ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

Δημοσιευμένο στις 1 Σεπτεμβρίου 2008 Κατηγορία: ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙς από ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ

 lc_html_334a7518.png

Κλεινοντας τον διακοπτη Δ1 ο πυκνωτης θα φορτιστει.Κατοπιν ανοιγοντας τον διακοπτη Δ1 και κλεινοντας τον Δ2 θα ακολουθησει ηλεκτρικη ταλαντωση στο κυκλωμα L-C.

Οι αλγεβρικές τιμές των μεγεθών

               φορτίο και ρεύμα

Τα σύμβολα q και  i παριστάνουν τις τιμές των αντίστοιχων μεγεθών

ηλεκτρικό φορτίο και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τιμές αυτές μπορεί να είναι θετικές,  αρνητικές ή μηδενικές και το ζήτημα δεν ρυθμίζεται όπως στην αρμονική ταλάντωση σε αναφορά δηλαδή με κάποιο άξονα. Το πρόσημο του q καθορίζεται με βάση το φορτίο ενός οπλισμού, ενώ το πρόσημο του i καθορίζεται με βάση μια θετικη φορα που εχουμε ορισει. Συγκεκριμένα

Για το πρόσημο του q .

Αναγνωρίζουμε τους δύο οπλισμούς του πυκνωτή και τους ονομάζουμε. Ο οπλισμός Α και ο οπλισμός Β και ορίζουμε στη συνέχεια με δική μας επιλογή ότι πρόσημο του φορτίου θα ορίζεται απο το πρόσημο του φορτίου του ενός οπλισμού, έστω του Α. Οταν δηλαδη το φορτιο στη γραφικη παρασταση ειναι θετικο θα καταλαβαινουμε οτι ο Α οπλισμος ειναι θετικα φορτισμενος, αντιστοιχα οταν το φορτιο στη γραφικη παρασταση ειναι αρνητικο θα καταλαβαινουμε οτι ο οπλισμος Α ειναι αρνητικα φορτισμένος.

Για το πρόσημο του i .

Θεωρουμε θετικη φορα την φορα του ρευματος απο τον Β οπλισμο προς τον Α. Θετικό θα θεωρείται το ρεύμα όταν έχει ως φορά τη ΘΕΤΙΚΗ φορά περιστροφής.

Εφόσον η φορά του είναι από τον Α οπλισμό προς τον Β η τιμή του θα είναι αρνητική. Οταν για παραδειγμα το ρευμα στην γραφικη παρασταση ειναι θετικο θα καταλαβαινουμε οτι το ρευμα κατευθύνεται απο τον Β οπλισμο προς τον Α.Αντιστοιχα οταν το ρευμα στη γραφικη παρσταση ειναι αρνητικο θα καταλαβαινουμε οτι το ρευμα κατευθύνεται απο τον Α οπλισμο προς τον Β




Αφήστε μια απάντηση