Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) καθιέρωσαν την Διεθνής 6 Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις. Σκοπός της είναι η ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του πολέμου και των ένοπλων συγκρούσεων στο περιβάλλον.

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και πολλοί επιχειρηματίες, παρατηρούν τις δραστηριότητες της Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις. Όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές περνούν χρόνο συζητώντας σχετικά με το πώς οι επιπτώσεις του πολέμου είναι επιζήμιες για το φυσικό περιβάλλον. Επίσης εργάζονται μαζί για να βρουν τρόπους για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλείτε από τις ένοπλες συγκρούσεις και τους πόλεμους.

Σεμινάρια, ομιλίες, διαλέξεις, άρθρα ειδήσεων, ραδιόφωνο συνομιλίες και δραστηριότητες στα σχολεία που εστιάζονται στο θέμα είναι μερικά από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτήν την ημέρα. Οι άνθρωποι μαθαίνουν και μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους των νέων τεχνολογιών στον πόλεμο, όπως είναι πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία είναι καταστροφικά για το περιβάλλον.

Οι πόλεμοι και οι μικρότερες ένοπλες συγκρούσεις έχουν πολλές βλαβερές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, καταστρέφονται παραγωγικές εκτάσεις, μολύνονται τα νερά, καίγονται δασικές εκτάσεις κτλ. Με αποτέλεσμα η καταστροφή και ο θάνατος να μην περιορίζεται μόνο την κατά την διάρκεια των πολέμων και των ενόπλων συγκρούσεων αλλά να συνεχίζεται και αργότερα μέσο του κατεστραμμένου και μολυσμένου περιβάλλον σε όσους επιζήσαν ακόμη και στις επόμενες γενιές.

Στις 5 Νοεμβρίου του 2001, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την 6 Νοεμβρίου κάθε έτους ως την Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις (ψήφισμα 56/4). Η Συνέλευση θεώρησε ότι κάθε περιβαλλοντική ζημία σε καιρούς ένοπλης σύρραξης έχει βλαβερές συνέπιες στο οικοσύστημα και τους φυσικούς πόρους πολύ καιρό μετά την περίοδο της σύγκρουσης. Η ζημία αυτή μπορεί να εκτείνεται συχνά πέρα από όρια, εθνικά εδάφη και γενιές. Η Συνέλευση υπογράμμισε την ανάγκη όλοι να εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναδημοσίευση από http://www.emergencyservices.gr
Αφήστε μια απάντηση