Ελίζα,Το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου

Δημοσιευμένο στις 1 Νοεμβρίου 2013 Κατηγορία: Τέχνη,Πολιτισμός από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα ,

eliza

 

Το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου
«Ελίζα»
παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης,
τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2013 – 2014 στην αίθουσα «Ολύμπιον» (πλατεία Αριστοτέλους),
κάθε Κυριακή από 20 Οκτωβρίου 2013 και τις καθημερινές για σχολεία.
Παραστάσεις θα δοθούν και σε πόλεις της βορείου Ελλάδας.

Σκηνοθεσία – Χορογραφία : Ισίδωρος Σιδέρης
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Στίχοι τραγουδιών: Μαριανίνα Κριεζή
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαή Ουζούνη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αίγλη Κατσίκη, Νίκος Ορτετζάτος, Τριαντάφυλλος Δελής, Τιμόθεος Μπαρνιαδάκης, Στέφανος Πίττας, Μάριος Ζαρδαβάς.

Πλύμουθ, 1600. Η Ελίζα που δουλεύει σε μια ταβέρνα, είναι ερωτευμένη μ’ έναν αξιωματικό του ναυτικού, τον Πάτρικ. Κάτω απ’ τον ίσκιο μιας ανθισμένης κερασιάς, αποχαιρετά τον αγαπημένο της, που φεύγει για την Αφρική.

Ο καιρός περναει, η κερασιά χάνει τα φύλλα της, σκεπάζεται με χιόνια, αλλά ο Πάτρικ δεν γυρίζει πίσω. Αναγγέλλουν στην Ελίζα τον θάνατό του. Εκείνη όμως αρνείται να πιστέψει ότι δεν είναι ζωντανός κι αποφασίζει να πάει να τον βρει. Ναυλώνει ένα καράβι και ξεκινάει για την Αφρική, παρέα με τρεις πιστούς φιλους και τον πράσινο παπαγάλο της που λέει συνεχώς τη μοναδική λέξη που ξέρει: «Πάτρικ!».
Μετά από μια ναυμαχία με την ισπανική αρμάδα, η Ελίζα διασταυρώνεται με τον Πάτρικ, αλλά πάλι οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ξεσπάει μια καταιγίδα. Το καράβι βυθίζεται.
Ένας πειρατής σώζει την Ελίζα και την πουλάει σκλάβα στον Αζελάχ που βασιλεύει στη Μπαφούρα της Μαυριτανίας. Ο Αζελάχ την ερωτεύεται και θέλει να την παντρευτεί. Εκεινη κατορθώνει να καθυστερήσει τον γάμο για έναν χρόνο. Στο διάστημα αυτό συναντά πρώτα τον χαμένο της παπαγάλο, ύστερα τους τρεις φίλους της και τελικά τον αγαπημένο της. Ακολουθούν νέες περιπέτειες που έχουν αίσιο τέλος. Κι έρχεται η στιγμή που ο Πάτρικ παίρνει την Ελίζα από το χέρι, την πάει στην κάμαρά της και «κλείνουνε την πόρτα». Κι ο παπαγάλος που έμεινε απ’ έξω, περίλυπος, έχει μάθει τώρα μια καινούργια λέξη: «Ελίζα!»

 Η  «Ελίζα»  δεν  είναι  μόνο ένα έργο για παιδιά, είναι ένα από τα σημαντικότερα  κείμενα  του  νεοελληνικού  θεάτρου, ένα κείμενο ουσιαστικής παιδείας, που απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας.

     Μέσα απ΄την έντονη ροή του με ναυμαχίες, ξιφομαχίες, αράπικα παζάρια, Σουλτάνους, πειρατές, σε ένα συναρπαστικό σκηνικό και με νέα μουσική σύνθεση ξεκινάει η «Ελίζα» με τρείς φίλους της και …   έναν πράσινο παπαγάλο να βρεί τον καλό της.

Για το ανέβασμα της «Ελίζας» από το Νέο Θέατρο. η συγγραφέας του έργου Ξένια Καλογεροπούλου σημειώνει:

      «Η Ελίζα μου έχει χαρίσει στιγμές έντονης συγκίνησης και απίστευτης χαράς.

Όσα έργα και να γράψω ακόμη, πάντα θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και πάντα θα παρακολουθώ με λαχτάρα τα «ταξίδια» της».
Αφήστε μια απάντηση