Παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων

Μήνυμα Μπαν Κι Μουν για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Τη σημασία της πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων, όπου σχεδόν 3.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα και δεκάδες χιλιάδες τραυματίζονται, επισημαίνει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων στις 20 Νοεμβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Πιο συγκεκριμένα, τα τροχαία αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 ως 29 ετών.

Η βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, της οδικής ασφάλειας και των αυτοκινήτων, της εκπαίδευσης των οδηγών, των επιβατών και των πεζών στην ασφαλή συμπεριφορά, αποτελούν τους στόχους του σχεδίου «Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020» που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και φιλοδοξεί να σώσει πέντε εκατομμύρια ζωές. Τα τροχαία ατυχήματα αναμένεται να διπλασιαστούν ως το 2020, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη την οδική ασφάλεια.

Μεγαλύτεροι κίνδυνοι θεωρούνται, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η έλλειψη προσοχής λόγω χρήσης κινητών συσκευών και η μη χρήση ζωνών ασφαλείας, κράνους και παιδικών καθισμάτων.

Καλύτερες υποδομές, περίθαλψη, θεραπεία καθώς και μακροπρόθεσμη αποκατάσταση των θυμάτων περιλαμβάνονται στα αιτήματα του σχεδίου.

Ο ΟΗΕ έλαβε ήδη μέτρα βάσει του σχεδίου με μια συνολική πολιτική που στόχο έχει τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς λειτουργίας των οχημάτων του οργανισμού.

Ο Μπαν Κι Μουν κλείνει το μήνυμά του με την προτροπή «να κινηθούμε για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, από τους πολεοδόμους μέχρι τους σχεδιαστές οχημάτων και από τους πολιτικούς μέχρι τους χρήστες του οδικού δικτύου». Ζητεί επίσης «να τιμήσουμε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσοντας δράση για τη σωτηρία της ζωής χιλιάδων άλλων».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αφήστε μια απάντηση