Το χαρούπι, μετά το ελαιόλαδο,  είχε σειρά στις συναντήσεις γευσιγνωσίας της ομάδας μας. Αρκετά μέλη μας διαπίστωσαν ότι τα γλυκά κεράτια της χαρουπιάς δεν τους ήταν οπτικώς άγνωστα, αφού σε αρκετούς δημόσιους χώρους της πόλης το δέντρο αυτό ευδοκιμεί και καρποφορεί.

Ο υπογράφων απαρίθμησε τα οφέλη στην υγεία και επεσήμανε τη θρεπτική αξία του χαρουπιού: αξιομνημόνευτη η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο· σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του γάλακτος! Και μόνο για αυτό, δικαίως χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή.

Η πρώτη γευστική πρόκληση με το χαρούπι περιλάμβανε γνωριμία με:

  • τον καρπό στην αποξηραμένη ωμή μορφή του,
  • το χαρουπάλευρο (γνωστό εμπορικά ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο), είτε ωμό είτε ως συστατικό σε πανάλαφρα τραγανά παξιμαδάκια & κουλουράκια καθώς και στην ιδιαίτερη κυπριακή «χαρουπολάτα», και
  • το χαρουπόμελο, είτε ωμό είτε ως συστατικό σε παστέλι ή σε μπάρα ξηρών καρπών – ειδικά η τελευταία άρεσε ιδιαίτερα και προερχόταν από το School Synergy Snacks.

Η δεύτερη γευστική πρόκληση για 6 μέλη της ομάδας, συνοδεία των βοηθών τους, περιλάμβανε τυφλό γευσιγνωστικό παιχνίδι αναγνώρισης και διάκρισης του χαρουπάλευρου από το κακάο. Χρησιμοποιήθηκαν δύο πανομοιότυπα από άποψη συστατικών/τρόπου παρασκευής vegan κέικ (σε συνταγή του υπογράφοντος) τα οποία διέφεραν μόνο ως προς το περιεχόμενό τους σε χαρουπάλευρο/σκόνη κακάο. Οι έξι γευσιγνώστες μας (τρεις μαθητές/τρεις μαθήτριες) με δεμένα τα μάτια κλήθηκαν να αναγνωρίσουν γευστικά πέντε κύβους [όγκου   ̴4 cm3 ο καθένας] από τα δύο κέικ με την εξής σειρά άφιξης στο στόμα τους : ΚΧΧΚΧ (όπου Κ κύβος από κέικ κακάο και Χ κύβος από κέικ χαρουπιού). Επιτυχή αναγνώριση όλων των κύβων κατάφεραν μόνο οι 3 από τους 6 γευσιγνώστες [2 μαθήτριες και ένας μαθητής] μας. Στο τέλος της συνάντησης αυτής, όλοι πλέον είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα συγκεκριμένα κέικ και να παραδεχτούν ότι δεν ήταν και τόσο εύκολη η διάκριση χαρουπάλευρου vs. κακάο.