Μικρή νυχτερινή μουσική-Μότσαρτ

Δημοσιευμένο στις 28 Δεκεμβρίου 2013 Κατηγορία: Βίντεο,Κλασική Μουσική από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα , ,

Το κομμάτι αυτό αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα συναισθηματικής γαλήνης και ελαφράδας, που χαρακτηρίζει άλλωστε πολλά έργα του Μότσαρτ.

Γράφτηκε ως βραδινό ψυχαγωγικό έργο και συγκεκριμένα για μετά το δείπνο, με καταπραϋντικό χαρακτήρα και γι’ αυτό αποφεύγει την έκπληξη των ηχηρών εκρήξεων της μουσικής.

Το έργο γράφτηκε στις 10 Αυγούστου 1787 (σύμφωνα με αυτόγραφο του συνθέτη).

1ο μέρος – Allegro –  – Εχει πολύ χαρούμενο χαρακτήρα, πανέμορφες φράσεις που συνδέονται μεταξύ τους με καταπληκτικούς τρόπους και μία μεγαλοπρέπεια που διατηρεί μέχρι το τέλος. Προσέξτε το ρυθμό των αρμονικών φωνών καθώς υποστηρίζουν διακριτικά τη φωνή της μελωδίας.

2ο μέρος – Romance (Andante) –  – Ηρεμο και γαλήνιο. Είναι η μορφή Θέμα με Παραλλαγές. Κάθε φορά το Θέμα γυρίζει με διαφορετικό τρόπο και έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κυκλική πορεία που γίνεται γύρω από αυτό κατά τη διάρκεια του μέρους.

3ο μέρος – Menuetto (Allegretto) –  Το αρχικό τμήμα (μενουέτο) ακολουθείται από το μεσαίο αντιθετικό τμήμα (τρίο) και μετά το αρχικό τμήμα επαναλαμβάνεται χωρίς τις επιμέρους επαναλήψεις του. Αριστοκρατικό ύφος επικρατεί σε αυτόν τον αναγεννησιακό χορό, τον οποίο χρησιμοποίησε πολύ και ο Γ.Σ. Μπαχ. Το μέρος του τρίο εμφανίζει όλη τη μαγεία του Μότσαρτ !

4ο μέρος – Rondo (Allegro) –  – Γρήγορο και εντυπωσιακό το τελευταίο μέρος. Τα έγχορδα «παίρνουν φωτιά» και οι φράσεις εναλλάσονται με μεγάλη ταχύτητα και μαεστρία κάνοντας πάλι «κύκλους» γύρω από το βασικό θέμα που έχει ακουστεί μόλις στην αρχή. Μετά την εμφάνιση αρκετών πτυχών του θέματος, εμφανίζεται η κόντα (κατάληξη όλου του μέρους) και μέσα από τη γοργή εξέλιξή της ανακεφαλαιώνει όλο το μέρος και καταλήγει στην τελική πτώση.

Είναι ένα εντυπωσιακό έργο από κάθε άποψη.

Η μελωδία του είναι γεμάτη μπρίο και έμπνευση, η εναρμόνισή του είναι δείγμα τρομερού ταλέντου και ευρηματικότητας και η δομή του – σε όποιο σημείο και αν τοποθετήσουμε τον «μεγεθυντικό φακό» της ανάλυσής μας – φανερώνει μεγάλη εμπειρία και μαστοριά.
Αφήστε μια απάντηση