χρώματα προσθετικής ανάμειξης

Χωρίς κατηγορία

Τα χρώματα προσθετικής ανάμειξης προκύπτουν από την ανάμειξη έγχρωμων ακτινοβολιών όταν η πηγή φωτισμού παρατηρείται άμεσα από το μάτι. Τα βασικά – πρωτεύοντα  χρώματα προσθετικής ανάμειξης είναι το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε τα οποία όταν συνδυάζονται αθροιστικά – αναμειγνύονται σε κατάλληλες αναλογίες, προκύπτουν τα άλλα χρώματα ανάμειξης.

Τα βασικά χρώματα δεν προκύπτουν με την προσθετική ανάμειξη άλλων χρωμάτων και η επιλογή τους σχετίζεται με τη φυσιολογία του ανθρώπινου ματιού και την ευαισθησία – απόκριση των φωτοϋποδοχέων που υπάρχουν στα κωνία, κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ανθρώπινου ματιού. Η ανάμειξη ανά δύο των πρωτευόντων  προσθετικών χρωμάτων οδηγεί στην παραγωγή των δευτερευόντων χρωμάτων.

Όπως απεικονίζεται στην ακόλουθη Εικόνα, προσθετική ανάμειξη του κόκκινου και του μπλε παράγει το ματζέντα – βιολετί, του μπλε με το πράσινο δίνει το κυανό, ενώ όταν συνδυάζεται το κόκκινο και το πράσινο προκύπτει το κίτρινο. Όταν αναμειγνύονται και τα τρία πρωτεύοντα χρώματα τότε προκύπτει το λευκό φως.

Τα χρώματα προσθετικής ανάμειξης, που βασίζονται στο χρωματομετρικό σύστημα RGB, χρησιμοποιούνται στις έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.



Λήψη αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *