Σχετικά με το Ιστολόγιο

Δημοσιευμένο στις 1 Ιουνίου 2015 Κατηγορία: από Γεσθημανή Αποστολίδου

Θέλοντας να εντάξουμε τις ΤΠΕ στη διδασκαλία μας και να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους διδασκαλίας για τους/τις μαθητές/τριες μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον ισότοπο.
Ο ιστότοπος περιλαμβάνει ιστολόγια που δημιουργήσαμε κατά την εκπόνηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και όχι μόνο, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για ηλεκτρονικές εφημερίδες, δημοσιεύσεις και εργασίες μαθητών.
Το ιστολόγιο είναι εργαλείο μάθησης σε καθημερινή χρήση από τους μαθητές.
Σέβεται τα προσωπικά δεδομένα καθώς Η προβολή και επεξεργασία φωτογραφιών μαθητών/τριών μας γίνεται μετά από σχετική έγκριση των γονέων ή κηδεμόνων τους. .

Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών αποτελούν δομική συνιστώσα της σύγχρονης κοινωνίας και έχουν επηρεάσει καθοριστικά κάθε πτυχή της καθημερινότητας του πολίτη στους τομείς της διοίκησης, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας κ.λπ. Η αλματώδης ανάπτυξη και διάδοση των ΤΠΕ, ο τεράστιος όγκος και η πολλαπλότητα της διαθέσιμης σήμερα ψηφιακής πληροφορίας, σε συνδυασμό με την ταχύτατη παραγωγή νέας γνώσης, διαμορφώνουν ένα νέο κοινωνικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΤΠΕ αποτελούν βασικό εργαλείο για τον μετασχηματισμό του σχολείου, την υποστήριξη και ενίσχυση της μάθησης και τελικά, την απογείωση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος.
Η παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ συμβάλλει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών, στην αλλαγή της διδακτικής πρακτικής, της διαδικασίας της μάθησης και επικοινωνίας και εξασφαλίζει την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές

Κεντρικός στόχος της δημιουργίας του ιστολογίου ήταν όλοι οι μαθητές να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις ικανότητες χρήσης των ΤΠΕ μέσα από δραστηριότητες που αφορούσαν στην αναζήτηση και διαχείριση πληροφοριών, στην επίλυση προβλημάτων και στη λήψη αποφάσεων, στη δημιουργική έκφραση και στην επικοινωνία. Εξίσου σημαντικό υπήρξε, μέσα από κατάλληλες χρήσεις και δραστηριότητες βασισμένες σε ΤΠΕ, οι μαθητές να κατανοήσουν τα όρια και την επίδραση που έχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στα άτομα και στις ομάδες, στις κοινότητες και στην κοινωνία ευρύτερα.
Οι εκπαιδευτικοί, ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά όρια της τάξης (διδασκαλία μετωπική κ.λπ.) και μεσολαβούν ώστε οι μαθητές/τριες  να βρουν τις πηγές και τις πληροφορίες για να αποκτήσουν σχέση με το θέμα που μελετούν. Για να το πετύχουν χρησιμοποιεί σύγχρονες πρακτικές.
Το ψηφιακό περιβάλλον και η εικονική πραγματικότητα προσθέτουν την τρίτη διάσταση στην επικοινωνία και δημιουργούν μια νέα γλώσσα, οπτική.
Κινούμενη στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, η σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί πλέον να ερμηνεύεται με τα κοινωνιολογικά εργαλεία της βιομηχανικής επανάστασης. Τα πολυμέσα, που αποτελούν σήμερα την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας, εισάγουν μια πολιτισμική επανάσταση, που αναπόφευκτα επηρεάζει καθοριστικά την οπτική γωνία από την οποία “βλέπουμε” τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν (ή/και το μέλλον), διευρύνοντας το φάσμα των μέσων έκφρασης των ιδεών.

Αποστολίδου Γεσθημανή

Πομάκη Ευανθία




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *