ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δημοσιευμένο στις 10 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία: Εργασίες μαθητών από Αποστολίδου Γεσθημανή

r

unnamedllllunnamedlunnamedllunnamedlll

> ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟ
>
> Ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Κυκλάδων η Ίος, είναι αναμφισβήτητα και ένα από το ωραιότερα του Αιγαίου. Ανάμεσα στη Σαντορίνη, στη Πάρο, στη Νάξο και στη Σίκινο, η Ίος προσελκύει πολύ κόσμο και κυρίως νεολαία. Το λευκό των σπιτιών και το βαθύ μπλε των νερών του νησιού κάνουν την Ίο να ξεχωρίζει στο τοπίο της Κυκλαδίτικης ομορφιάς.
>
> Η Ίος έχει έκταση 108 τ.χλμ., χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι διαθέτει 86 χλμ. ακτογραμμής, εκ των οποίων τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές.
> Για την Ίο εκτελούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες. Το νησί συνδέεται επίσης και με τη Ραφήνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης προς τα νησιά των Κυκλάδων εκτελούνται πιο συχνά δρομολόγια με 20 αφίξεις και αναχωρήσεις καθημερινώς. Το νησί έχει σύνδεση και με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα με την Πάρο, την Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο.
>
> ΙΣΤΟΡΙΑ
>
> Η Ίος χαρακτηρίστηκε ως το «νησί του Ομήρου», από τον σπουδαίο επικό ποιητή Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα π.χ. συνέθεσε δύο από τα πιο σημαντικά έπη στην παγκόσμια ιστορία την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια». Ένας θρύλος λέει ότι ο Όμηρος πέθανε στο νησί μη μπορώντας να λύσει ένα αίνιγμα που του έβαλαν ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού. Στην περιοχή «Πλακωτός» υπάρχει ο τάφος του.
>
> Η Ίος ακολουθεί πιστά την τύχη των υπόλοιπων Κυκλάδων. Η επίδραση των εποίκων που δέχτηκε το νησί από τα παράλια της Μ. Ασίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία της. Αργότερα η έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης έπληξε το νησί και όλα τα επιτεύγματα του Μινωικού πολιτισμού (2000-1500 π.Χ) πάνω σε αυτό θάφτηκαν κάτω από την λάβα του.
>
> Το όνομα του νησιού δόθηκε από τους Δωριείς και του Ίωνες οι οποίοι κυριάρχησαν την Ίο γύρω στα 1100 π.χ. Το νησί έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Ενετούς. Ο ενετός ηγεμόνας Μάρκος Κρίσπο κατασκεύασε το κάστρο προκειμένου να προφυλάξει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών. Ερείπια αυτού του κάστρου σώζονται μέχρι σήμερα.
>
> Το 1537 η Ίος περνά στην κυριαρχία των Τούρκων οι οποίοι δεν κατοίκησαν το νησί αμέσως αλλά κατάφεραν να υποτάξουν τους κατοίκους με την είσπραξη βαριάς φορολογίας. Η «Μικρή Μάλτα» όπως την ονόμαζαν οι Τούρκοι, τους έδινε μεγάλη ασφάλεια στις μετακινήσεις τους λόγω του φυσικού λιμανιού της.
>
> Στο νησί αργότερα επικράτησε η Ρωσική κυριαρχία η οποία έληξε με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Ίος συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους με πρωτοστάτη τον Σπυρίδωνα Βαλέτα ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Υπουργός Παιδείας της Νεότερης Ελλάδας και μεγάλος ευεργέτης του νησιού.
>
>
>> ΣΕΡΙΦΟΣ
>
>
>
> Νησί έντονων αντιθέσεων και με ενεργό μαγνητικό πεδίο από τα μεταλλοφόρα πετρώματα του, αποτελεί μια ιδανική πρόταση για ήρεμες μέρες διακοπών σε ένα καθαρά Κυκλαδίτικο περιβάλλον ή ξέφρενη νυχτερινή ζωή, που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.
>
>
> Απάνεμες παραλίες στην αγκαλιά απόκρημνων βράχων, σχεδόν όλες με παχιά φυσική σκιά από αλμυρίκια πάνω στο κύμα, με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές και κάτασπρα χωριουδάκια είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της που θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες.
>
> Όλο το νησί είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, με θέα στο Βορά την Κύθνο, τη Σύρο στα Βορειοανατολικά, στα Ανατολικά την Πάρο, τη Σίφνο στα Νοτιοανατολικά και τη Μήλο στο Νότο. Ξερολιθιές, με αιώνες ιδρώτα ποτισμένες, φυλάνε λίγες χούφτες χώμα για αμπελάκια ή ξυνά («τα λουριά») πασχίζοντας να ισιώσουν τις απόκρημνες βραχώδεις βουνοπλαγιές, που ανάμεσα τους κρύβουν καταπράσινες, σκιερές ρεματιές.
>
>
> Έχει έκταση 75 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο περίπου και η Σύρος) και 10 περίπου χιλιόμετρα συνολικό μήκος παραλίες.
>
> Πρωτεύουσα η μαγευτική χώρα, ένα μπουκέτο κάτασπρα σπίτια σκαρφαλωμένα σε κατακόρυφο βράχο, με ανεμόμυλους και πλακόστρωτους πεζόδρομους, που την κατατάσσουν σαν μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες των Ελληνικών νησιών.
>
> Αξιοθέατα:
>
> Λαογραφικό Μουσείο Σερίφου
> Χώρα
> Το καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών
> Κουταλάς
> Μέγα Λιβάδι
>
> Παραλίες:
>
> Ψιλή Άμμος
> Άγιος Σώστης
> Συκαμιά
> Πλατύς Γιαλός
> Λιά
> Αυλόμωνας
> Καράβι
> Λιβαδάκια
> Βαγιά
> Καλό Αμπέλι
> Γάνεμα
> Κουταλας
> Μέγα Λιβαδι
> Άγιος Ιωάννης
> Κένταρχος (Καλίτσος)
>
> Δραστηριότητες:
>
> Πεζοπορικές διαδρομές:
>
> Χώρα – Λιβάδι
> Κένταρχος – Χώρα
> Χώρα – Γύφτικα
> Ακονιδιά – Άσπρος Πύργος – Κουταλάς
> Γύφτικα – Βάρσαμο – Παναγιά
> Παναγιά – Συκαμιά
> Πύργος – Γαλανή
>
> Αθλητικές δραστηριότητες:
>
> Ιστιοσανίδα
> Κολύμπι
> Αναρρίχηση
> Montain bike
> Σχολή αυτοδυτών
> Ιστιοπλοΐα
> Ανεμόπτερο και αερόστατο βουνού
>
> Φαγητό-ποτό:
>
> Μεζέδες τοπικοί που πρέπει να δοκιμάσετε είναι οι μαραθοτιγανίτες, οι λιαστές ντομάτες, τα τοπικά λουκάνικα και η πηχτή στο τσουκάλι, αλλά προσέξτε λούζες, σίγλινα, τσιγαρίδες γιατί κινδυνεύετε να καταλήξετε λωτοφάγοι. Για φαγητό δοκιμάστε οπωσδήποτε τη φάβα σε πανηγύρι, σκεπασταριά και τα τοπικά τυριά, μυζήθρες, ξυνομυζήθρες και του λάινα. Το τοπικό κρασί είναι μοναδικά πλούσιο σε φρουτώδες γεύσεις αλλά πολύ δυνατό και δεν αστειεύεται σε μεγάλη ποσότητα. Η μυρωδάτη «σούμα» θέλει ακόμη περισσότερο μέτρο.
>
> Τα πετρώματα της Σερίφου:
>
> Η Σέριφος ένα σχετικά άγονο νησί των δυτικών Κυκλάδων, είναι γνωστή στο πανελλήνιο και διεθνώς για τον ορυκτό της πλούτο που αποτελείται από κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος και μαγνητίτη. Η εκμετάλλευση των μεταλλείων της Σερίφου φαίνεται ότι υπήρξε έντονη και στην αρχαιότητα, όπου είχαν εντοπιστεί τα πλούσια κοιτάσματα στα σπλάχνα σερφιώτικης γης. Οι δραστηριότητες των μεταλλείων της Σερίφου στην τρισχιλιετή ιστορία τους άφησαν πίσω τους μνημεία που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της προβιομηχανικής ιστορίας της χώρας μας. Στοές, γαλαρίες, σκάλες φόρτωσης, δεξαμενές, τροχαλίες, βαρούλκα, ένα απέραντο υπαίθριο μουσείο. Και η μεν σπουδαιότητα των μεταλλευμάτων είναι γνωστή, δεν είναι ίσως, γνωστή σε μη ειδικούς η σπουδαιότητα των πετρωμάτων, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού ενώ είναι γνωστά παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες. Ενδεικτικά αναφέρομε τον λιεβρίτη και τον πράσινο χαλαζία.
> Οι κρύσταλλοι του λιεβρίτη θεωρούνται οι μεγαλύτεροι και μερικές φορές οι ωραιότεροι στον κόσμο. Ο πράσινος χαλαζίας παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της σπανιότητάς του, αλλά και τις μορφές κρυσταλοφορίας του διδύμου ή ομάδες κρυστάλλων αλλά και του χρωματισμού του που πιάνει όλες τις αποχρώσεις του πρασίνου. Άλλα ορυκτά είναι: ο γρανάτης, ο ανδραδίτης, ο φθορίτης, ο αιματίτης, ο λεμονίτης και ο μαλαχίτης. Υπάρχουν επίσης και κρύσταλλοι μολύβδου.
> Το Μεταλλευτικό Μουσείο που συζητείται να γίνει στο Μέγα Λιβάδι (και είναι αναγκαίο) θα αναδείξει την ιστορία του νησιού μας που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες των ανθρώπων από την προϊστορική εποχή μέχρι τα πρόσφατα χρόνια.
>
> πηγή:http://www.lifespeed.gr/articles/6316

> http:/www.tripadvisor.com.gr
> http:/www.club.pathfinder.gr

Δέσποινα Ιορανίδου

 

 
Αφήστε μια απάντηση