Feed
Άρθρα
Σχόλια

Συνάντηση  με σκοπό τον συντονισμό και την  συγκρότηση κοινής θεματολογίας (agenda)  πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 9:30, στα Γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας με πρωτοβουλία του Διευθυντή Εκπαίδευσης Βοιωτίας  και γενικό θέμα : «Απολογισμός του 1ου Τριμήνου και διαμορφωτικές παρεμβάσεις στον προγραμματισμό του έτους 2012-2013». Στην συνάντηση συμμετείχαν οι διευθυντές κυρίως των δημοτικών σχολείων της Λιβαδειάς, οι σχολικοί σύμβουλοι της 1ης και 2ης περιφέρειας κυρίες Κατσιφή Σπυριδούλα και Σκόδρα Ασημίνα και εκπρόσωπος του Δημάρχου Λιβαδεών.

Ως πεδίο κοινής δράσης και συντονισμού τέθηκαν οι αρμοδιότητες των  συμμετεχόντων όπως αυτές κατανέμονται τόσο στο εσωτερικό της υπηρεσίας ανάμεσα σε παιδαγωγικό – καθοδηγητικό τομέα και διοικητικό τομέα αλλά οι αρμοδιότητες του Δήμου που αφορούν ζητήματα υποδομής και λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ειδικότερα  οι διευθυντές των σχολικών μονάδων κλήθηκαν και παρουσίασαν εισηγήσεις για τα παρακάτω θέματα:

  1. Διαχείριση του προσωπικού (κάλυψη κενών, πλεονάσματα, υπερωρίες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, επιμορφωτικές ανάγκες  κ.λ.π.)
  2. Προβλήματα  που απασχολούν τις σχολικές μονάδες (Επικοινωνία με γονείς, προβλήματα εκπαιδευτικών, επικοινωνία και κοινές δράσεις με φορείς όπως ο Δήμος κ.λ.π, κάλυψη λειτουργικών αναγκών από τις σχολικές επιτροπές, όρια των σχολικών περιοχών κ.λ.π)

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης παρουσιάζοντας ένα απολογισμό της προηγούμενης διετίας επισήμανε ως κρίσιμες στιγμές  μια σειρά γεγονότα όπως :

  • Το νομοθετικό καθεστώς μεγαλύτερης αποκέντρωσης με την  μεταβίβαση  31 νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους με το άρθρο 94 του νόμου 3852/2010 και την δημιουργία μιας σειράς οργάνων που συμμετέχουν από κοινού στελέχη του ΥΠΑΙΠΘΑ και των Δήμων. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός και η συνεχής και έγκαιρη διαβούλευση της Δημοτικής αρχής αλλά και των επιμέρους οργανικών της μονάδων και οργάνων της με την αποσυγκεντρωμένη δομή του ΥΠΑΙΠΘΑ (Διεύθυνση Π.Ε.) με στόχους: την καλύτερη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, την συντονισμένη δράση, την αποτελεσματική αξιοποίηση των περιορισμένων  πόρων  και τηναναβάθμιση   της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  • Ως σημαντικά γεγονότα που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον επεσήμανε τις συνενώσεις/συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, την κατάργηση της δομής του Γραφείου Εκπαίδευσης που παρέσυρε και το 1ο Γραφείο ΠΕ Βοιωτίας, την μετεξέλιξη του συστήματος μισθοδοσίας με την μετάβαση από το καθεστώς του «εξωτερικού συνεργάτη» στο κεντρικό σύστημα μισθοδοσίας το ΔΙΑΣ, τις διαδικασίες επιλογής στελεχών ,την εισαγωγή των ΤΠΕ στην καθημερινές διαδικασίες επικοινωνίας, καταγραφής και διαχείρισης μεταξύ των οργανικών μονάδων και των υπερδομών που εντάσσονται.  Ειδικά στο πεδίο του ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού των δομών της υπηρεσίας  σημείωσε ως θετική εξέλιξη την πλήρη λειτουργική ενσωμάτωση των βάσεων δεδομένων που προσφέρει το intranet του ΥΠΑΙΠΘΑ. Παραδειγματικά να φέρουμε το survey και το e-data και ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά κάναμε τις εσωτερικές μεταθέσεις με χρήση των συστημάτων αυτών.

    Φυσικά, με την έναρξη της σύσκεψης κόψαμε την παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη πίτα και ανταλλάξαμε ευχές για ευτυχισμένο και δημιουργικό 2013.

  • Τέλος ειδική αναφορά έκανε στο  ζήτημα της εφαρμογής και γενίκευσης διαφανών και αξιοκρατικών διαδικασιών στις λειτουργίες της Διεύθυνσης , την συνεχή δημοσιοποίηση των αποφάσεων του ΠΥΣΠΕ στο internet και στον υποδειγματικά αδιάβλητο τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών  για την εκλογή των αιρετών μελών του ΠΥΣΠΕ, ευχαριστώντας για άλλη μια φορά τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και την προσφορά τους σ’ αυτό.

Από την πλευρά των σχολικών συμβούλων τέθηκαν με επίταση τα θέματα της συνεχούς  διασύνδεσης  των θεμάτων της υποδομής και της λειτουργίας με τα ζητήματα της εκπαιδευτικής δομής, δηλαδή με την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Από την πλευρά του Δήμου υπήρξε ενημέρωση για τις προτεραιότητες του Δήμου στα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικές τους μονάδες στην καθημερινή τους λειτουργία. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης κρατήθηκαν πρακτικά με σκοπό να δημιουργηθεί θεματικός κατάλογος με την επείγουσες προτεραιότητες  που θα διαμοιραστεί στους συμμετέχοντες ώστε να εμπλουτιστεί και να αποτελέσει την βάση του προγραμματισμού για το  άμεσο χρονικό διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων