Feed
Άρθρα
Σχόλια

Συναντηθήκαμε σήμερα Τρίτη 22-03-2011 στις 15:00 το μεσημέρι,  στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας,  με αντιπροσωπία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ  ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ   και συζητήσαμε σχετικά με την εμπειρία   που συγκεντρώσαμε από τις επισκέψεις  κλιμακίου της στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την εφαρμογή σχεδίου ασφαλούς αποχώρησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 6 σχολικές μονάδες  της Λιβαδειάς, στο Δημοτικό Σχολείο της Χαιρώνειας και στο 1ο Σχολείο Ορχομενού  και διήρκησε από τις 7-2-2011 μέχρι 16-2-2011.

Από την πλευρά των στελεχών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ  ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ  έγιναν αναλυτικές παρατηρήσεις σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας  των σχολικών μονάδων τόσο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης όσο και σε συνθήκες καθημερινής λειτουργίας, ενώ από την πλευρά της Διεύθυνσης αναλήφθηκε η υποχρέωση να συζητηθεί  το ζήτημα της εκπόνησης σχετικού σχεδίου  από τις σχολικές μονάδες σε ειδική σύσκεψη των διευθυντών των σχολικών μονάδων.  Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα παρέμβαση από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν με τη χρήση σχετικού ερωτηματολογίου  και να κλιμακωθεί  η συνεργασία των δύο φορέων με περαιτέρω στοχευμένες δράσεις που θα επιδιώκουν να επεκτείνουν την ιδέα του εθελοντισμού στο επαγγελματικό σώμα των εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά της της Διεύθυνσης Π.Ε. Βοιωτίας στην συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Π.Ε Γκάρτζιος Γιώργος και ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πολυχρονόπουλος Γιώργος ενώ από την πλευρά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ  ΔΙΑΣΩΣΗΣ συμμετείχαν η κ. Χαιροπούλου Ιωάννα και ο κ Γιαννακόπουλος Σπύρος 

 

Το παράρτημα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Βοιωτίας, δημιουργήθηκε το 2003 με έδρα τη Λιβαδειά και αποτελεί ανεξάρτητο σωματείο. Έχει δικό του καταστατικό κ Διοικητικό συμβούλιο κ είναι εγγεγραμμένο και πιστοποιημένο στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπ. Εσωτερικών (Αρ. Μητ. Γ.Γ.Πολ. Πρ.: 1/2005). Επιχειρησιακά, υπάγεται στη Γ.Γ.Π.Π. (Γραφείο πολ. προστ. Ν.Α.Βοιωτίας).

Σήμερα, αριθμεί περί τα 50 ενεργά επιχειρησιακά μέλη και έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο νομό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ελλαδικού χώρου, συνδράμοντας άλλα παραρτήματα.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νομού μας, η Ε.Ο.Δ. Βοιωτίας, έχει προβεί στη δημιουργία βάσεων ετοιμότητας σε πόλεις του νομού, για μείωση του χρόνου επέμβασης και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τα μέλη της Ε.Ο.Δ. Βοιωτίας, χαρακτηρίζονται για την υψηλή εθελοντική τους συνείδηση, τον αλτρουισμό τους αλλά κ για τη μεγάλη τους προσήλωση στο αίσθημα προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ε.Ο.Δ. Βοιωτίας, σκοποί της είναι :

 Η παροχή βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η αντιμετώπιση κάθε είδους καταστροφής: φυσικής, τεχνολογικής ή/και άλλης και η δραστηριοποίησή της στις φάσεις της πρόληψης, της άμεσης επέμβασης, της αποκατάστασης και της ανοικοδόμησης.

Η συμμετοχή στον πολιτικο σχεδιασμό και προστασία, όπως αυτή ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και η συνεργασία με κρατικούς ή άλλους φορείς.

Η συμμετοχή σε ομοσπονδίες με παρεμφερείς σκοπούς, καθώς κ η συνεργασία με άλλες οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η οργάνωση, ο συντονισμός και η πραγματοποίηση επιχειρήσεων έρευνας κ διάσωσης οποιασδήποτε μορφής και η παροχή βοήθειας χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές ή άλλου είδους διακρίσεις.

Η εκπαίδευση σε τεχνικές διάσωσης – αυτοδιάσωσης, παροχής βοήθειας, πρώτων βοηθειών και συναφών θεμάτων.

Η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίαςκαι του πνεύματος της εθελοντικής προσφοράς, η πρόληψη ατυχημάτων και η συμμετοχή σε οργανισμούς και δράσεις με στόχο την πρόληψη, αποτροπή ή/και άμεση αντιμετώπιση αυτών.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων