header image
 

e-εκπαιδευτικός

Στη σελίδα αυτή θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω όλα τα βοηθήματα, προγράμματα, θεσμούς, πρωτοβουλίες και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο διαδίκτυο που εξυπηρετεί τον εκπαιδευτικό στην χρήση των Η/Υ και ειδικότερα του διαδικτύου.

Αρχίζουμε από το:

Ψηφιακό Σχολείο.

Εκεί υπάρχουν όλα τα βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, βιβλία καθηγητών, τετράδια ασκήσεων κ.λ.π. σε ψηφιακή μορφή (αρχεία pdf ή html), υποστηρικτικό υλικό για κάθε μάθημα (λογισμικά και προτάσεις διδασκαλίας), λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, βοηθήματα κ.ά.

Φωτόδενδρο

Το πανελλήνιο ψηφιακό αποθετήριο μαθησιακών αντικειμένων (υπό κατασκευή)

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σύσταση! Έχει τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία, τα λογισμικά, βιβλιοθήκη κ.ά.

e-yliko

Εκεί υπάρχει άφθονο εκπαιδευτικό υλικό – ηλεκτρονικό και μή – για πάρα πολλά θέματα.

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Καλά οργανωμένη με πλήθος θεμάτων και κατηγοριών και με καλό ευρετήριο

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Εκπαιδευτικά βίντεο

Τεχνική Στήριξη

Δίνει τα σχολικά λογισμικά on line και ασχολείται με θέματα  τεχνικής στήριξης των λογισμικών και των πληροφοριακών συστημάτων των σχολικών εργαστηρίων

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Ένας αχανής χώρος όπου εκτός των άλλων μπορεί ένας εκπαιδευτικός, αφού γίνει μέλος να:

-Δημιουργήσει μία κοινότητα ή να ενταχθεί σε μία από τις υπάρχουσες. Μια ομάδα εκπαιδευτικών δηλ. που επικοινωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες, νέα, για ένα συγκεκριμένο θέμα ή με ένα συγκεκριμένο σκοπό.«Βασικός στόχος της υπηρεσίας είναι η δημιουργία κοινοτήτων μάθησης και πρακτικής με στόχο την αλληλοενημέρωση, την αλληλοϋποστήριξη, την ανατροφοδότηση και συνακόλουθα τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας.»

Δημιουργήσει ένα ιστολόγιο (blog)

-Δημιουργήσει ένα λογαριασμό αλληλογραφίας (e-mail)

-Αναρτήσει την ιστοσελίδα του (site)

Παρέχει την δυνατότητα και την βοήθεια για Τηλεδιάσκεψη (e-learning)

Διαθέτει υπηρεσία βίντεο και χώρο συζητήσεων (forum)

Η υπηρεσία ‘η-τ@ξη’ απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στοχεύει στην υποστήριξη της κλασικής διδασκαλίας και την ενίσχυση της διαδικασίας μάθησης που πραγματοποιείται καθημερινά μέσα στη σχολική τάξη.

Η υπηρεσία αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ στο σχολικό περιβάλλον. Υποστηρίζει μία διαδικασία ανταλλαγής μάθησης με ασύγχρονο τρόπο. Παρέχει στους εκπαιδευτικούς ένα πλήθος από δυνατότητες και χαρακτηριστικά, τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία ψηφιακών μαθημάτων, ενσωματώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πολυμεσικό υλικό.
Βασίζεται στην πλατφόρμα moodle

Δυναμικό στοιχείο για την ανάπτυξη ομαδικής και συνεργατικής δουλειάς, οι σελίδες Wiki (προφέρεται βίκι ή γουίκι) είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί (όχι ταυτοχρόνως). Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Μπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια, μάλλον το διασημότερο wiki, υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι’ αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες.  Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα wiki με την βοήθεια πολλών ιστοτόπων, μερικοί από τους οποίους είναι: wiki1, wiki2, wiki3

Το eTwinning (www.etwinning.net) είναι μια ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning αποτελεί μέρος του Comenius, το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία.

Για την επιμόρφωση στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

Α’ επίπεδο στον σύνδεσμο εδώ

Β’ επίπεδο στον σύνδεσμο εδώ

Εξειδικευμένα εργαλεία

Lams

Ένα  εργαλείο για σε απευθείας σύνδεση διαχείριση και εκπόνηση συνεργατικών μαθησιακών δραστηριοτήτων

Scratch

Ένα πρόγραμμα βασισμένο στη γλώσσα logo με το οποίο μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε διαδραστικές ιστορίες, προσομοιώσεις, παιχνίδια, μουσική κ.λ.π. και να τις αναρτήσετε στο διαδίκτυο.

Ψηφιακές βιβλιοθήκες

Αρχίζουμε από το e-yliko, το γνωστό χώρο του υπουργείου Παιδείας.

Οι Εγκυκλοπαίδειες-Λεξικά του ψηφιακού σχολείου

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του υπουργείου Παιδείας

Η Open Science Resources. Ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη, στην οποία μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικές διαδρομές σε οκτώ γλώσσες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική και στην οποία μπορείτε να δημοδιεύσετε τα δικά σας έργα, μετά από εγγραφή στον ιστότοπο.

Η UniSchooLabs που παρέχει διαδραστική επικοινωνία με εργαστήρια Ελληνικών και Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων όπου μπορείτε να εκτελέσετε εικονικά, παρατηρήσεις και πειράματα.

Η ιστοσελίδα του συνάδελφου Γιάννη Καραγιάννη «Στη δίνη της λήθης» είναι από μόνη της μιά σημαντική φηφιακή βιβλιοθήκη, με παραπομπές σε πλήθος ιστοτόπων για πάρα πολλά θέματα.

 

Ενδιαφέροντα προγράμματα και εργαλεία

To Hot Potatoes δίνει την δυνατότητα κατασκευής διαδραστικών ασκήσεων κλειστού τύπου (σύντομη απάντηση – μπερδεμένη πρόταση – σταυρόλεξο – αντιστοίχηση – συμπλήρωση κενών)

Για την κατασκευή εννοιολογικών χαρτών εξαιρετικά εργαλεία είναι το CmapTools και το διαδικτυακό bubbl.us

Το prezi σαν εναλλακτικό του  powerpoint με επιπλέον δυνατότητες

Για την δημιουργία σύννεφων λέξεων υπάρχει το Worlde και το Tagxedo

Με το GlogsterEDU κατασκευάζονται διαδραστικά πόστερς όπου μπορούν να ενσωματωθούν κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, ήχος κ.λ.π. Χρειάζεται να κάνετε εγγραφή δίνοντας το email σας. Είναι δωρεάν

Όμορφες εκτυπώσιμες σελίδες με διάφορα θέματα βρίσκονται στο Scrapbook

Το Edmodo είναι μια ασφαλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας σχεδιασμένη ειδικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Μαθήματα online για την χρήση πολλών προγραμμάτων και εργαλείων υπάρχουν στο Edutorials

Δωρεάν προγράμματα για κάθε χρήση, εκπαιδευτικά, ή με εκπαιδευτικό προσανατολισμό υπάρχουν στο sxoleio.eu

Για τον χειρισμό και την επεξεργασία αρχείων PDF (όπως η ηλεκτρονική μορφή των σχολικών  βιβλίων που μπορούν να κατεβούν από το διαδίκτυο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν 1) τα  PDFCreator ή το Cute PDF για την μετατροπή αρχείων που έχουν δημιουργηθεί από άλλα προγράμματα σε αρχεία PDF (π.χ. από αρχεία του word, excel, powerpoint κ.λ.π.)  2) για την προβολή και επεξεργασία αρχείων PDF το PDF-XChange Viewer (δημιουργεί σημειώσεις, συνδέσμους, πλαίσια, σχήματα κ.λ.π. πάνω σε αρχεία PDF,  με πολλούς τρόπους) 3) για τον διαχωρισμό, συγκόληση, μεταροπή αρχείων εικόνας σε PDF, προσθήκη κεφαλίδας ή υποσέλιδου και άλλα, πολύ καλό είναι το FREE PDF Tools

 

Ο Χάρτης της Χημείας στην Εκπαίδευση

Είναι μια ταξινόμηση ανά θέμα των κεφαλαίων των σχολικών βιβλίων, που έχουν άμεση σχέση με την χημεία (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο).
Ο σύνδεσμος σε κάθε κεφάλαιο σε οδηγεί στο αντίστοιχο κεφάλαιο του εμπλουτισμένου ή διαδραστικού βιβλίου του ψηφιακού σχολείου. Παρέχει μια εικόνα της πορείας των θεμάτων της χημείας από τις μικρές τάξεις (Δημοτικό) στις μεγάλες (Λύκειο) και νομίζω οτι μπορεί να βοηθήσει με διαφόρους τρόπους αυτούς που ενδιαφέρονται για την διδασκαλία της χημείας.
Ο Χάρτης της Χημείας στην Εκπαίδευση


Αφήστε μια απάντηση