Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων 21 του Μάρτη

Δημοσιευμένο στις 15 Μαρτίου 2013 Κατηγορία: Γενικά από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα , ,

2013 Θέμα: «Ρατσισμός και Αθλητισμός»

Το φετινό θέμα επιλέχθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να αναδείξει το πρόβλημα του ρατσισμού στον αθλητισμό, το οποίο παραμένει άλυτο με  εμφάνιση σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και την ευαισθητοποίηση των σπορ που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Και τα δύο αθλήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα μοιράζονται πολλές θεμελιώδεις αξίες και στόχους. Οι αρχές που διέπουν τον Ολυμπιακό Χάρτη, όπως μη-διάκρισης και της ισότητας, είναι επίσης το θεμέλιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Στον Ολυμπιακό Χάρτη σημειώνει ότι ο «στόχος του Ολυμπισμού είναι να θέσει τον αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου, με στόχο την προώθηση μιας ειρηνικής κοινωνίας που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, καλά σχεδιασμένων αθλητικών δραστηριοτήτων που ενσωματώνουν τις καλύτερες αξίες του αθλητισμού – αυτο-πειθαρχία, σεβασμό για τον αντίπαλό του, το ευ αγωνίζεσθαι, και την ομαδική εργασία – μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των περιθωριοποιημένων ομάδων και διδάσκει τα άτομα τις αξίες απαραίτητες για την πρόληψη και την επίλυση των κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων.

Το 2001 Δήλωση του Ντέρμπαν και το Πρόγραμμα Δράσης – ένα έγγραφο στο επίκεντρο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της σχετιζόμενης μισαλλοδοξίας – καλεί τα κράτη, σε συνεργασία με τις διακυβερνητικές οργανώσεις, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και περιφερειακές αθλητικές ομοσπονδίες, να εντείνουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού στον αθλητισμό (παρ. 218).

Σε ψήφισμα του 2010 (A/HRC/RES/13/27), το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τα κράτη για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση όλων των εκδηλώσεων του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της συναφούς μισαλλοδοξίας, στο πλαίσιο των αθλητικών εκδηλώσεων.

Ο Καταστατικός Χάρτης της UNESCO Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δηλώνει ότι «κάθε άνθρωπος έχει ένα θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό.» Το πρώτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιβεβαιώνει ότι «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων μας θυμίζει τη συλλογική μας ευθύνη για την προώθηση και την προστασία αυτών των ιδανικών.
http://www.un.org/
Αφήστε μια απάντηση