5. Η αρμοστεία του Ζαΐμη(1906-1908)

Οι σημειώσεις του μαθήματος

Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης

 

thumb5452.jpg

 

thumb5328.jpg

ΠΗΓΗ


Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και τα στοιχεία του ιστορικού παραθέματος να στηρίξετε τη φράση: Τα χρόνια της αρμοστείας Ζαΐμη (1906 – 1908) η πολιτική ομαλότητα επανήλθε στην ταραγμένη Κρήτη και μια νέα περίοδος δημιουργίας εγκαινιάστηκε.

 

 

Η αρμοστεία του Αλέξανδρου Ζαΐμη (1906-1908)

 

Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αμέσως μετά την άφιξη του απηύθυνε προκήρυξη προς Κρητικό λαό, επισημαίνοντας τον τρόπο κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης: «Και παρά τω κρητικώ λαώ, ως εν εμοί, η αυτή κρατεί αφοσίωσις προς τους ελευθέρους θεσμούς, την ανάπτυξιν δ’ αυτών απεκδέχομαι από την σύνεσιν των μελών της Συντακτικής Συνελεύσεως, φρονών ότι, όπως η ελευθέρα Ελλάς, ούτω και η Κρήτη, το ηρωικόν τούτο τμήμα του γένους, μόνον δια φιλελευθέρων θεσμών δύναται να προοδεύση […].
Η ομαλότητα και η ησυχία επανήλθαν στην ταραγμένη Μεγαλόνησο και μια περίοδος δημιουργίας και άνθησης εγκαινιάστηκε. Σε αυτό συνέτεινε και η αμνηστία που παρέσχε ο Ζαΐμης στους υπευθύνους των αιματηρών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αποχώρησης του πρίγκιπα Γεωργίου. Η ολοκλήρωση μέσα σε τέσσερις μήνες των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης επικύρωσε την επιβολή της αρχής της νομιμότητας και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Η οικονομία αναδιοργανώθηκε, ο κρατικός μηχανισμός βελτιώθηκε, η παιδεία και η υγεία κατεβλήθησαν προσπάθειες να εκσυγχρονιστούν και μια σειρά νομοθετημάτων εισήχθη, προκειμένου να βοηθηθεί σημαντικά η λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και το σημαντικότερο: οργανώθηκε για πρώτη φορά η Πολιτοφυλακή της Κρήτης, που ήταν ουσιαστικά ο πρώτος στρατός της Μεγαλονήσου και εξελίχθηκε σε υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη, όπως άλλωστε αποδείχθηκε λίγο αργότερα στα πεδία μαχών των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913).
Θ. Χρήστου. «Από τον Ζαΐμη στην αναχώρηση της ευρωπαϊκής δύναμης», Ελευθεροτυπία «Ιστορικά», τ. 51: «Κρητική Πολιτεία. Η αυτονομία της Κρήτης και η ανατολή του Βενιζέλου»
5 Οκτωβρίου 2000, σελ. 48 – 49

 

 

Προσοχή ! ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

«Κρητική Πολιτοφυλακή»– σελ 215 (Το οριστικό κείµενο των µεταρρυθµίσεων (που προήλθε µετά από διαπραγµατεύσεις µεταξύ  των Μεγάλων Δυνάµεων, των Κρητών και του Ελ. Βενιζέλου ) προέβλεπε την ίδρυση Κρητικής Πολιτοφυλακής, µε Έλληνες  αξιωµατικούς που προηγουµένως θα παραιτούνταν από τον ελληνικό στρατό και σελ. 216 (Το πιο σηµαντικό είναι ότι … στους  Βαλκανικούς πολέµους 1912 – 1913.)
«Ευχαριστήριο ψήφισµα της Κρητικής Βουλής»– σελ 216 (Η παρουσία των ξένων στρατευµάτων … στη διαχείριση του Κρητικού  Ζητήµατος ).

ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 

18 Σεπτεμβρίου 1906: [σελ. 216], ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αναλαμβάνει καθήκοντα ως ‘Υπατος Αρμοστής
1907: [ σελ. 216], οργανώθηκε για πρώτη φορά η Πολιτοφυλακή Κρήτης
1912 -13 : [σελ. 216], συμμετοχή της Κρητικής Πολιτοφυλακής στους Βαλκανικούς Πολέμους
(21 Μαΐου 1908): [σελ. 216], ευχαριστήριο Ψήφισμα της Κρητικής Βουλής προς τις Δυνάμεις, επίσημη πολιτική πράξη χειραφέτησης από την προστασία.