Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας

Δημοσιευμένο στις 2 Νοεμβρίου 2011 Κατηγορία: Διακρίσεις,Περιβάλλον από Αποστολίδου Γεσθημανή  Με ετικέτα , ,

Πρωτιά της Ελλάδας

Πρωτιά σημείωσε η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας «Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας» (ΠΕΞΕ) που εξελίσσεται αυτό το διάστημα. Το Π.ΕΞ.Ε είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ νοικοκυριών από 11 χώρες της Ευρώπης, για την ανάδειξη της «πρωταθλήτριας» χώρας, αλλά και του νοικοκυριού που θα πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα σε εκπομπές CO2. Μέσω του διαγωνισμού, ο οποίος εξελίσσεται διαδικτυακά, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, που κυμαίνονται από κινήσεις μηδενικού κόστους, όπως το σβήσιμο των φώτων που δεν χρησιμοποιούνται, μέχρι δράσεις δομικού χαρακτήρα, όπως η αλλαγή λέβητα.

Το ΠΕΞΕ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2012 και υλοποιείται στην Ελλάδα από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και την εταιρία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Intelligent Energy Europe. Εθνικός χορηγός του προγράμματος είναι ο όμιλος Eurobank EFG. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει την 1η θέση σε αριθμό συμμετοχών. Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, είναι δυνατόν ένα νοικοκυριό να εξοικονομήσει έως και 2.000€ ετησίως, κάνοντας πράξη τις συμβουλές που θα βρει στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε μια πρωτοποριακή έρευνα που υπολογίζει το ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών κάθε νομού της χώρας και εντοπίζει τους ‘σπάταλους’ και ‘νοικοκύρηδες’ νομούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που εκπονήθηκε από τη Helesco, τα περισσότερο ενεργοβόρα νοικοκυριά βρίσκονται στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας και Καστοριάς, ενώ το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών εντοπίζεται στους νομούς Ροδόπης, Ηλείας, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Ρεθύμνου. Βάσει των ευρημάτων προκύπτει το συμπέρασμα πως τα περιθώρια εξοικονόμησης στα ελληνικά νοικοκυριά είναι σημαντικά, τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς, όσο σε επίπεδο δομικών αλλαγών. Η συμμετοχή στο ΠΕΞΕ δίνει πραγματικές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο ΠΕΞΕ μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν. Στη χώρα μας, οι τρεις πρώτοι νικητές θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα έως 1.000€ και δωρεάν ενεργειακές επιθεωρήσεις, ενώ οι επόμενοι 50 θα λάβουν ως δώρο έναν έξυπνο ενεργειακό μετρητή. Ωστόσο, το μεγαλύτερο έπαθλο είναι η ίδια η συμμετοχή, καθώς μέσα από εκεί θα λάβετε τα περισσότερα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Κάντε κλικ εδώ και εμπνευστείτε για μια ελεύθερη προσαρμογή του παιχνιδιού στο σχολείο σας. Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα εργαστήριο για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο σχολείου. Κάντε κλικ εδώ για τις συμβουλές του μήνα για εξοικονόμηση ενέργειας από τους λαμπτήρες.
Αφήστε μια απάντηση