Η αποικία της Εφέσου

Η μετανάστευση των Ιώνων τοποθετείται   το 1044  π.Χ. και κράτησε περίπου δύο αιώνες. Μια από τις σημαντικότερες αποικίες που ίδρυσαν οι Ίωνες στα δυτικά παράλια της Μ. Ασίας  ξεκινώντας από την περιοχή της Αττικής , ήταν αυτή της Εφέσου.

Η Έφεσος οφείλει την ακμή της στο ότι βρισκόταν πάντα σε στενή σχέση με τις χώρες της ανατολή ς. Έτσι κατάφερε να γίνει το οικονομικό κέντρο της Μ. Ασίας τον 8οπ.Χ. αιώνα.

Διατηρο ύσε πάντα καλές σχέσεις με τις Σάρδεις γιατί από εκεί εξαρτιόταν το διακομιστικό εμπόριο που της άφηνε τόσα πλούτη. Κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα πέρασε στην κυριαρχία Περσών βασιλιάδων ενώ το 334π.Χ. απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα του Μ. Αλέξανδρου, οπότε ονομάστηκε  Αρσινόρεια, ξαναβρίσκοντας την εμπορική της δραστηριότητα.

Αργότερα συμπεριλήφθηκε στο βασίλειο της Περγάμου και έγινε μία από τις πιο αξιόλογες επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Έφεσος ήταν πόλη αφιερωμένη στην Άρτεμη. Εκεί χτίστηκε το μεγαλόπρεπο Αρτεμίσιο, ένας ναός που αποτέλεσε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Σταυρίνα  Βαφειάδου   Δ2  –    Αλέξιος  Μουτούδης  Δ2
Αφήστε μια απάντηση