Το Pleurotus ostreatus είναι ένα βρώσιμο μανιτάρι μεγάλου βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο για την ικανότητά του να αναπτύσσεται σε πολλά γεωργικά υπολείμματα και να παράγει μανιτάρια υψηλής οργανοληπτικής ποιότητας (Rajarathnam & Bano, 1987), αλλά και γιατί αυτός ο μύκητας παράγει δευτερογενείς μεταβολίτες με φαρμακευτικές εφαρμογές και κάποιες πρωτεΐνες βιομηχανικής χρήσης , αμινοξέα , βιταμίνες κλπ. Για τους παραπάνω λόγους αυξήθηκε σημαντικά η εμπορική του αξία, τα τελευταία χρόνια (Bunyard et al, 1996, Ζερβάκης & Μπαλής, 1996). Στην φύση παράγεται σε τοποθεσίες με μέση θερμοκρασία 15 οC (Zadrazil, 1978). Υπάρχουν ωστόσο ποικιλίες του ίδιου μύκητα, που αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες άνω των 25 οC , όπως περιγράφεται από τους Eger et al (1976), Eger (1978) και Kinugawa et al, (1997). Ο στόχος αυτής της εργασίας, είναι κυρίως εκπαιδευτικός και παράλληλα “εισαγωγικός”, στην πειραματική έρευνα, των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή, με ερευνητικές εργασίες (projects), μετά την θεσμοθέτηση με τον πρόσφατο νόμο (2011), για την παιδεία. Χρησιμοποιούμε το ελάχιστο των απαιτουμένων αλληλοεξαρτημένων μεταβλητών (δύο), για να δείξουμε και να κατανοήσουν οι μαθητές , επιστημονικούς όρους, που διδάσκονται κυρίως θεωρητικά και μόνο , στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η αλληλεπίδραση αυτών των μεταβλητών, που χρησιμοποιούμε, βασίζεται σε φυσικούς νόμους, για να μπορέσουν οι μαθητές μας, να κατανοήσουν τις αλήθειες, που έρχονται μέσα από τη φύση. Τα συμπεράσματα τα εξετάζουμε από την πλευρά την οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, περιβαλλοντολογική, τεχνολογική και τεχνική. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, εμείς οι εκπαιδευτικοί, πως ο τελευταίος στόχος κάθε παιδείας, είναι να διαπλάσει έτσι το νέο, ώστε την ορισμένη στιγμή, που θα αποδοθεί στο στίβο της ζωής, να μπορεί να προσαρμόζεται στην άγρια ανάγκη των πραγμάτων και των ανθρώπων. Το πλήρες κείμενο της ερευνητικής εργασίας μπορείτε να το βρείτε στο σύνδεσμο Ερευνητική Εργασία για τα Μανιτάρια. (Ο εκπαιδευτικός τους, Μπάρκας Γεώργιος, 2011-12). Προβολή της παρουσίασης της ερευνητικής εργασίας
κύριε Μπάρκα καλησπέρα
θα ήθελα κατ΄αρχήν να συγχαρώ εσάς και τους μαθητές σας για την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία που κάνατε σχετικά με την καλλιέργεια μανιταριών σε απαστερίωτα υποστρώματα.
Στη συνέχεια θα ήθελα αν έχετε οποιαδήποτε στιγμή το χρόνο και τη διάθεση να βοηθήσετε με κάποιες πληροφορίες σχετικά με την εργασία και γενικότερα με την εμπειρία σας καθώς εικάζω ότι έχετε ασχοληθεί περισσότερο με τα μανιτάρια.
Η επιχείρησή μας Μανιτάρια Δυτικής Μακεδονίας-Στυλίδης http://www.memanitaria.gr ασχολείται με την καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους από το 2010.
Μέχρι τώρα αγοράζουμε έτοιμο υπόστρωμα (επωασμένο), όμως το υψηλό κόστος σε σχέση με τις χαμηλές αποδόσεις και τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται τις περισσότερες περιόδους στην χονδρική αγορά, μας αναγκάζει να αναζητήσουμε βιώσιμες λύσεις για την επιχείρησή μας.
Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω αρχικά είναι εάν η επιτυχία του πειράματος σε απαστερίωτο άχυρο είναι τυχαία καθώς η βιβλιογραφία αλλά και η πράξη στην επαγγελματική καλλιέργεια δεν αφήνει περιθώρια για την μη παστερίωση του υποστρώματος.
Θα ήθελα επίσης να έχουμε μια τηλεφωνική επικοινωνία αν αυτό είναι δυνατόν προκειμένου να με βοηθήσετε και σε άλλες απορίες σχετικά. Το τηλεφωνό μας είναι 24670 44141 και μπορείτε να καλέσετε οποιαδήποτε ώρα και μέρα σας βολεύει ή να μου στείλετε ένα τηλέφωνο να σας καλέσω εγώ στο memaitaria@gmail.com.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Φωτιάδης Κοσμάς
Αξιότιμε κύριε Φωτιάδη,
Δυστυχώς σήμερα 15-07-2014 διάβασα το μύνημά σας.Οι δικαιολογίες μου θα μπορούσαν να είναι πολλές, αλλά δεν ξέρω αν είναι τόσο σημαντικές όσο το ερώτημά σας. Με τα μανιτάρια δεν έχω μεγάλη εμπειρία ο ίδιος, αλλά ο συνάδελφός μου και φίλος μου Dr.Φιλιππούσης Αντώνης θεωρείται από τους πιο ειδικούς στο αντικείμενο της μανιταροκαλλιέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Θα μπορούσατε να τον ρωτήσετε για κάθε πρόβλημα. Είναι διυθυντής του ινστιτούτου μανιταριών στην Λυκόβρυση Αττικής. Στο διαδίκτυο εύκολα μπορείται να βρείτε όλα τα στοιχεία. Ορθά η επαγγελματική καλλιέργεια δεν επιτρέπει να αναπτύξετε μανιτάρια σε απαστερίωτα υποστρώματα. Εμείς για εκπαιδευτικούς λόγους περισσότερο, προβήκαμε σ’ αυτό το πειραματάκι για να αποκτήσουν γνώση και από την επιτυχία και από την αποτυχία οι μαθητές μας. Δεν το αναφέρουμε το “απαραίτητο της αποστείρωσης”, αλλά εύλογα προκύπτει, γιατί από τα τέσσερα υποστρώματα, μόνο το ένα “γλύτωσε”. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείται να επικοινωνείται μαζί μου στο τηλέφωνο 6977 683 306 ή στο προσωπικό μου e-mail: georgios.barkas@gmail.com
Με εκτίμηση
Μπάρκας Γεώργιος