Η περιοχή μου: Τσαλικάκι (Γάζι)

χρόνος λήψης της φωτογραφίας: Σάββατο 2 Μαϊου 2015 τόπος λήψης της φωτογραφίας: Τσαλικάκι, Αγία Μαρίνα

χρόνος λήψης της φωτογραφίας: Σάββατο 2 Μαϊου 2015
τόπος λήψης της φωτογραφίας: Τσαλικάκι, Αγία Μαρίνα

Το Τσαλικάκι είναι μία πολύ όμορφη περιοχή στην επαρχία του Δήμου Ηρακλείου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Μαλεβιζίου, ο οποίος υπάγεται στον Νομό Ηρκλείου. Γενικά το Γάζι είναι από τους δυναμικότερους και πλέον αναπτυσσόμενους οικισμούς του νομού Ηρακλείου, με τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό των 5210 κατοίκων, από τους οποίους 1049 είναι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας (σύμφωνα με απογραφή του 1991, φυσικό είναι αυτά τα νούμερα να έχουν αυξηθεί, και αρκετά θα έλεγα).

Η Αγία Μαρίνα, γνωστή ως Τσαλικάκι αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1940 ως Τσαλικάκιον. Ήταν το μετόχι του Τούρκου Αγά Τσαλικάκι. Στις απογραφές του 1881 και του 1900 συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό όνομα Μετόχια, που βρίσκονται γύρω από το Ηράκλειο. Αργότερα μετονομάστηκε Αγία Μαρίνα από την εκκλησία του οικισμού. Κοντά στο Τσαλικάκι βρίσκεται του Αγάκου το μετόχι το οποίο ανήκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στον Νουραδίν Αγακάκη και αποτέλεσε καταφύγιο των Οθωμανών κατά την διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης του 1897. Επίσης, στο Γάζι έχουν βρεθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που παραπέμπουν σε συμπεράσματα ότι στην αρχαιότητα ίσως ήταν Μινωική αποικία ή τόπος λατρείας των Μινωιτών.

Η γειτονιά μου μέσα από τα μάτια μου.

Στην γειτονιά που μένω αυτήν τη στιγμή ζω εδώ και περίπου έξι χρόνια, ένα αρκετά σημαντικό μέρος της ζωής μου. Οι αναμνήσεις που έχω είναι αρκετά καλές και προσωπικά νιώθω αρκετά τυχερή που πέρασα έστω και αυτά τα τελευταία χρόνια της παιδικής μου ηλικίας σε αυτήν την γειτονιά. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι γιατί ως ήσυχη και όχι τόσο πολυσύχναστη γειτονία, είχαμε πάντα την ευχέρεια να παίζουμε όλα τα παιδιά μαζί ελεύθερα στους δρόμους, χωρίς να ανησυχούμε για τυχόν επερχόμενα αυτοκίνητα. Έχω περάσει μερικά από τα πιο αξέχαστα καλοκαίρια της ζωής μου, και σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά το όμορφο περιβάλλον και η πάντα καθαρή ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά λοιπόν την ασφάλεια στην γειτονιά μου, μπορείτε να καταλάβετε πως ποτέ δεν είχαμε προβλήματα με αυτό το θέμα. Οι γονείς μας πάντα είχαν την εμπιστοσύνη ότι όπου κι αν ήμαστε στην γειτονιά, ποτέ δεν κινδυνεύαμε από τίποτα παραπάνω από τυχόν γδαρσίματα πάνω στο παιχνίδι. Επιπλέον, όσα χρόνια ζω σε αυτήν την περιοχή, ποτέ δεν είχε συμβεί ή αναφερθεί οποιουδήποτε είδους κλοπή, διάρρηξη ή παραβίαση προσωπικής ιδιοκτησίας. Οπότε στην οικογένεια μου πάντα νοιώθαμε ασφάλεια, πράγμα που έχει ενισχυθεί από το γεγονός ότι πολλές φορές δεν είχαμε κανένα απολύτως συμβάν ακόμα και όταν κάποιες φορές άθελα μας ξεχνούσαμε κάποια πόρτα ανοιχτή! Εξάλλου, οι γείτονες μου πάντα προσέχουν ο ένας τον άλλο και φροντίζουν τα γειτονικά σπίτια και την ασφάλεια τους, ακόμα και όταν λείπουμε από το σπίτι.

Γενικά, δομικά η γειτονιά μου είναι σχετικά καλή, αν και λόγω του ότι είναι κάπως παραμελημένη από τον δήμο υπάρχουν κάποια ζητήματα, ίσως όχι τόσο σοβαρά βέβαια. Ειδικά συγκριτικά με το κέντρο της πόλης, όπου το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης είναι αρκετά απογοητευτικό θα έλεγα, στην γειτονιά μου ποτέ δεν αντιμετωπίζαμε έντονα προβλήματα. Αρχικά, μια σημείωση που αξίζει να κάνω σε αυτό το σημείο είναι πως η ποιότητα του νερού δεν είναι και κάλλιστη, αφού είναι αρκετά σκληρό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφόρων ειδών προβλήματα. Επίσης, λόγω των στενών δρόμων, τα πεζοδρόμια είναι σχεδόν ανύπαρκτα, και ορισμένοι δρόμοι πλημμυρίζουν κάθε φορά που βρέχει καταρρακτωδώς. Και τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω πως η γειτονιά μου είναι η πλέον ακατάλληλη για ποδηλάτες και άτομα με αναπηρίες, αφού δεν υπάρχει καθόλου σχετική υποδομή. Ευτυχώς όμως, όλα τα παραπάνω είναι προβλήματα που υποφέρονται και τα αντιμετωπίζουμε έχοντας λίγη παραπάνω προσοχή και κατανόηση.

Η γειτονιά μου όμως, αν και έχει τα αρνητικά χαρακτηριστικά της, έχει πάρα πολλά θετικά που τα αντισταθμίζουν. Η ποιότητα της ζωής είναι εκπληκτικά καλή, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες περιοχές του Ηρακλείου, και μπορώ να πω πως το να ζεις σε αυτήν την γειτονιά είναι πολύ ευχάριστο. Βέβαια και εδώ έχω να σημειώσω ίσως το μόνο πραγματικό πρόβλημα που εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω ως κάτοικος αυτής της περιοχής, το οποίο είναι το μεταφορικό. Το Τσαλικάκι ως περιοχή δεν είναι αρκετά κοντά στο κέντρο για να περπατήσω μέχρι εκεί, και όπως καταλαβαίνετε, οι γονείς μου δεν είναι πάντα διαθέσιμοι να με μεταφέρουν με το αυτοκίνητο. Σε συνδυασμό με το ανεπαρκές κατά την γνώμη μου δίκτυο δημόσιας συγκοινωνίας, το να βρεθώ στο κέντρο της πόλης (πράγμα αναγκαίο πολύ συχνά) γίνεται πάρα πολύ δύσκολο. Όμως αν εξαιρεθεί αυτό, η γειτονιά μου είναι από τις πιο ευχάριστες και φιλικές προς τους κατοίκους. Το πράσινο είναι επικρατές παντού, κάνοντας την μία από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης. Σκουπίδια στους δρόμους ευτυχώς δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι τόσα πολλά. Λόγω της λιγοστής κυκλοφορίας οχημάτων η γειτονιά μου είναι πάρα πολύ ήσυχη, και σε συνδυασμό με την ομορφιά της την κάνουν ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για χαλάρωση μετά από μία μακριά και κουραστική μέρα. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα πεντακάθαρη και ευχάριστη, σε αντίθεση με τα κέντρο της πόλης όπου τα καυσαέρια και το τσιμέντο/άσφαλτος που επικρατούν παντού μολύνουν την ατμόσφαιρα και την κάνουν πολλές φορές έως και ανυπόφορη. Επιπλέον, παντού μπορείς να βρεις καφενεία και γενικά χώρους όπου άτομα κάθε ηλικίας συνεστιάζονται και περνάνε ευχάριστα τον χρόνο τους. Και τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά θετικά χαρακτηριστικά της ζωής σε αυτήν την γειτονιά είναι πως οι γείτονες είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν σε ότι χρειαστούμε, και οι σχέσεις μας με όλους είναι εξαιρετικές. Πράγμα που από μόνο του μπορεί να κάνει μία γειτονιά ιδανική, και θεωρώ πως με τις σύγχρονες πόλεις κοντεύει να χαθεί.

Συνοψίζοντας, όπως κάθε άλλη γειτονιά, έτσι και η δική μου έχει τα προβλήματα και τα ψεγάδια της. Όμως η δική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχει ούτε ένα από αυτά που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγη προσπάθεια και καλή θέληση. Εξάλλου, τα πολυπληθή θετικά της υπερνικούν τα αρνητικά, και θεωρώ πως αυτό είναι κάτι που όποιος κατοικεί σε αυτήν την γειτονιά μπορεί να παραδεχθεί, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Πηγές:

Σχετικά με Μανουσάκη Ευαγγέλια

Πραγματικά δεν ξέρω τι να γράψω για τον εαυτό μου,γι αυτό θα σας συστηθώ. Το όνομα μου είναι Βαγγελιώ,είμαι 16 χρονών και έχω 2 αδέρφια,τον Λευτέρη(15) και την Τερψιχόρη(8). μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία και να βλέπω ταινίες και τηλεοπτικές σειρές(φαντασίας κυρίως). Δήλωσα συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα γιατί πέρα από την εκπαιδευτική του αξία, θα μου προσφέρει την ευκαιρία να δω ένα μέρος διαφορετικό από τον τόπο μου και να έρθω σε επαφή με ανθρώπους με διαφορετικό πολιτισμό από τον δικό μου,πράγμα πολύ σημαντικό για μένα.Ζούμε σε έναν τεράστιο πλανήτη με εκπληκτική ποικιλομορφία από την μια άκρη του στην άλλη, και προσωπικά έχω βάλει στόχο μου να δω όσο περισσότερο από αυτόν μπορώ, αφού το αντίθετο θα ήταν πολύ κρίμα δεδομένων των παραπάνω.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.