Επίσκεψη στο Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης

Δημοσιευμένο στις 20 Φεβρουαρίου 2016 Κατηγορία: δράσεις από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα ,

235

Το Μουσείο ανήκει στο Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης. Ιδρύθηκε το 1969 και από το 1987 στεγάζεται σε πολυώροφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της δυτικής Μακεδονίας στο κέντρο της Κοζάνης. Το 1993 χτίστηκε και νέο πολυώροφο κτίριο κοντά στο πρώτο. Με την ίδρυση του μουσείου ο Σύνδεσμος Γραμμάτων επιδιώκει τη διάσωση των μνημείων και των στοιχείων της κληρονομιάς των Ελλήνων στην περιοχή της Κοζάνης και κατ’ επέκταση στη δυτική Μακεδονία.

Στο υπόγειο του κυρίως κτιρίου εκτίθενται οι συλλογές του τμήματος Φυσικής Ιστορίας που περιλαμβάνουν 220 φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, πετρώματα, μεταλλεύματα, έντομα, απολιθωμένους κορμούς δένδρων, ζώα και απολιθωμένα θαλάσσια είδη, αναπαράσταση μικρού σπηλαίου με σταλακτίτες και σταλαγμίτες από την περιοχή Πολύμυλου Κοζάνης, καθώς και ποικιλία ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του νομού. Σε ειδική βιτρίνα στεγάζονται δείγματα τερατογεννέσεων του ζωικού κόσμου.

Στο ισόγειο, που αποτελεί την εσωτερική αυλή του οικοδομήματος, υπάρχει μια αναπαράσταση του παραδοσιακού φούρνου και πηγαδιού, καθώς και αναπαραστάσεις από την αγροτική ζωή και τη ζωή των ξυλοκόπων. Το ιστορικό και το λαογραφικό τμήμα στεγάζονται στους τέσσερις ορόφους του Μουσείου. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο ο επισκέπτης πληροφορείται για την εξέλιξη του πολιτισμού από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους στην περιοχή της Κοζάνης, καθώς και για τους αγώνες του Ελληνισμού στον 20ο αι.

Στον τρίτο και τέταρτο όροφο υπάρχουν αναπαραστάσεις από τα γεωργικά και βιοτεχνικά επαγγέλματα της παλιάς Κοζάνης (χρυσικοί, χαλκουργοί, κουδουνάδες, οπλουργοί, σαμαράδες, κανταρτζήδες, πεταλωτές, κλπ.). Στον επόμενο όροφο, τον πέμπτο, ο επισκέπτης μπορεί να δει 58 ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της δυτικής Μακεδονίας. Στον έκτο όροφο υπάρχουν αναπαραστάσεις τριών «οντάδων» παλαιών αρχοντικών της Κοζάνης (1650-1850), με θέματα το «Μαγειριό», ο «Οντάς Κ.Γκέρτσου», που απεικονίζει την κρεβατοκάμαρα παλιού αρχοντικού, το «Δωμάτιο του Γ.Σακελλαρίου» μπας οντάς ενός διώροφου αρχοντικού του 18ου αι. που κατεδαφίστηκε το 1976, το «Εργαστήρι των γυναικών» με σύνεργα και εργαλεία της σπιτικής τέχνης, το «Δωμάτιο Τράντα ή Μπασαγιάννη» που κατασκευάστηκε με υλικά από το ομώνυμο αρχοντικό του 17ου αι., το «Δωμάτιο με τα προικιά της νύφης» και ένα μικρό «Κελάρι με τα γλυκά και τα κεράσματα».

 
Αφήστε μια απάντηση