Ο Πρίγκηπας των Νεφών-Κριτικές του βιβλίου

Δημοσιευμένο στις 24 Οκτωβρίου 2011 Κατηγορία: βιβλία,Συγγραφείς από ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΜΑΚΗ  Με ετικέτα , , ,


ΣυγγραφέαςΚριστόφ Γκαλφάρ
Εκδοτικός ΟίκοςΚΑΛΕΝΤΗΣ
ΜετάφρασηΕυγενία Τσελέντη
ΚατηγορίαΠαιδικό/Εφηβικό
Σελίδες310
ISBN978-960-219-235-1

Πατήστε εδώ και διαβάστε τις πρώτες σελίδες

«Ζήτημα 1ο
Τι χρώμα έχει ο ήλιος όταν τον κοιτάζει κανείς από το διάσημα; Εξηγήστε γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος.
Ζήτημα 2ο
Σε ποιο υψόμετρο βρίσκεται το σύννεφο πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το Μπλούμπερι; Εμπλουτίστε την απάντησή σας με μερικές θεμελιώδεις αρχές ατμοσφαιρικής δυναμικής.»

Αυτό το πρόχειρο διαγώνισμα υποτίθεται ότι θα ήταν εύκολο, σκέφτεται απελπισμένος ο Τρίσταμ. Αλλά ο «χειρότερος μαθητής του κόσμου» δυσκολεύεται να απαντήσει. Ο Τρίσταμ και οι φίλοι του, ο Τομ και η Μυρτίλη, ζούνε σε ένα σύννεφο πάνω από ένα ηφαιστειογενές νησί. Το Μπλούμπερι «χτίστηκε» ως καταφύγιο προστασίας από τον εχθρό, τον μέγα Τύραννο που απειλεί να κατακυριεύσει όλες τις πολιτείες του ουρανού αλλά και τη Γη. Το σχέδιό του, όπως ανακαλύπτουν τα παιδιά, είναι καλοστημένο. Γιατί ο Τύραννος δε βασίζεται τόσο στα στρατιωτικά μέσα αλλά στην άγνοια και την αμάθεια των υπηκόων του. Τίποτα πιο εύκολο από το να χειραγωγείς ανθρώπους με άγνοια. Τους αφήνεις να αυτοκαταστραφούν καθώς φέρονται σαν παιδιά. Μαθαίνουν ότι αλλάζουν το κλίμα της Γης σε επικίνδυνο βαθμό, αλλά δε γνωρίζουν σε βάθος τι σημαίνει αυτό. Δεν ξέρουν τίποτα για τη σύσταση της ατμόσφαιρας, για τις συνθήκες που διατηρούν τον πλανήτη μας ζωντανό ούτε για τη λεπτή ισορροπία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, μια ισορροπία που δεν έχει κανένας άλλος πλανήτης (άλλος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος είναι πυρωμένος κι άλλος παγωμένος) και που ο άνθρωπος απειλεί να διαταράξει. Ο Τύραννος είναι παντοδύναμος και δεν αργεί να φτάσει στο Μπλούμπερι. Ο Τρίσταμ και ο Τομ φυγαδεύονται σε άλλη πολιτεία και αγωνίζονται να σώσουν τη Μυρτίλη, που έχει πέσει στα χέρια του Τυράννου, και να ανατρέψουν, τελικά, τα σχέδια του Τυράννου.

Το μυθιστόρημα αυτό συνδυάζει θαυμάσια τη μυθοπλασία και τη γνώση. Η μυθοπλασία παραπέμπει στα φανταστικά και νεανικά μυθιστορήματα, αλλά εδώ το υπερφυσικό στοιχείο ανοίγει την πύλη εισόδου σε βασικές γνώσεις Φυσικής και Αστροφυσικής. Ο αναγνώστης πετάει στα σύννεφα, μαζί με τους ήρωες των νεφών, αλλά οι πτήσεις του τον προετοιμάζουν για να διαβάσει τις επιστημονικές πληροφορίες που δίνονται στις σελίδες που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα κεφάλαια του βιβλίου. Τα κείμενα αυτά είναι αριστοτεχνικά γραμμένα. Απαντούν σε ερωτήματα όπως: γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος το πρωί και μαύρος το βράδυ, γιατί τα σύννεφα είναι άσπρα, τι είναι γαλαξίας, ποιοι είναι οι κοντινοί μας πλανήτες, πότε και πώς γεννήθηκε το Σύμπαν, πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ζωής στη Γη; Ακόμη και ο πιο αδιάφορος για αυτά τα θέματα αναγνώστης θα παρασυρθεί και θα μαγευτεί. Είναι αυτό ακριβώς που λείπει από την εκπαίδευση στο σχολείο: η μαγεία. Ίσως γι’ αυτό ο Τύραννος ελπίζει ότι θα κυριαρχήσει. Η γνώση που δεν μας αγγίζει συναισθηματικά δεν μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης. Αν διάβαζαν οι ηγέτες του κόσμου τον «Πρίγκιπα των Νεφών» μπορεί και να προσγειώνονταν στην πραγματικότητα και να αναλάμβαναν τις ευθύνες τους για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Προς το παρόν, ας ελπίσουμε σε περισσότερα νεανικά βιβλία που συνδυάζουν εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση και ευφάνταστη μυθοπλασία.

Ο Κριστόφ Γκαλφάρ γεννήθηκε στη Γαλλία. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Θεωρητική Φυσική. Πήρε το διδακτορικό του στο Καίμπριτζ με εποπτεύοντα καθηγητή τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, με τον οποίο συνεργάστηκε για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου που τιμήθηκε με πολλά βραβεία Νεανικής Επιστημονικής Λογοτεχνίας. «Ο Πρίγκιπας των Νεφών» αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας.

Ελένη Σβορώνου

«Το οικουμενικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής έχει βρει αρκετό χώρο στο βιβλίο. Είναι, όμως, μονόπλευρη η προσέγγισή του. Πέρα από τα καθαρά επιστημονικά συγγράμματα, υπάρχουν και πολλά παραμύθια. Κατά κάποιον τρόπο βρισκόμαστε στα άκρα. Το ένα αφορά την ακαδημαϊκή μόρφωση και την ενημέρωση και το άλλο την παιδική ψυχαγωγία, διασκέδαση και γνώση. Το ενδιάμεσο κενό δεν έχει καλυφθεί και είναι κάπως δύσκολο. Το κοινό των ηλικιών 12-25 δεν είναι συνηθισμένο σ’ αυτά τα αναγνώσματα. Εδώ ακριβώς έρχεται ο Κριστόφ Γκαλφάρ. Ο γάλλος επιστήμονας καταφέρνει να προσελκύσει και να ευαισθητοποιήσει μια φευγάτη γενιά.

Ο 34χρονος συγγραφέας σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Θεωρητική Φυσική. Υπήρξε μαθητής του Στίβεν Χόκινγκ και το ανοιχτό μυαλό του καθηγητή του πρέπει να έπαιξε ρόλο στη δημιουργία αυτού του μυθιστορήματος. Ο πρίγκιπας των Νεφών είναι ξεκάθαρα νεανικό βιβλίο. Ταυτόχρονα επιστημονικό. Βασική επιδίωξη του Γκαλφάρ ήταν να συνδυάσει λογοτεχνία και επιστήμη. Από την ανάγνωση των 312 σελίδων φαίνεται ότι τα κατάφερε. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αποσπάσει το βραβείο «Επιστημονικού Νεανικού Βιβλίου» του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας και αυτό του καλύτερου «Νεανικού Μυθιστορήματος». Το συνταίριασμα νεανικής, ανάλαφρης περιπέτειας και εκλαϊκευμένης μετάδοσης επιστημονικών δεδομένων, πετυχημένο. Ο αστροφυσικός γνώριζε ότι έπρεπε να δώσει με απλό τρόπο τα φυσικά φαινόμενα (παρεμβάλλονται στην αφήγηση της ιστορίας) και να περάσει το μήνυμα της οικολογικής ανησυχίας. Εντούτοις, έπρεπε να γράψει κι ένα μυθιστόρημα. Ο Γκαλφάρ, όπως ήταν αναμενόμενο, βρήκε έμπνευση στο φυσικό περιβάλλον, που θέλει να φέρει πιο κοντά στους νέους. Η πλοκή είναι ξεκάθαρη και καθόλου κουραστική. Ο Τρίσταμ Ντρέικ έχει γεννηθεί σ’ ένα σύννεφο, μερικά χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό. Το χωριό του φτιάχτηκε μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο για να κρυφτεί η Μυρτίλη, η κόρη του βασιλιά των Νεφών του Βορρά, τον οποίο έχει εκθρονίσει ένας βάναυσος τύραννος. Οταν κάποια μέρα τα στρατεύματα του δικτάτορα ανακαλύπτουν το σύννεφό τους και συλλαμβάνουν τους κατοίκους του, οι μόνοι που θα καταφέρουν να διαφύγουν είναι ο Τρίσταμ και ο φίλος του ο Τομ. Οι δύο φίλοι, αναζητώντας τη Μυρτίλη, θα ανακαλύψουν το καταχθόνιο σχέδιο του τυράννου, που είναι να μεταβάλλει το κλίμα της Γης και να το χρησιμοποιήσει ως πολεμικό όπλο. Από τη μια πλευρά, λοιπόν, είναι η Φύση και από την άλλη, ο άνθρωπος. Οι ήρωες είναι μέρος της Φύσης, αφού ζουν σε σύννεφα, μακριά από τη Γη. Ο τύραννος είναι ο άνθρωπος. Ολοι εμείς δηλαδή, όπως αφήνει να φανεί ξεκάθαρα ο Γκαλφάρ. Στην ουσία το μυθιστόρημά του είναι μια παραβολή που διδάσκει. Πρέπει να ξαναδούμε τα φυσικά φαινόμενα, να τα παρατηρήσουμε καλύτερα και να τα σεβαστούμε. Τα λόγια της μητέρας τού Τρίσταμ είναι χαρακτηριστικά: Η Γη είναι σαν μια καλύβα που κολυμπά μες στο Σύμπαν. Μας προστατεύει από το Διάστημα, μας τρέφει, μας παρέχει τον αέρα της. Να θυμάσαι, Τρίσταμ: Εχουμε μόνο μία καλύβα και την έχουμε σχεδόν καταστρέψει. Η υπόσχεση που δίνει στο τέλος ο γιος της είναι το ευκταίο για τον συγγραφέα. Ο Πρίγκιπας των Νεφών (ο πρώτος τόμος της τριλογίας τού Γκαλφάρ) είναι μια φανταστική περιπέτεια, γεμάτη δράση και αισιοδοξία. «

Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, «Ελευθεροτυπία»/ «Βιβλιοθήκη», τχ. 621, 18.9.2010

«Είναι Γάλλος, σπουδασμένος στο Κέιμπριτζ κοντά στον διάσημο Στίβεν Χόκινγκ. Μικρός σκάρωνε ιστορίες για το πώς δημιουργήθηκαν τα αστέρια και τις έλεγε στον εαυτό του. Αργότερα στους φίλους του. Σήμερα σε χιλιάδες παιδιά που παρακολουθούν τις παρουσιάσεις του για τη γέννηση του Σύμπαντος και το κλίμα στη Γη. Αυτά είναι τα θέματα που πραγματεύεται στο βραβευμένο βιβλίο του «Ο πρίγκιπας των νεφών» (Εκδόσεις Καλέντης), μια περιπετειώδη επιστημονική μυθοπλασία που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, όπου οι νεαροί ήρωες Τρίσταμ, Τομ και Μυρτίλη προσπαθούν να αποτρέψουν τα σχέδια ενός σκοτεινού Τυράννου να αλλάξει το κλίμα της Γης και να το χρησιμοποιήσει ως όπλο καταστροφής. Είναι το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας για το Σύμπαν γύρω μας και τη μικρή «καλύβα» μας, τη Γη, που κολυμπά μέσα του. Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα έχουμε την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουμε και στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε παρουσίαση που διοργανώνει το Ιδρυμα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Αναζητήσαμε τον 34χρονο φυσικό Κριστόφ Γκαλφάρ στο Παρίσι, για να μας μιλήσει για τη δουλειά του προτού χαθεί ανάμεσα στους νεαρούς ακροατές του. Μάθαμε ότι η Ελλάδα δεν του είναι άγνωστη. Ξέρει την Αθήνα και τα νησιά, αλλά θα ήθελε να γνωρίσει και τον Βορρά. Δεν μας αποκάλυψε το περιεχόμενο των επόμενων βιβλίων του, αλλά το πάθος του επιστήμονα, η ήρεμη πίστη στον άνθρωπο, το χιούμορ διαπέρασαν την τηλεφωνική γραμμή και μαζί με τον ενθουσιασμό για τα μυστικά του Σύμπαντος άφησαν μια διάθεση αισιοδοξίας, που έδιωξε την περιρρέουσα κατήφεια του καιρού της οικονομικής κρίσης στρέφοντας την προσοχή στα απολύτως βασικά: στη ζωή.»

Λαμπρινή Κουζέλη, «Το Βήμα»/ «Βιβλία» 19.9.2010

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κριστόφ Γκαλφάρ γεννήθηκε το 1976 στη Γαλλία. Σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά και θεωρητική φυσική. Πήρε το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ με εποπτεύοντα καθηγητή το διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, με τον οποίο συνεργάστηκε για τη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου, που τιμήθηκε με πολλά βραβεία Νεανικής Επιστημονικής Λογοτεχνίας. Το νέο του βιβλίο, «Ο πρίγκιπας των Νεφών», αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Το βιβλίο απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Επιστημονικού Νεανικού Βιβλίου από το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας και το Βραβείο Καλύτερου Νεανικού Μυθιστορήματος 2010 από το Γενικό Συμβούλιο των Vosges.

Αφήστε μια απάντηση