Ο Όλυμπος

Δημοσιευμένο στις 25 Ιανουαρίου 2013 Κατηγορία: Ερωτηματολόγια από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα

Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου βρίσκεται στο μέσο περίπου της ηπειρωτικής Ελλάδας και η προσπέλασή του είναι εύκολη απο το εθνικό οδικο και σιδηροδρομικό δίκτυο Αθηνών – Θεσσαλονίκης, και από επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν τις πολεις και χωριά γύρω απο το βουνό.

Μέσα στο δρυμό υπάρχουν ορισμένοι δρόμοι και αρκετά μονοπάτια που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να ζήσει από κοντά την ποικιλότητα της βλάστησης και του τοπίου. Για τους έμπειρους ορειβάτες υπάρχουν επίσης διαδρομές με αναρριχήσεις στις απότομες ορθοπλαγιές.

Δύο ωραίες διαδρομές ξεκινούν απο το Λιτόχωρο και φθάνουν μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου. Η πρώτη ακολουθεί τη χαράδρα του Ενιπέα και ο επισκέπτης μετά από περίπου πέντε ώρες πεζοπορία, φθάνει στη Θέση «Πριονια», (υψόμετρο 1100 μ.), όπου υπάρχουν ευκολίες για ξεκούραση και πληροφορίες. Στην ίδια θέση, στα «Πριονια», μπορεί να φθάσει κανείς και με αυτοκίνητο μετά από μια διαδρομή 18 χιλιομέτρων. Στο 4ο χιλιόμετρο της διαδρομιής αυτής (απο το Λιτόχωρο) υπάρχει φυλάκειο όπου παρέχονται πληροφορίες για τον εθνικό δρυμο.

Στην ίδια διαδρομή στο 10ο χιλιομετρο από το Λιτόχωρο, στη θέση «Σταυρος» υπάρχει το καταφύγιο «Δημ. Μπουντόλας» (υψόμετρο 944 μ. τηλ. 0352 82482). Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν θέσεις όπου μπορεί κανείς να σταματήσει και να απολαύσει το τοπίο.

Τέσσερα χιλιόμετρα πριν από το τέρμα του δρόμου, στη θeση «Γκορτσιά», όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, αρχίζει ένα από τα μονοπάτια που οδηγεί στις κορυφές του Ολύμπου. Από το σημείο αυτό μετά απο πέντε περίπου ώρες πεζοπορία, ο ορειβάτης φθάνει στο οροπέδιοτων «Μουσών» σε υψόμετρο 2600 μ. δπου μπορεί να ξεκουραστεί στα δύο καταφύγια που υπάρχουν εκεί, το «Γισσος Αποστολίδης» (τηλ. 031 224710) και «Χρήστος Κάκαλος». Από εδώ η διαδρομή για την κορυφή του βουνού είναι εύκολη και φθάνει κανείς σε μία περίπου ώρα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πεζοπορική διδρομή για τις κορυφές, αρχίζει απο τη θέση «Πριόνια», απ΄ όπου σε δύο και μισή περίπου ώρες ο ορειβάτης φθάνει στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητος» (υψόμετρο 2100 μ. τηλ. 0352 81800). Από το καταφύγιο το μονοπάτι οδηγεί στις κορυφές του Ολύμπου σε δύο και μισή περίπου ώρες.

Σε πολλά σημεία υπάρχουν καθιστικά κοντά σε πηγές και βρύσες που προσφέρουν στιγμές ξεκούρασης και περισυλλογής στους επισκέπτες. Η Δα διάφορα σημεία ενημερωτικές πινακίδες με τον χάρτη του Εθνικού Δρυμού και χρήσιμες οδηγίες.

Χατζηιωαννίδης Βαγγέλης
Αφήστε μια απάντηση