header image

ΙΟΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

  • Το νερό έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους υγρούς διαλύτες λόγω των ιδιοτήτων του που οφείλονται

α) στη μοριακή δομή του και

β) στη μεγάλη αφθονία του στη φύση.

  • Το νερό έχει μεγάλη διηλεκτρική σταθερά με αποτέλεσμα να εξασθενίζει τις ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των ιόντων του κρυσταλλικού πλέγματος.
  • Τα ιόντα που απελευθερώνονται από το κρυσταλλικό πλέγμα, μέσα στο διάλυμα δεν είναι γυμνά, αλλά περιβάλλονται από έναν ορισμένο αριθμό μορίων νερού με τα οποία συνδέονται με ισχυρές ηλεκτροστατικές έλξεις (εφυδάτωση).
  • Διάσταση στις ιοντικές ενώσεις είναι η απομάκρυνση των ιόντων του κρυσταλλικού πλέγματος.
  • Οι ιοντικές ενώσεις κατά την διάλυσή τους στο νερό, διίστανται πλήρως.
  • Ιοντικές ενώσεις που διίστανται πλήρως:

Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Το βιβλίο αποτελεί ένα πρωτότυπο ανθολόγιο κειμένων από περισσότερους από 200 λογοτέχνες, Έλληνες και ξένους: αποσπάσματα από μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα που έχουν σχέση με τη Χημεία, επιλέχτηκαν προσεκτικά ώστε να προσφέρουν όχι μόνο ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με αυτή την επιστήμη αλλά και γνήσια λογοτεχνική απόλαυση. Το σύνολο μοιάζει με ένα μωσαϊκό από ποικιλόμορφες, πολύχρωμες λογοτεχνικές ψηφίδες, συναρμοσμένες με την κατάλληλη χημική κόλλα, ώστε αφενός να διασφαλίζεται η συνοχή των κειμένων και να αναδεικνύεται η ομορφιά τους και αφετέρου να παρέχονται χρήσιμες διευκρινίσεις επιστημονικής φύσεως. Ο αναγνώστης θα εκπλαγεί όταν διαπιστώσει πόσοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από χημικές ουσίες, ανακαλύψεις νέων στοιχείων αλλά και από τεχνάσματα αλχημιστών. Στους ανθολογούμενους περιλαμβάνονται κλασικοί όπως οι Γκέτε, Μπαλζάκ, Βερν, Ζολά, Μπόρχες, Πόε, Ντίκενς, Λόντον, Φλομπέρ, Μούζιλ, και σύγχρονοι όπως οι Μπέλοου, Απντάικ, Ουελμπέκ, Κούντερα, Ζίσκιντ, Στόπαρντ, Φράνζεν, Κοέλιο. Από τους Έλληνες ξεχωρίζουν οι Παλαμάς, Ροΐδης, Παπαδιαμάντης, Καζαντζάκης, Σουρής, Ρώμας και Αθανασιάδης.

κάτω από: Χωρίς κατηγορία
Ετικέτες:,

Ασκήσεις στην διαλυτότητα (Χημεία Α΄Λυκείου)

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ PHET. COLORADO.EDU  (Προσομοίωση soluble- salts­_el. Jar).

 

Α. Στην εφαρμογή  επιλέξτε «Μαγειρικό αλάτι».

  • Ρυθμίστε τον όγκο του νερού στο δοχείο στα 3 ∙10-23 l και σιγά- σιγά προσθέστε μαγειρικό αλάτι, ώσπου να προκύψει κορεσμένο διάλυμα. Καταγράψτε από τις ενδείξεις του πίνακα των αριθμό των ιόντων νατρίου και χλωρίου που περιέχονται στο κορεσμένο διάλυμα.

Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Ένα τραγούδι για τα δομικά σωματίδια της ύλης!

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Ένα έργο που δημιούργησα για το σεμινάριο Scratch 4 Teachers!


Μετάβαση στο scratch.mit.edu/a>.

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Bullying

Συγγραφέας: | 19 Μαΐου 2016
| Κανένα σχόλιο |

Ένα έργο που δημιούργησα για το σεμινάριο Moodle 2015- 2016


Μετάβαση στο scratch.mit.edu/a>.

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Σε ένα πρόσφατο άρθρο των NYTimes φαίνεται ότι η κατάσταση ελέγχου της διατροφής μας έχει ξεφύγει κανονικά. Σε λίγο δεν θα τρώμε κρέας με κάποια αντιβιοτικά, αλλά θα παίρνουμε κατευθείαν το αντιβιοτικό που υποτίθεται προορίζεται για το ζώο απλά σε διάφορες γεύσεις αφού η αναλογία των φαρμάκων κοντεύουν να είναι μεγαλύτερη της τροφής.

Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Παλιότερα Άρθρα »

Κατηγορίες