Feed
Άρθρα
Σχόλια

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα  Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ΠΕ Βοιωτίας   ανάμεσα στον Διευθυντή Π. Ε και τα Διοικητικά  Συμβούλια των Συλλόγων  Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λιβαδειάς και Θήβας. Από την πλευρά του Διευθυντή χαιρετίστηκε το γεγονός ως αφετηρία μιας πιο   συστηματικής και συχνής επικοινωνίας  συνεργασίας ανάμεσα στους συλλόγους και την Διεύθυνση Π.Ε. Η  διαφάνεια  και η άμεση ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών είναι στις άμεσες προτεραιότητες  της Διεύθυνσης και για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται τόσο το διαδίκτυο ( blogs,email, mail- list κ.λ.π.) όσο και οι παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας. Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θεωρείται  τόσο η άμεση ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων  του ΠΥΣΠΕ  όσο και ο συλλογικός έλεγχος που υφίστανται  αυτές από τους εκπαιδευτικούς.  Από την πλευρά του ο Διευθυντής δήλωσε ότι  θεωρεί ότι τα πιθανά λάθη πρέπει να επισημαίνονται και να επιχειρείται η διόρθωσή τους ή έστω η άρση των συνεπειών που έχουν παράγει.

Μερικά από τα θέματα που ετέθησαν κατά την διάρκεια του φιλικού και δημιουργικού διαλόγου ήταν τα εξής:

Αποσπάσεις- Βελτίωση θέσης Τοποθετήσεις: Από τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε ότι ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων για βελτίωση θέσης και το παρατεταμένο χρονικό διάστημα που επιτράπηκε και γίνονται δεκτές επέτρεψε βέβαια σε ένα αριθμό εκπαιδευτικών να προσεγγίσουν την σχολική μονάδα που επιθυμούσαν αλλά παράλληλα δημιούργησε  το αίσθημα αδικίας σε όσους δεν ακολούθησαν αυτήν την τακτική. Όπως παρατήρησαν κάποιοι εκπαιδευτικοί,  κατέληξαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να βλέπουν συναδέλφους με αρκετά λιγότερα μόρια να τοποθετούνται σε καλύτερες θέσεις- μετά βέβαια μια  «διαδρομή» σε ενδιάμεσες τοποθετήσεις.  Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις οι μετακινήσεις αυτές δημιούργησαν πρόβλημα σε σχολικές μονάδες που χρειάστηκε να αλλάξουν κατανομή τάξεων και πρόγραμμα 2 και 3 φορές.  Μερικές από τις ιδέες που προτάθηκαν ήταν να τεθεί λ.χ. περιορισμός στον αριθμό βελτιωτικών αιτήσεων που μπορεί να υποβάλλει ένας εκπαιδευτικός  και επίσης να περιοριστεί το χρονικό διάστημα που αυτές θα υποβάλλονται….

Για να διαμορφωθεί ένα συναινετικό πλαίσιο για την διαχείριση των θεμάτων που αφορούν στην λειτουργία του ΠΥΣΠΕ εκτιμήθηκε ότι πρέπει   προηγηθεί πλατύς διάλογος ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών συλλόγων και τελική οριστικοποίηση των προτάσεων σε μια   συνάντηση συζήτηση και με τους αιρετούς του κλάδου.

Η αποτελεσματική και σωστή διαχείριση προσωπικού προϋποθέτει τον καθορισμό  σαφών και διαφανών κριτηρίων αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκπαιδευτικών που παραμένουν στην διάθεση της Υπηρεσίας χωρίς οργανική θέση για αρκετά χρόνια, λόγω που περιορισμένου αριθμού των οργανικών θέσεων και τις συγχωνεύεις των σχολικών μονάδων.

Η επικοινωνία με την Υπηρεσία: Αρκετοί από τους συμμετέχοντες έθεσαν  με επίταση το πρόβλημα της τηλεφωνικής  επικοινωνίας με τη γραμματεία της Διεύθυνσης (συχνά είναι οι γραμμές κατειλημμένες).Από την πλευρά του διευθυντή επισημάνθηκε η ανάγκη για την αγορά  τηλεφωνικού κέντρου που θα βοηθήσει να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της υπηρεσίας αλλά και να μειωθεί σημαντικά το κόστος της επικοινωνίας με τις σχολικές μονάδες,  τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους πολίτες γενικότερα. Τόνισε ότι έχουμε κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή έγκαιρα και περιμένουμε την σχετική έγκριση από την Περιφερειακή Ενότητα της Βοιωτίας.

Ως επακόλουθο της παραπάνω συζήτησης ετέθησαν και τα άλλα  προβλήματα που δημιουργεί η κατάργηση του1ου Γραφείου Π.Ε. στην Θήβα. Η μεταφορά των λειτουργιών αλλά και του αρχείου του, απαιτεί μεγάλη προσοχή και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να βρεθούν πρακτικές λύσεις  για τα προβλήματα που δημιουργούνται και  τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη σε όλη τους της έκταση. Τα διοικητικά συμβούλια ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ζητήσουν την δέσμευση του χώρου που ήταν εγκατεστημένη η υπηρεσία στο Διοικητήριο της Θήβας για όσο χρόνο είναι απαραίτητο…

Από μέρους των συνδικαλιστικών οργάνων ετέθησαν θέματα όπως η ανάγκη για  διαφάνεια σε κάθε απόφασητα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι  αποσπάσεις στη γραμματεία και ζητήθηκε να μην παραμένουν εκπαιδευτικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα στα γραφεία, μακριά από την διδακτική πράξη.

Το ζήτημα της συνδρομής και της παρακράτησης τους, το αν θα αλλάξουν τα μόρια των σχολείων στην περιοχή της Θήβας τώρα που καταργήθηκε το 1ο Γραφείο, ο πιθανός νέος κύκλος συγχωνεύσεων και η ανάγκη της σταθερής αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων ήταν μερικά από τα άλλα θέματα που απασχόλησαν την συζήτηση…

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων