6 Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις

Δημοσιευμένο στις 6 Νοεμβρίου 2013 Κατηγορία: Παγκόσμιες ημέρες,Περιβάλλον από ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΜΑΚΗ  Με ετικέτα ,

Όποιες και αν είναι οι αιτίες του, ο πόλεμος προκαλεί ανείπωτη φρίκη τόσο στους  ενόπλους όσο και στους αμάχους και μπορεί να καταστρέψει μέσα σε λίγα λεπτά ότι χρειάστηκε γενιές ολόκληρες για να επιτευχθεί. Πέρα από τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί, ο πόλεμος είναι άκρως καταστροφικός και για το περιβάλλον.

Τα διάφορα μέρη που εμπλέκονται στις εχθροπραξίες φέρουν την ευθύνη της τήρησης των διεθνών κανόνων και συμφωνιών, όπως τις Συμβάσεις της Γενεύης, που διέπουν το δίκαιο του πολέμου. Μερικοί από αυτούς τους κανόνες, όπως η απαγόρευση της σκόπιμης καταστροφής αγροτικών εκτάσεων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι περιβαλλοντικές συνέπειες ενός πολέμου παραγνωρίζονται από τη σύγχρονη νομοθεσία.

Είναι καιρός πλέον να αναθεωρήσουμε τις διεθνείς συμφωνίες που αφορούν στον πόλεμο και την ένοπλη σύγκρουση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι καλύπτουν και θέματα που αφορούν σε σκόπιμη ή και άδολη βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος. Τη Διεθνή  αυτή μέρα, ας αναγνωρίσουμε την απειλή που ο πόλεμος αποτελεί για την οικοδόμηση των στόχων

για αειφόρο ανάπτυξη και ας  απαιτήσουμε τη μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών εξοπλισμών και τη διάθεση των πόρων που θα εξοικονομηθούν σε ένα ειδικό ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο.


Συντάχθηκε απο το Μάνο Στεφανάκη.
Αφήστε μια απάντηση