5ο Γενικό Λύκειο Ιλίου: 3η Ημερίδα Βιολογίας

3η Ημερίδα Βιολογίας

 Τετάρτη 7-3-2018, ΚΥΒΕ Περιστερίου

 «Οι Μαθητές συνομιλούν με τη Σύγχρονη Βιολογία»

Διοργανώθηκε από την: σχολική σύμβουλο Φυσικών Επιστημών της ΔΔΕ  Γ΄Αθήνας Χριστίνα Παπαζήση, την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και την Διεύθυνση ΔΕ της Γ΄Αθήνας.

    

¨Η Νευροβιολογία του Έρωτα: Για όλα φταίνε οι ορμόνες μας. Η μήπως όχι;¨

Αντώνης Σταματάκης, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ

Ο Γιουγκ είχε πει ότι όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται, είναι όπως όταν δύο χημικά στοιχεία έρχονται σε επαφή. Τις περισσότερες φορές τα χημικά στοιχεία δεν θα αντιδράσουν. Αλλά όταν αντιδράσουν δεν θα είναι πια τα ίδια. Το ίδιο και με τους ανθρώπους. Τι προκαλεί αυτή την επιλεκτική «χημική» αντίδραση; Υπάρχει κάποιο νευροχημικό υπόστρωμα στον έρωτα; Εμπλέκονται ορμονικές μεταβολές; Όταν ερωτευόμαστε, μεταβάλλεται η χημεία του εγκεφάλου, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο που σκεφτόμαστε; Γιατί άλλοτε ο έρωτας περνάει γρήγορα κι άλλοτε κρατά για πάντα;

3η Ημερίδα Βιολογίας 07-03-2018 ΔΔΕ Γ’ Αθήνας Σταματάκης Αντώνης


¨Περί … αισθήσεων. Πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας¨

Σκαρλάτος Γ. Ντέντος. Αναπληρωτής Καθηγητής Ζωολογίας,  Τμήμα Βιολογίας  ΕΚΠΑ

Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε 5 αισθήσεις αλλά μήπως έχουμε περισσότερες; Ποιοι είναι  οι μοριακοί, βιοφυσικοί, βιοχημικοί και νευροβιολογικοί μηχανισμοί που καθορίζουν πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας μέσω των 5 αισθήσεων.  Δομές και προσαρμογές που έχουν αναπτύξει διάφορες ομάδες ζώων για να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους καλύτερα από εμάς.

3η Ημερίδα Βιολογίας 07-03-2018 ΔΔΕ Γ’ Αθήνας, Σκαρλάτος Ντέντος


¨Η σιωπηλή δύναμη των φυτών¨

Ανδρέας Ρούσσης , Επίκουρος Καθηγητής Μοριακής Φυσιολογίας Φυτών, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ

Από την κιβωτό του Νώε στη δύναμη της κίνησης των φυτών του Δαρβίνου. Από τη διαχρονική ασημαντότητα τους στο σήμερα. Τα φυτά είναι τέλεια εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και δεν είναι λιγότερο περίπλοκα από τα ζώα, απλά λίγο διαφορετικά. Στον δυτικό κόσμο το 25% των παραγόμενων φαρμάκων περιέχει τουλάχιστον ένα φυτικό προϊόν. Η παρουσία των φυτών, όσο κι αν περνά απαρατήρητη από́ τον άνθρωπο, διαμόρφωσε, και  εξακολουθεί να διαμορφώνει την κατάσταση των πραγμάτων στην Γη και αυτό γιατί καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα, τη σύσταση της ατμόσφαιρας, τον κύκλο του άνθρακα, τον υδρολογικό κύκλο, την παραγωγή τροφής και πολλά άλλα.

3η Ημερίδα Βιολογίας 07-03-2018 ΔΔΕ Γ’ Αθήνας Ανδρέας Ρούσσης


Στρογγυλή Τράπεζα – Ερωτήσεις μαθητών

Οι εισηγητές και η Σχολική Σύμβουλος Χ. Παπαζήση συζητούν με τους μαθητές.

Συντονίστρια: Παναγούλα Κόλλια Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής  Ανθρώπου, Τμήμα Βιολογίας  ΕΚΠΑ.

Private video on Vimeo      προβολή video με κωδικό

Οργανωτική Επιτροπή: Παπανικολάου Αναστασία Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΔΕ  Γ΄ Αθήνας,  Χρυσάνθη Σωτηροπούλου ΠΕ02  Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου, Γεώργιος Κατωπόδης Γενικός Γραμματέας ΠΕΒ, Ναυσικά Καψαλά μέλος ΠΕΒ