Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων

Την Πέμπτη 7 Μαϊου όλο το σχολείο πήγε εκδρομή στο πάρκο δεινοσαύρων!

Στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα Κλιματικό Χάος που πραγματοποιεί η Ε΄Τάξη συμμετείχε συην εκδρομή του σχολείου που έγινε την Πέμπτη 7 Μαΐου στο Πάρκο Δεινοσαύρων στην Θεσσαλονίκη. Σε μία έκταση 6 στρεμμάτων με τη βοήθεια του παλαιοντολόγου κ. Γεωργίου Γεωργαλή  .Παλαιοντολογία είναι η επιστήμη που μελετά τα απολιθώματα, δηλαδή τα λείψανα και τα ίχνη των ζωικών και των φυτικών όντων από παλαιότερες γεωλογικές εποχές, τα οποία διατηρήθηκαν μέσα σε πετρώματα.Γνωρίσαμε τα  ζώα που εμφανίστηκαν στην γη από την απαρχή της έως σήμερα και πήραμε πληροφορίες για τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον.

Οι αναπαραστάσεις των Δεινοσαύρων και των άλλων προϊστορικών ερπετών έχουν γίνει υπό την επιστημονική επίβλεψη του Γεώργιου Γεωργαλή, Ερευνητή Ζωολογίας και Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών, ο οποίος είναι συνεργάτης ερευνητής στο πρόγραμμα Παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου της Ουψάλας στη Σουηδία ενώ επιπλέον συνεργάζεται με το Α.Π.Θ. και το Εθνικό Μουσείο της Πράγας.

Το ξέρετε ότι οι δεινόσαυροι είναι ερπετά ζώα και εμφανίστηκαν το δεύτερο μισό αιώνα του Τριαδικού, που διήρκεσε από 250 εκατ. έως 205 εκατ. χρόνια πριν και ο τελευταίος πέθανε πριν από 65 εκατ. χρόνια ; Επίσης υπήρχαν και άλλα ερπετά όπως: κόμπρες, φίδια, σαύρες, χελώνες κ.α. Μερικά ερπετά ζώα από εκείνη την εποχή υπάρχουν και στις μέρες μας. Π.χ. η χελώνα, τα φίδια κ.α. Τότε στην εποχή των δεινοσαύρων δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος.
Κάποιοι μεγάλοι δεινόσαυροι έτρωγαν κάποια μικρά δεινοσαυράκια. Η τροφή των δεινοσαύρων για μικρούς και μεγάλους ήταν φύλλα από δέντρα. Τα ονόματα μερικών δεινοσαύρων είναι: ο Πλατεορόσαυρος, ο Στεγόσαυρος, οΤυανόσαυρος κ.α.Το μόνο που απέμεινε είναι τα οστά των δεινοσαύρων. Τότε ζούσαν και ιπτάμενα ερπετά όπως ο πτεροδάκτυλος κ.α. Επίσης υπάρχουν και θαλάσσια ερπετά. Το μόνο που έχει απομείνει είναι τα οστά τους.
Μάθαμε κάποια πράγματα και για τα μαμούθ!

Μαμούθ είναι η συνηθισμένη ονομασία του ελέφαντα του πρωτογενούς, που θεωρείται ο πρόγονος του σημερινού ελέφαντα. Η καταγωγή του μαμούθ είναι ακόμα άγνωστη αλλά είναι σύγχρονο του παλαιολιθικού ανθρώπου, όπως δείχνουν οι απεικονίσεις πάνω στα τοιχώματα των παλαιολιθικών σπηλαίων που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος της παγετώδους εποχής.

Πιο αναλυτικά είδαμε:

Το Πάρκο δεινοσαύρων στο οποίο υπάρχουν εκθέματα δεινοσαύρων (μεγαλύτερη συλλογή στην Ευρώπη) σε φυσικό μέγεθος και τα πρώτα ζώα που εμφανίστηκαν στην θάλασσα.

Το Σπήλαιο της εξέλιξης το οποίο είναι ένα ομοίωμα πραγματικού σπηλαίου όπου μάθαμε την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους ( φιγούρες HomoSapiens κ.α.). Είδαμε  βραχογραφίες και συλλογή με λίθινα εργαλεία)

Το Μουσείο μαμούθ στο οποίο υπάρχουν για πρώτη φορά στα βαλκάνια πραγματικά απολιθώματα του τριχωτού μαμούθ της εποχής των παγετώνων, ένας ολόκληρος σκελετός σηκωμένος και άλλα ζώα που έζησαν εκείνη την εποχή.

Το Πάρκο των Θηλαστικών στο οποίο είδαμε  θηλαστικά που έζησαν και κυριάρχησαν στην χώρα μας κατά το παρελθόν σε φυσικό μέγεθος μπήκαμε και  στην κοιλιά μιας φάλαινας που είναι πολύ εντυπωσιακό.

Η Έκθεση Ερπετών περιλαμβάνει προϊστορικά ερπετά.Στο Πάρκο υπάρχει ακόμη η αρχαιότερη χελώνα της Ελλάδας, η Νοστιμοχελώνη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα όπως μας είπε ο  Παλαιοντολόγος κ. Γεώργιος Γεωργαλής, από τον ίδιο.

Αξίζει να το επισκεφτείτε

Δέσποινα Ιορανίδου, Φίλιππος Πολυχρονιάδης, Ε΄τάξη
1 σχόλιο προς 'Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων'

Γραφτείτε συνδρομητής στα σχόλια μέσω καναλιού νέων (RSS Feed) RSS ή Παράθεση προς 'Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων'.

  1.   Φίλιππος Πολυχρονιάδης said,

    στις 9 Μαΐου 2015 στις 22:02     

    Μπράβο Δέσποινα καλή δουλειά κάναμε!

Αφήστε μια απάντηση