Πανηγυρικός Εορτασμός 20ης Οκτωβρίου

Δημοσιευμένο στις 18 Οκτωβρίου 2011 Κατηγορία: Ιστορια από ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΟΜΑΚΗ  Με ετικέτα
Από το 2ο ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Ο Οκτώβρης για ολόκληρο τον ελληνισμό αλλά και για την περιοχή των Γιαννιτσών ιδιαίτερα, είναι ο μήνας της ιστορικής μνήμης γιατί τα γεγονότα που συνέβησαν το 1912 και το 1940   έχουν γραφτεί στις χρυσές σελίδες της ένδοξης ιστορίας της πατρίδας μας.

Η μάχη των Γιαννιτσών στις 19-20 του Οκτώβρη του 1912 ήταν η σπουδαιότερη του Α’ Βαλκανικού πολέμου. «Αποτελεί για τον Ελληνικό στρατό νέο τίτλο τιμής και δόξας» Υπήρξε μια μάχη όπου διέπρεψε το πυροβολικό, όπως στη μάχη του Σαρανταπόρου το πεζικό. Πρόκειται για μεγαλούργημα του Ελληνικού στρατού, αφού κατά τις κρίσεις ξένων στρατιωτικών, θα απαιτούνταν υπερδιπλάσιες δυνάμεις, με ισχυρό πυροβολικό, για να εκτοπίσουν τους Τούρκους από τις ισχυρές τους θέσεις. Η μάχη των Γιαννιτσών άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο επιτελικός αξιωματικός του πυροβολικού Μανουήλ Ρακτιβάν έγραψε χαρακτηριστικά προς την Πηνελόπη Δέλτα :        «20η Οκτωβρίου. Γιαννιτσά. Είναι η μέρα που ουσιαστικά πήραμε την Θεσσαλονίκη»

Κατά τον εορτασμό της μεγάλης επετείου της απελευθέρωσης από τους Τούρκους, όλα τα σχολεία του Δήμου Πέλλας θα συμμετέχουν  στις εκδηλώσεις του Δήμου.

Στις 19 Οκτωβρίου στις 11:30π.μ. τα σχολεία της πόλης θα καταθέσουν στεφάνια σύμφωνα με το πρόγραμμα συμμετέχοντας με τη σημαία του σχολείου.

Στις προτομές των Μακεδονομάχων και Δημάρχου Θ.Μαγκριώτη τα       Δημοτικά Σχολεία 1ο,2ο,5ο,& 10ο

Στο Μνημείο Μακεδονικού Αγώνα τα

Δημοτικά Σχολεία 4ο& 8ο

Στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης τα

Δημοτικά Σχολεία 3ο,6ο,7ο,9ο & 11o

Στις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η δοξολογία και η παρέλαση με τη συμμετοχή των σχολείων της πόλης.
Αφήστε μια απάντηση