Αυτή την εβδομάδα, διαβάστε…

Δημοσιευμένο στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία,Φιλαναγνωσία από ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΜΑΚΗ  Με ετικέτα ,

«Όμως τι είναι τα Τρία Χαρίσματα;
— Είναι αυτά που όλοι οι κατασκευαστές πυροτεχνημάτων πρέπει να έχουν. Είναι και τα τρία εξίσου σπουδαία, κανένα από τα δύο δεν αξίζει χωρίς το τρίτο. Το πρώτο είναι το ταλέντο, και το έχεις καλή μου. Το δεύτερο έχει πολλά ονόματα: θάρρος, αποφασιστικότητα, δύναμη της θέλησης… Είναι αυτό που σ’ έκανε να συνεχίσεις να σκαρφαλώνεις στο βουνό, όταν όλα φαίνονταν πως είχαν χαθεί.
Η Λίλα έμεινε σιωπηλή για μια στιγμή, κι έπειτα ρώτησε:
— Ποιο είναι το τρίτο;
— Η τύχη, της απάντησε ο Λαλτσαντ. Είναι απλώς εκείνη που σου έδωσε καλούς φίλους σαν τον Τσανγκ και τον Άμλετ και σου τους έφερε την κατάλληλη στιγμή. Αυτά είναι τα Τρία Χαρίσματα, κι εσύ τα πήρες και τα πρόσφερες στον Ραζβανί όπως θα όφειλε κάθε κατασκευαστής πυροτεχνημάτων. Κι εκείνος σου έδωσε το Βασιλικό Θειάφι ως αντάλλαγμα.»

Φίλιπ Πούλμαν, Η Λίλα, ο Τσανγκ και ο άσπρος ελέφαντας, Ψυχογιός

«Τα βεγγαλικά με τον καιρό και τη μαστοριά του γίνονταν όλο και πιο ωραία.
Στόλιζαν τον ουρανό στις γιορτές πιο ωραία από τ’ αστέρια που πέφτουν και τις αστραπές που λάμπουν κι ακόμα καλύτερα, γιατί μετά δεν έβρεχε όπως όταν αστράφτει και βροντά.
Σιγά σιγά ανάμεσα στα πυροτεχνήματα ξεχώριζες γράμματα και τα γράμματα σχημάτιζαν ποιήματα. Ποιήματα λαμπερά. Λάμψεις χειροποίητες.
Έτσι στόλιζαν τη ζωή τους με λουλούδια, πεφταστέρια, κομήτες, αστραπές, βεγγαλικά και ποιήματα.»

Αλέξης Κυριτσόπουλος, Βεγγαλικά, Ίκαρος και Μουσείο Μπενάκη

Αφήστε μια απάντηση