ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (Σε όλη την ύλη)


 

 

ΟΜΑΔΑ   Α

               Α1 

ΘΕΜΑ  Α 1 1

  Να προσδιορίσετε αν το περιεχόµενο των ακόλουθων προτάσεων είναι σωστό ή όχι,

γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη «Σωστό» ή «Λάθος» δίπλα στον αριθµό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση.

1. Το 1907 ψηφίστηκαν νόμοι που η εφαρμογή τους αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση και οι τριβές που προκάλεσαν δημιούργησαν συγκρούσεις

2 Το κόστος των βαλκανικών πολέμων ήταν σημαντικό και κλόνισε την εθνική οικονομία, όπως συνέβη και με τις στρατιωτικές κινητοποιήσεις του 19ου αιώνα.

3 Ο Κωλέττης επεδίωκε μια κυβερνητική πολιτική που θα ενίσχυε το ρόλο του βασιλιά, υπονομεύοντας έτσι τον κοινοβουλευτισμό.

4. Το ΣΕΚΕ ήταν το πιο αυστηρά οργανωμένο κόµµα .

5. Ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου του 1919.

                                                                                         ( Μον 10 )

  

ΘΕΜΑ Α1 2

Να δώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων:

«ΟΥΛΕΝ»,  «Πατριωτικό Ίδρυµα» , τάγματα εργασίας ,  «Συµφωνία της Άγκυρας»

                                                                                          (Μον.16)

 Α2

 ΘΕΜΑ Α2 1

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 1929 ( 1932) στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης (και της Ελλάδας) ;

                                                                                           (Μον. 12)

 

 

 

 

ΘΕΜΑ Α2 2

Να στηρίξετε τη φράση του σχολικού βιβλίου: « Στην Ευρώπη πρωτεργάτης του αγώνα (για την ίδρυση αυτόνομου Ποντιακού κράτους) ήταν ο Κ. Κωνσταντινίδης».                                                                              

 (Μον. 12)

 

 

 ΟΜΑΔΑ Β 

   Β 1

 Αξιοποιώντας τα στοιχεία του παραθέματος και συνδυάζοντας το µε τις

ιστορικές σας γνώσεις ,να παρουσιάσετε το πως επέδρασε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στην στην οικονομική ανάπτυξη του Παρευξείνιου Ελληνισμού

 

..Η πεδιάδα είναι γεμάτη δροσιά και καταπράσινη, Μπορεί και τρέφει αγέλες

βοδιών και αλόγων. Έχει καλλιέργειες από κεχρί και ζαχαρόχορτο σε ατελείωτες ποσότητες. Τα πλούσια νερά της περιοχής δεν αφήνουν ξηρασία πουθενά. Ούτε μια φορά δεν έχει αναφερθεί πως έπεσε πείνα σε αυτά τα μέρη. Τόσοι είναι οι καρποί που βγάζει η λοφώδης χώρα, αυτοφυείς και άγριοι, σταφύλια, αχλάδια, µμήλα και καρύδια, ώστε σε κάθε εποχή του χρόνου όσοι βγαίνουν στο δάσος βρίσκουν φρούτα σε αφθονία. Οι καρποί είναι άλλοτε κρεμασμένοι στα δέντρα κι άλλοτε μέσα στο φύλλωμα που έχει πέσει στο χώμα, από κάτω, πεσμένα σε μεγάλες  ποσότητες. Η πολλή τροφή επίσης, δημιουργεί τις συνθήκες για πολύ καλό κυνήγι

 

..ΣΤΡΑΒΩΝΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ, ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΠΟΝΤΟΣ..

                                                                                                  (Μον. 25 )

ΟΜΑΔΑ Β 

   Β 2

Συνθέτοντας τις ιστορικές σας γνώσεις με τα στοιχεία που θα αντλήσετε από τα ιστορικά παραθέματα να στηρίξετε τη φράση: « τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Κρητικής πολιτείας μπορούμε να τα ονομάσουμε περίοδο δημιουργίας »

Νόμισμα


Αξιοσημείωτη ήταν και η έκδοση σειράς νομισμάτων από την Κρητική πολιτεία, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους το 1898 σε μια προσπάθεια οικονομικής απεξάρτησης από τις εκδόσεις των τυπικών επικυρίαρχων της (Γάλλοι – Βρετανοί – Ρώσοι – Ιταλοί).

Με ένα διάταγμα του ύπατου αρμοστή Κρήτης της 17/4/1900 που καταχωρήθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Κρητικής πολιτείας σαν νόμος υπ΄αριθμ. 157β ορίζεται αποκλειστικό προνόμιο της πολιτείας το δικαίωμα κοπής νομισμάτων. Το διάταγμα ορίζει σαν νομισματική μονάδα την δραχμή που την υποδιαιρεί σε 100 λεπτά. Είχε προβλεφθεί να κοπούν και χρυσά δεκάδραχμα και εικοσάδραχμα τα οποία τελικά δεν κόπηκαν.

( Πανελλήνια νομισματική ένωση)
Πηγή : http://www.nomisma.gr/ViewCoinCatalog.aspx?Id=47301

Ταχυδρομείο

Μέχρι την δημιουργία της Κρητικής Πολιτείας, στην Κρήτη λειτουργούσαν τα εξής ταχυδρομεία: Αυστριακό, Τουρκικό, Ελληνικό, και κατά την μεταβατική περίοδο και το Γαλλικό, το Ιταλικό, το Αγγλικό και το Ρώσικο ταχυδρομείο, που εξυπηρετούσαν κυρίως τις ανάγκες των περιοχών που διοικούσαν οι δυνάμεις τους
Μετά την δημιουργία του νέου κράτους, ιδρύθηκε στις 1 Μαρτίου 1900 η “Κρητική Ταχυδρομική Υπηρεσία”, που λειτούργησε σ’ ολόκληρο το νησί. Εξέδωσε κρητικά γραμματόσημα και ίδρυσε συνολικά 35 μόνιμα ταχυδρομικά γραφεία και 79 κινητά (αγροτικά). Τα γραμματόσημα αυτά κυκλοφόρησαν στην Κρήτη μέχρι την ένωση.

Τράπεζα Κρήτης


Στη νέα Κρητική Πολιτεία η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με όμιλο Άγγλων τραπεζιτών ίδρυσαν το 1899 την Τράπεζα Κρήτης. Αργότερα, με την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η Τράπεζα Κρήτης απόκτησε το δικαίωμα κυκλοφορίας χαρτονομίσματος για τη δική της περιοχή, όπως η Ιονική στα Ιόνια Νησιά το 1864 και η Ηπειροθεσσαλίας το 1882. Συγχωνεύθηκε με την Εθνική το 1919.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση ήταν ήδη ανεπτυγμένη στην Κρήτη, αλλά με την σύσταση της Κρητικής Πολιτείας εμφάνισε νέα άνθηση. Η πρώτη νομολογία για την εκπαίδευση εισήχθει με διατάξεις του Συντάγματος του 1899, με τις οποίες καθιερώθηκε η υποχρεωτική παιδεία και για τα δύο φύλα. …

Ο αριθμός σχολείων και μαθητών συνεχώς μεγάλωνε μέχρι την Ένωση και τα ποσοστά αναλφαβητισμού μειώθηκαν. Η νομοθεσία της Κρητικής πολιτείας σε εκπαιδευτικά θέματα ίσχυσε ως το 1914 οπότε και εφαρμόστηκε η κοινή γενική εκπαιδευτική πολιτική και νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους.

Πηγή: xania.gr, πηγή: Βικιπαίδεια
http://74.125.77.132/search?q=cache:83t4aJ5ozMcJ:www.xania.gr/modules.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΛΕΠΡΩΝ ΤΟ 1904

Με απόφασή της η Κρητική Πολιτεία μάζεψε όλους τους λεπρούς που ζητιάνευαν εξαθλιωμένοι ζώντας σε οικισμούς έξω από τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, τα Μεσκίνια, και τους συγκέντρωσε στη Σπιναλόγκα. …

Η Σπιναλόγκα, που «άνοιξε τις πόρτες» της για τους λεπρούς το 1904 και έκλεισε το 1957, φιλοξένησε εκατοντάδες πάσχοντες συνανθρώπους μας, που «ανέπτυξαν» με τα βάσανα και τις στερήσεις τη δική τους ζωντανή κοινωνία.

Του Μανόλη Κοκολάκη (απόσπασμα)
http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=2215

Eκκλησιαστικά θέματα στην Κρητική Πολιτεία

Το μητροπολιτικό και άλλα, επισκοπικά κυρίως, ζητήματα αντιμετωπίστηκαν με τον 276 του 1900 «Kαταστατικόν Nόμον της εν Kρήτη Oρθοδόξου Eκκλησίας», ο οποίος καταρτίστηκε από τους ιεράρχες του νησιού και επικυρώθηκε με διάταγμα του Πρίγκιπα Γεωργίου.

Πηγή : Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου (Ι.Μ.Ρ.) http://www.imra.gr/portal/index.php?id=65,0,0,1,0,0

 (Μον. 25 )