Επαγγέλματα που εξασκούνταν στη Μακεδονία

Δημοσιευμένο στις 22 Οκτωβρίου 2012 Κατηγορία: Γενικά,Εργασίες μαθητών από ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΜΑΚΗ  Με ετικέτα , ,

Από τα πολύ παλιά χρόνια, η κτηνοτροφία αποτελούσε μία από τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της Μακεδονίας. Ήταν ο κυριότερος πόρος για την οικονομία των νοικοκυριών του. Από τα ζώα, που εξέτρεφαν οι κάτοικοι, εξασφάλιζαν προϊόντα για τη διατροφή των μελών της οικογένειας αλλά και πρώτες ύλες για την ένδυσή τους.

Επαγγέλματα που εξασκούσαν ο ελληνικός και τουρκικός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης. Οι έλληνες της Θεσσαλονίκης, μόλις λιγότεροι από τους μουσουλμάνους , ως οικονομικός παράγοντας έρχονταν αμέσως ύστερα από τους ισραηλίτες.

Οι εβραίοι βέβαια κρατούσαν τα σκήπτρα της αγοράς. Αλλά πολλοί έλληνες έμποροι, τραπεζίτες και βιομήχανοι ακόμα είχαν αποκτήσει κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Πολλοί επίσης έλληνες ήταν από τους σοβαρότερους παραγγελιοδόχους και εμπορομεσίτες πράκτορες ατμοπλοϊκών εταιριών.

Τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία , εστιατόρια, καφενεία και άλλα παρόμοια καταστήματα ήταν ελληνικά. Πολλοί και ξένων ακόμη καταστημάτων, γραφείων, ήταν έλληνες καθώς και όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων, καφενείων και άλλων τέτοιων κέντρων.

Όσο για την μόρφωση, την κοινωνικότητα, τον πολιτισμό εν γένει, οι έλληνες ήταν το ζωηρότερο στοιχείο, τόσο που ο πρωτόφερτος στη Θεσσαλονίκη τους έπαιρνε για περισσότερους και από όσοι πραγματικά ήταν.

Μέσα στην ανώτερη κοινωνική τάξη της Θεσσαλονίκης υπήρχαν πολλές ελληνικές οικογένειες. Πολλοί ήταν οι έλληνες επιστήμονες , οι γιατροί μάλιστα , που τους προτιμούσαν και οι άλλου έθνους. Εκτός από τον εμπορικό σύλλογο και τον εκπαιδευτικό υπήρχαν πάντα διάφοροι άλλοι παντός είδους, καθώς και λέσχες.

Επίσης , τα τρία τέταρτα των πλοίων, ατμόπλοιων και ιστιοφόρων μαζί, που πηγαινοέρχονταν στα λιμάνια του Θερμαϊκού ήταν ελληνικά. (Σουλιώτης, Α., Νικολαϊιδης, «Ο Μακεδονικός Αγών»). Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι η δυτικοποίηση αυτής της περιόδου δεν εξάλειψε τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες της Θεσσαλονίκης: τις μικρές βιοτεχνίες, τις περιορισμένες μεσιτικές επιχειρήσεις, τις αγροτικές καλλιέργειες έξω και μέσα από τα τείχη, τις αγοραπωλησίες γης και ακινήτων και τα ανάλογα , παραδοσιακού χαρακτήρα επαγγέλματα .

Δίπλα , λοιπόν, στον μεταπράτη των ευρωπαϊκών προϊόντων και στον πράκτορα της δυτικής οικονομίας και του αναδυόμενου καπιταλισμού, στον επιχειρηματία ή το νεόκοπο βιομήχανο, επιβίωνε και ο κόσμος των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, των μικροπωλητών, των μικροαγροτών ή και των παραδοσιακών μεγαλογαιοκτημόνων, το πλήθος των ευκαιριακών εργατών και των υποαπασχολούμενων κατοίκων.

Ελένη Στεφανή, Βαγγέλης Χατζηιωαννίδης

Κωνσταντίνος Μηντσιούδης, Μάριος Ραμαντάνι
Αφήστε μια απάντηση