Ολυμπιακοί Αγώνες

Δημοσιευμένο στις 18 Μαΐου 2012 Κατηγορία: Γενικά από Γεσθημανή Αποστολίδου  Με ετικέτα

Οι Ολυμπιακοί αγώνες στα αρχαία χρόνια γίνονταν στην Ολυμπία του νομού Ηλείας και ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. προς τιμήν του Δία.

Για την οργάνωσή τους την ευθύνη είχαν οι ελλανοδίκες, όπως τους έλεγαν και όταν άρχιζε κάποιο άθλημα οι κριτές έδιναν όρκο ότι θα κρίνουν δίκαια και οι αθλητές ότι θα αγωνιστούν τίμια.

Όταν ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες σταματούσαν οι πόλεμοι. Οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια και διαρκούσαν στην αρχαιότητα 5 ημέρες ενώ σήμερα 15. Την τελευταία ημέρα έβγαινε ο νικητής από κάθε άθλημα κι έπαιρνε ως βραβείο ένα στεφάνι άγριας ελιάς.

Στους αγώνες έπαιρναν μέρος μόνο οι ελεύθεροι πολίτες, όμως μπορούσαν να τους παρακολουθούν «Βάρβαροι» δούλοι, αλλά όχι όμως γυναίκες. Το 394 μ.Χ. τους κατήργησε ο Μέγας Θεοδόσιος. Ευτυχώς όμως τους επανέφερε ο Γάλλος Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες εκφράζουν την ενότητα και την ομόνοια ανάμεσα στους ανθρώπους και στους λαούς και πραγματικά αισθάνομαι περήφανος που η ολυμπιακή ιδέα γεννήθηκε στην πατρίδα μου.


Βεζυρίδης Αντώνης
Αφήστε μια απάντηση