ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΙΩΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ:
“Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα διατροφής (16η Οκτωβρίου), αποφασίσατε να γράψετε ένα άρθρο για τη σχολική εφημερίδα, στο οποίο θα αναφέρεστε στα αίτια των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών του σύγχρονου ανθρώπου.”
( Μπορείτε να συμβουλευθείτε το ακόλουθο Διάγραμμα ‘Εκθεσης)
Διάγραμμα έκθεσης
- Τίτλος: σύντομος και περιεκτικός
(π.χ. Τα αίτια της κακής διατροφής // Παχυντικές τροφές: κίνδυνος προ των πυλών!)
- Πρόλογος: παρουσίαση του θέματος και της θέσης του/της αρθρογράφου.
- Αναφορά στην πρόσφατη Παγκόσμια ημέρα διατροφής
- 2. Σύντομη/γενική αναφορά στις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου, π.χ.:
– Οι διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου εξαρτώνται από παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες τόσο της ευρύτερης κοινωνίας, όσο και του οικογενειακού του
περιβάλλοντος. Παρατηρείται δηλαδή…
– Οι διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου στον 21ο αιώνα επηρεάζονται άμεσα από την εκάστοτε μόδα αλλά και από την παντοδυναμία της διαφήμισης, μέσω της οποίας…
- Αναφορά στην απομάκρυνση του ανθρώπου από την παραδοσιακή υγιεινή διατροφή. Παραδείγματα:
– Αποτελεί μάλιστα γεγονός πως ο σύγχρονος άνθρωπος ολοένα και απομακρύνεται… και στρέφεται σε τροφές παχυντικές και βλαβερές για τον οργανισμό του.
– Παρά το γεγονός ότι για χρόνια στη χώρα μας οι πολίτες ακολουθούσαν τη Μεσογειακή Διατροφή, διατροφικό πρότυπο με άριστα οφέλη για την υγεία, πλέον είναι ολοφάνερη η απομάκρυνση από αυτό και η διαμόρφωση…
- Κύριο μέρος: ανάλυση των αιτιών της κακής διατροφής.
1η παράγραφος–>1ο αίτιο
Οι έντονοι ρυθμοί ζωής
- Θεματική περίοδος: Ένας πρώτος λόγος που ωθεί τους ανθρώπους σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι…
- Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιο το αποτέλεσμα;
– πολλαπλές υποχρεώσεις
– έλλειψη χρόνου – η οικογένεια δεν απολαμβάνει πλέον το παραδοσιακά μαγειρεμένο φαγητό –> γρήγορες και πρόχειρες λύσεις –> παχυντικές επιλογές
2η παράγραφος–>2ο αίτιο
Οι λανθασμένες επιρροές από το οικογενειακό περιβάλλον
- Θεματική περίοδος: Επίσης, είναι απαραίτητο να τονιστεί ο κεντρικός ρόλος της οικογένειας, η οποία είτε αγνοεί είτε αδιαφορεί για την τήρηση υποδειγματικής διατροφής.
- Οι γονείς ως αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά τους, π.χ.:
– η μη υιοθέτηση της συνήθειας για κατανάλωση πρωινού γεύματος
– η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε αντίθεση με τη χαμηλή προτίμηση σε όσπρια και λαχανικά – αδιαφορία για την αξία της Μεσογειακής διατροφής
– καταφεύγουν συχνά στη λύση του γρήγορου ή του προπαρασκευασμένου φαγητού
- Αποτέλεσμα: παχυσαρκία σε μικρές ηλικίες, παρά τις οδηγίες των ειδικών.
3η παράγραφος–>3ο αίτιο
Ο αρνητικός ρόλος των Μ.Μ.Ε.
- Θεματική περίοδος: Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε τα διατροφικά πρότυπα με τα οποία μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα Μ.Μ.Ε. .
- Πώς μας επηρεάζουν; Παραδείγματα:
– διαρκής προώθηση προϊόντων ή καταστημάτων γρήγορου φαγητού που δεν αποτελούν προτάσεις ποιοτικής διατροφικής αξίας
– προβολή δυτικών/ αμερικανικών προτύπων διατροφής προς αντικατάσταση του Μεσογειακού διαιτολογίου
– κύριος στόχος –>τα παιδιά: «γοητεύονται» από τροφές ελκυστικές στη γεύση αλλά επιζήμιες για την υγεία τους.
- Επίλογος: συμπεράσματα/ κρίσεις για τις κακές διατροφικές συνήθειες. Παραδείγματα:
- Οι κίνδυνοι που διατρέχουμε αν δεν ακολουθήσουμε ισορροπημένη διατροφή:
παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, μειωμένη αντοχή… - Τρόποι αντιμετώπισης: συνδυασμός με τη σωματική άσκηση, ενημέρωση για την αξία της Μεσογειακής διατροφής, εφοδιασμός σχολικών κυλικείων με θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα, αυστηρότεροι έλεγχοι στην παραγωγή και διακίνηση των καταναλωτικών αγαθών και επιβολή προστίμων κ.ά.