Feed
Άρθρα
Σχόλια

Ο Δήμος Μαραθώνα διοργανώνει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό παραγωγής κειμένου, ζωγραφικής και φωτογραφίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., που σηματοδότησε την εξέλιξη του πολιτισμού της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και του μετέπειτα δυτικού πολιτισμού.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές όλων των βαθμίδων και έχει γενικό θέμα «Η Μάχη του Μαραθώνα 490 π.Χ., η συμβολή της στην εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού – ο μαραθώνιος δρόμος ως ιστορική παρακαταθήκη».
Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός παραγωγής κειμένου περιλαμβάνει τρεις ενότητες και απευθύνεται :
α) σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, οι οποίοι καλούνται να γράψουν ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί στη σχολική τους εφημερίδα με θέμα «Ο μαραθώνιος δρόμος και οι ιστορικές του καταβολές» (έως 400 λέξεις)
β) σε μαθητές Γυμνασίου οι οποίοι καλούνται να γράψουν ένα άρθρο για να δημοσιευτεί στον τύπο με θέμα «Η Μάχη του Μαραθώνα 490 π.Χ., αγώνας για τη Δημοκρατία» (έως 600 λέξεις)
γ) σε μαθητές Γενικών, Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών οι οποίοι καλούνται να συγγράψουν ένα δοκίμιο με τίτλο «Από το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα 490 π.Χ. στην Ευρώπη του 2010» (έως 1000 λέξεις)
Οι μαθητές θα συγγράψουν τα κείμενά τους, εκτός ωρών διδασκαλίας. Οι συμμετοχές (χειρόγραφο ευανάγνωστο ή κείμενο τυπωμένο σε ηλεκτρονική μορφή) θα αποσταλούν στο Δήμο Μαραθώνα έως την 22α Μαρτίου 2010, σε κλειστό φάκελο με τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και διεύθυνση) και με την ένδειξη «Για το Διαγωνισμό κειμένου» στη διεύθυνση του Δημαρχείου Μαραθώνα: ΟΙΝΟΗΣ 6, 19007 ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Τα πονήματα θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα αποτελείται από εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης και από μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και του Πνευματικού Πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Μαραθώνα.
Στο καλύτερο κείμενο, ανά διαγωνιστική ενότητα, θα δοθεί ο Λευκωματικός τόμος «Μαραθών», επετειακό μετάλλιο περιορισμένης κοπής των 2500 χρόνων του Δήμου Μαραθώνα και τιμητικό δίπλωμα (πάπυρος), ενώ τα δέκα καλύτερα κείμενα ανά διαγωνιστική ενότητα θα βιβλιοδετηθούν.
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας – ζωγραφικής έχει γενικό θέμα «Η Μάχη του Μαραθώνα 490 π.Χ. και ο μαραθώνιος δρόμος» και απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Τα έργα φωτογραφίας ή ζωγραφικής θα είναι σε διάσταση όχι μεγαλύτερη του 30Χ40 (Α3) και θα αποσταλούν στο Δήμο Μαραθώνα έως την 22α Μαρτίου 2010, σε κλειστό φάκελο με τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και διεύθυνση) και με την ένδειξη «Για το Διαγωνισμό ζωγραφικής ή φωτογραφίας» στη διεύθυνση του Δημαρχείου Μαραθώνα: ΟΙΝΟΗΣ 6, 19007 ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Θα απονεμηθούν ως βραβεία ανά ηλικιακή ομάδα (Νηπιαγωγείο – Γ’ Δημοτικού, Δ’ Δημοτικού – ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο) ο Λευκωματικός τόμος «Μαραθών», επετειακό μετάλλιο περιορισμένης κοπής των 2500 χρόνων του Δήμου Μαραθώνα και τιμητικό δίπλωμα (πάπυρος), ενώ τα 50 καλύτερα έργα ζωγραφικής και οι 50 καλύτερες φωτογραφίες θα εκτεθούν σε ειδική έκθεση που θα εγκαινιασθεί την ημέρα της βράβευσης στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού με έγγραφο που θα αποσταλεί στις σχολικές μονάδες και θα ακολουθήσει βράβευση σε ειδική τελετή που θα οργανωθεί στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων