Ο Πολιτισμός του τόπου μας

Δημοσιευμένο στις 6 Νοεμβρίου 2020 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή

 

 

Η πόλη μας τα Γιαννιτσά, είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νομού Πέλλας. Βρίσκεται επί της ιστορικής Εγνατίας Οδού σε υψόμετρο 40μ. ανάμεσα στο όρος Πάικο και στον κάμπο των Γιαννιτσών , βόρεια της περιοχής της αποξηραμένης λίμνης των Γιαννιτσών.

Παρά την κοντινή απόσταση με τη Θεσσαλονίκη (48 χ.μ.) η πόλη κατάφερε να αναπτύξει το δικό της αυτόνομο χαρακτήρα και να εξελιχθεί ως το σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του Νομού Πέλλας.

Το όνομά της οφειλόταν στον Τούρκο στρατηλάτη Γαζή Αχμέτ Εβρενός , ο οποίος κατέλαβε την περιοχή και επανίδρυσε τον Ρωμαϊκό οικισμό «Βαρδάριον» τον οποίο και βαπτίζει με το όνομα <<Γενιτσέ ι Βαρντάρ>>,δηλαδή νέο Βαρδάρι. Με την ένταξη στο ελληνικό κράτος ονομαζόταν Γενιτσά και το 1926 μετονομάστηκε επίσημα σε Γιαννιτσά).

Η τουρκική φάση της πόλης ουσιαστικά ξεκινά και σφραγίζεται από την προσωπικότητα του Γαζή Εβρενός Μπέη. Το γεγονός ότι ετάφη στην πόλη των Γιαννιτσών (Μαυσωλείο Γαζή Εβρενός) θα την καταστήσει ιερή πόλη των Τούρκων.

Η πόλη των Γιαννιτσών λόγω της θέσης της κοντά στη λίμνη, πρόσφερε πολλά στον Μακεδονικό Αγώνα.

Ο καπετάν Άγρας και η ομάδα του , ο Γκόνος Γιώτας ή αλλιώς «το στοιχειό της Λίμνης», ο Ιωάννης Βελούλας και άλλοι ήταν μερικοί από τους σημαντικότερους Μακεδονομάχους.

Η μάχη των Γιαννιτσών ήταν μια από τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Σήμανε την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και την ένταξή της στο ελληνικό κράτος. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της  Θεσσαλονίκης.

Σήμερα τα Γιαννιτσά είναι κυρίως αγροτική περιοχή με τον ξακουστό «Βάλτο των Γιαννιτσών».

Τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι τα μουσουλμανικά μνημεία όπως το Μαυσωλείο και Τα Λουτρά του Γαζή Εβρενός , Ο Πύργος του ρολογιού , Το νεοκλασικό σπίτι του Εμίν Μπέη , Το Τζαμί του Σεΐχη Ιλλαχή, Η Μητρόπολη Γιαννιτσών(1860), το τουριστικό περίπτερο «Φιλίππειο», ο ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο.

Επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών (1997),προβάλλει την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας.

Το ανοιχτό θέατρο των 3.000 θέσεων φιλοξενεί πολλές θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Τέλος στα Γιαννιτσά υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με αξιόλογη δραστηριότητα όπως και αθλητικά σωματεία.

Γιώργος Π.
Αφήστε μια απάντηση