Νοέμβριος

Δημοσιευμένο στις 10 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία: Εργασίες μαθητών από Αποστολίδου Γεσθημανή

unnamed Ποίημα για το Νοέμβριο της Ρένας Καρθαίου

Νοέμβριος_Σελίδα_1

 

Νοέμβριος
 
Στου Νοέμβρη το χαρτί
βάζει  υπογραφή η βροχή .
 
«Θα ποτίσω όλη την πόλη ,
το χωράφι , το περβόλι .
 
Και θα πλύνω τις σκεπές ,
τα μπαλκόνια , τις αυλές .
 
Θα ετοιμάσω το τοπίο ,
να ‘ρθει το μεγάλο κρύο».
 
Το χαρτί ο αέρας παίρνει
και στα σύννεφα το φέρνει .
 
Κι η βροχή πιάνει δουλειά ,
μούσκεμα όλα τα παιδιά .
 
Ρένα Καρθαίου 

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Ο Σεπτέμβρης πρώτα κρύα

τρέχει ανοίγει τα σχολεία.

Ο Οκτώβρης συγυρίζει

ναφθαλίνη σου μυρίζει

Κι ο Νοέμβρης με βροχή

σκάβει σπέρνει όλη τη γη

Του Φθινοπώρου τα παιδιά

και τα τρία πολλή δουλειά.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Έρχεται Φθινόπωρο! 

φώναξε τ’ αγέρι 

χελιδόνια φύγετε 

στου νοτιά τα μέρη. 

Έρχεται Φθινόπωρο! 

λέει το συννεφάκι 

πρωτοβρόχια φτάνουνε 

ξέψυχο δεντράκι. 

Έρχεται Φθινόπωρο!

 είπε το σχολείο

τα λουλούδια 

κλείστηκαν μέσα στο βιβλίο.

unnamedππ

 

Τι  και   αν  ήρθε  το  καλοκαίρι  τι  και  αν  πήγαμε  διακοπές…Πέρασε ο καιρός  και  μπήκε γρήγορα το φθινόπωρο.Και  τσουκ αμέσως εφυγε και ο Σεπτέμβρης..Μαζί με αυτόν   μια τετραμελή  οικογένεια από τη γειτονιά μου, αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία..

Η  οικονομική κρίση  στέρησε τη δουλειά από τον πατέρα της οικογένειας και η δουλειά της  μητέρας  ως  γραμματέας σε ένα φροντιστήριο  αγγλικών δεν στάθηκε  ικανή να συντηρήσει την οικογένεια..Η γειτονιά από αυτή την πλευρά του δρόμου μοιάζει άδεια..Τα δυο παιδιά της οικογένειας ένα 9 χρονο αγοράκι και η 5 χρονη αδερφούλα του συνήθιζαν να ξεσηκώνουν τη γειτονιά με τα γέλια και τα παιχνίδια τους..

Τώρα η κυρα Μαρία -η γιαγιά τους που τα φρόντιζε-θα πάψει να τα φωνάζει   όπως συνήθιζε κάθε φορά που ερχόταν η ώρα για φαγητό..Άλλο ένα σπίτι που εγκαταλείφθηκε..άλλη μια οικογένεια που μετανάστευσε για ένα καλύτερο αύριο..

Φθινοπώριασε λοιπόν..και όχι μόνο ο καιρός αλλά και οι καρδιές των ανθρώπων..Η καρδια της κυρα Μαρίας που θα κάνει καιρό να δεί τα εγγονάκια και τα παιδιά της, η καρδιά αυτών των γονιών που εγκαταλείπουν  το σπίτι που με κόπο έφτιαξαν, η καρδιά αυτών των παιδιών που στερήθηκαν τη γειτονιά τους,την ανεμελιά τους.

Ο καιρός στην Ελλάδα  τώρα μου μοιάζει  πιο  κρύος και πιο αλλόκοτος από άλλες φορές…Είναι ίσως που λυπάται ‘’ξέροντας’’  πως δεν μπορεί  να κάνει κάτι για να ’’ απαλύνει’’ την κατάσταση που επικρατεί..Νέα μέτρα,έκτακτες εισφορές κουδουνίζουν στο μυαλό των ανθρώπων..ΧΡΕΗ ΧΡΕΗ ΧΡΕΗ….Τα μαγαζιά κλείνουν,η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο..η ανεργία και ο πληθωρισμός στα ύψη..

Μακάρι να γινόταν κατι μαγικό και να άλλαζαν όλα…Αλλά όπως υπόθηκε και στην αρχή στις  καρδιές των ανθρώπων ήρθε το φθινόπωρο ….’’Τα χελιδόνια ‘’ αποδήμησαν  άλλα για την Ευρώπη άλλα για την Αμερική και άλλα για την Αυστραλία..Ας ελπίσουμε λοιπόν,πως μετά από αυτές τις’’ φθινοπωρινές βροχές’’ έρθει το ‘’καλοκαίρι’’  και  ‘’τα χελιδόνια’’ να επιστρέψουν ξανά στις φωλιές τους!!!

 

 

unnamedξ

πηγή:http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2011/06/blog-post_9959.html. http://autumn.pblogs.gr/. http://www.kindykids.gr/images/stories/poimata/fthinoporo2.pdf. http://mynima-hellas.com/2011/10/φθινοπωρο-στην-εποχη…-φθινοπωρο-και-σ/. http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/40109

Δέσποινα Ιορανίδου
Αφήστε μια απάντηση