Η πολύμηνη αποχή μου από κοινές τροφές (λ.χ. από οτιδήποτε γλυκό & γαλακτοκομικό), ύστερα από απαίτηση του παθολόγου που με παρακολουθεί, με οδήγησε στη γευστική διερεύνηση φυσικών τροφών που απλώς γνώριζα εξ ακοής (μα πόσο νόστιμο το φαγόπυρο!). Κατόπιν λοιπόν πειραματισμών στην κουζίνα μου σας παρουσιάζω, αντί σημερινού κεράσματος με βασιλόπιτα, μια πανεύκολη, γευστικότατη, υγιεινότατη μηλόπιτα, απολύτως απαλλαγμένη από καθετί ένοχο (χωρίς ζάχαρη, χωρίς ζωικό βούτυρο, με ελάχιστη ή και καθόλου γλουτένη)! Η ιδέα για την παρούσα συνταγή πυροδοτήθηκε από τη “Λωλή” της Σίφνου.

Milopita1

Με τις ευχές μου για μια Γλυκιά Χρονιά!

Με Υγεία & Σθένος, ώστε να Προοδεύουμε!

 

Υγρά υλικά:

100 mL ελαιόλαδο (εννοείται έξτρα παρθένο)

175 g μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)

125 mL χυμό πορτοκαλιού (ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση με χυμό από ώριμα μανταρίνια), συν το ξύσμα από τη φλοίδα ενός πορτοκαλιού [θα χρειαστείτε επιπλέον mL χυμού μέχρι να πετύχετε έναν ρευστό χυλό- διαβάστε παρακάτω]

 

Στερεά υλικά:

2-4 μέτρια μήλα (κομμένα σε φέτες, τις οποίες θα στρώσετε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι διαμέτρου 23 cm, το οποίο θα έχετε επίσης «ντύσει» με όσο σησάμι θέλετε)

250 g αλεύρι από δίκοκκο στάρι (γνωστό και ως ζέα)- προτιμώ χάριν νοστιμιάς ένα μείγμα από 150 g αλεύρι δίκοκκου και 100 g αλεύρι φαγόπυρου

1 φακελάκι baking powder

½ κουταλάκι του γλυκού (κτγ) κανέλα σε σκόνη

¼ κτγ γαρίφαλο τριμμένο

½ κτγ καρδάμωμο τριμμένο

Σησάμι (αναζητήστε κάποιο ελληνικής παραγωγής που συνήθως είναι πιο εύγευστο)

Milopita2Εκτέλεση (πανεύκολη!):

  • 1ο μείγμα: Αναμειγνύετε με σύρμα σε μεγάλο δοχείο τα ρευστά υλικά, έως ότου διαλυθεί πλήρως το μέλι μέσα στο ελαιόλαδο και τον χυμό.
  • 2ο μείγμα: Αναμειγνύετε καλά σε πλαστικό δοχείο το αλεύρι με τα μπαχαρικά και το baking powder, και το σύνολό τους το περνάτε από ψιλό κόσκινο.
  • 3ο μείγμα: Ενσωματώνετε το 2ο μείγμα με γρήγορες κινήσεις μέσα στο 1ο μείγμα, μέχρι να προκύψει ένας πυκνόρρευστος χυλός [ας έχετε διαθέσιμο περισσότερο χυμό για να το πετύχετε αυτό].
  • Τέλος, μεταφέρετε προσεκτικά τον χυλό πάνω στις στρωμένες φέτες μήλου, και ψήνετε στους 180℃ επί περίπου 50 min [έως ότου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα την οποία θα βυθίσετε στο υλικό που ψήνετε].

 

ΥΓ1: Εννοείται ότι μπορείτε να εμπλουτίσετε για περισσότερη γεύση τα μήλα σας με σταφίδες και καρύδια! Ανεβάζετε όμως και το θερμιδικό περιεχόμενο κατακόρυφα. Παρομοίως, εάν το κομμάτι σας περιχυθεί από έξτρα ωμό μέλι!

ΥΓ2: Επίσης μια πολύ καλή βερσιόν της πίτας αυτή είναι με μείγμα μήλου-μπανάνας-πορτοκαλί κολοκύθας!

ΥΓ3: Αν χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι φαγόπυρου, το αποτέλεσμα είναι σούπερ γευστικό και η γλουτένη θα απουσιάζει εντελώς από το γλυκό σας.

Milopita3