥΡΠΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι είναι νετρίνο;

Αν και βρίσκονται παντού γύρω μας, τα νετρίνα δεν κάνουν εύκολα αισθητή την παρουσία τους. Αλληλεπιδρούν σπάνια με οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους. Γι’ αυτό άλλωστε ταξιδεύουν μέσα στο σύμπαν για εκατομμύρια χρόνια χωρίς να αλλάζουν πορεία. Αν μπορούσαμε να “πιάσουμε” ένα, θα να μας έδινε πληροφορίες για τις πιο μακρινές γωνιές του σύμπαντος. Από που έρχονται όμως και πως ανιχνεύονται αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια;
Τα νετρίνα είναι στοιχειώδη σωματίδια, δεν μπορούν δηλαδή να υποδιαιρεθούν σε άλλα μικρότερα σωματίδια. Είναι μάλιστα από τα μικρότερα. Περίπου ένα εκατομμύριο φορές μικρότερο από το ηλεκτρόνιο, το νετρίνο μπορεί εύκολα να περάσει μέσω της ύλης, ενώ παράλληλα δεν επηρεάζεται από τα μαγνητικά πεδία, αφού δεν διαθέτει ηλεκτρικό φορτίο.
Υπάρχουν διάφορες πηγές νετρίνων στο σύμπαν. Κάποια από αυτά παράγονται από τη ραδιενεργό διάσπαση χημικών στοιχείων που βρίσκονται στο σώμα μας ή στο εσωτερικό της Γης. Νετρίνα παράγονται επίσης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και στους επιταχυντές σωματιδίων. Οι κοσμικές ακτίνες αποτελούν μια άλλη πηγή νετρίνων. Οι κοσμικές ακτίνες αποτελούνται από φορτισμένα σωματίδια με σχετικά μεγάλη μάζα, όπως τα πρωτόνια. Τα σωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν έντονα με την ύλη και παράγουν υψηλής ενέργειας νετρίνα. Τα νετρίνα με τις υψηλότερες ενέργειες όμως παράγονται πολύ μακριά από τη Γη, σε ακραίες συνθήκες όπως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, σουπερνόβα και άλλες πηγές ισχυρών κοσμικών ακτίνων που δεν γνωρίζουμε ακόμη κάτι γι’ αυτές.
Το γεγονός ότι τα νετρίνα αλληλεπιδρούν περιορισμένα με την ύλη τα καθιστά σπουδαίους μεταφορείς πληροφοριών. Για τον ίδιο λόγο από την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν. Ο εντοπισμός αυτών των σωματιδίων γίνεται από ειδικούς ανιχνευτές. Η κατασκευή όλων των ανιχνευτών νετρίνων ακολουθεί δύο βασικές “αρχές”. Η πρώτη αφορά το μέγεθος του ανιχνευτή. Επειδή τα νετρίνα αλληλεπιδρούν ασθενώς με άλλα σωματίδια της ύλης, οι ανιχνευτές πρέπει να έχουν μεγάλο μέγεθος έτσι ώστε να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ανίχνευσης νετρίνων. Η δεύτερη αφορά την τοποθεσία του ανιχνευτή, ο οποίος θα πρέπει να μην επηρεάζεται από εξωτερικές παρεμβολές, όπως οι διάφοροι τύποι ακτινοβολιών. Έτσι οι περισσότεροι ανιχνευτές βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια, είτε μέσα στη γη είτε μέσα στη θάλασσα.
Οι διάφοροι τύποι ανιχνευτών νετρίνων διακρίνονται ανάλογα με τη μέθοδο ανίχνευσης που χρησιμοποιούν.

 

Πηγή:http://www.g-physics.com/2015/07/blog-post.html