Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μετά την σταθεροποίησή του στον θρόνο της Μακεδονίας ο Φίλιππος Β΄ έθεσε αρχικά δύο στόχους:

  • την ισχυροποίηση της Μακεδονίας
  • την επέκταση της εξουσίας του

Η επέκταση της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β΄

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

❶ αντιμετώπιση των επιδρομών των Ιλλυριών και των Παιόνων στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας

❷ οργάνωση ισχυρού στρατού με κύριο χαρακτηριστικό τη μακεδονική φάλαγγα (16 σειρές πεζεταίρων εξοπλισμένοι με την σάρισα, το δόρυ 6 μέτρων) και πλαισιώνεται από ιππικό, τους εταίρους.

❸ δημιουργία ισχυρής οικονομίας: κατάληψη των ορυχείων χρυσού στο Παγγαίο όρος και έκδοση χρυσού νομίσματος, των χρυσών στατήρων.

❹ Επεκτατική εξωτερική πολιτική: αρχικά στόχος ήταν η εδαφική εξάπλωση προς την ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αργότερα προς τη νότια Ελλάδα με στόχο την ένωση των Ελλήνων.

Χρυσός στατήρας Φιλίππου Β΄

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Με αφορμή προβλήματα στο μαντείο των Δελφών ο Φίλιππος Β΄ εμπλέκεται στον Γ΄ Ιερό Πόλεμο, εισβάλλει στη Θεσσαλία, νικά Φωκείς και Αθηναίους στο Κρόκιο πεδίο το 353 π.Χ. (εξ’ ου και το όνομα Θεσσαλονίκη) και αναγνωρίστηκε από τους Θεσσαλούς ως «άρχων». Αντιμετώπισε εκ νέου λίγα χρόνια αργότερα Αθηναίους και Θηβαίους στη Χαιρώνεια το 338 π.Χ., τερμάτισε την Θηβαϊκή Ηγεμονία και επιβλήθηκε ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην Ελλάδα. Η πανελλήνια ένωση έγινε πραγματικότητα στο συνέδριο της Κορίνθου το 337 π.Χ., όπου συμμετείχαν όλες οι πόλεις εκτός από την Σπάρτη και συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Απαγορεύτηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των ελληνικών πόλεων και η βίαιη μεταβολή των καθεστώτων τους
  • Προστατεύεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και καταδικάζεται η πειρατεία
  • Ιδρύθηκε πανελλήνια συμμαχία, τόσο αμυντική όσο και επιθετική, με ισόβιο αρχηγό τον Φίλιππο Β΄

Η δολοφονία του Φιλίππου Β΄

Ο Φίλιππος Β΄ δολοφονήθηκε στο θέατρο των Αιγών κατά την τελετή των γάμων της κόρης του Κλεοπάτρας με τον βασιλιά των Μολοσσών, από τον σωματοφύλακά του τον Παυσανία.

Αμέσως ο Αλέξανδρος ανακηρύσσεται από τον στρατό βασιλιάς της Μακεδονίας και εκστρατεύει αμέσως εναντίον των Ιλλυριών στο βορρά, που εισέβαλλαν στα μακεδονικά εδάφη.

Η εκστρατεία του Αλεξάνδρου στον Αίμο

Οι πόλεις της νότιας Ελλάδας με επικεφαλής την Αθήνα και την Θήβα επαναστατούν εναντίον των Μακεδόνων. Ο Αλέξανδρος στρέφει τα στρατεύματά του προς την νότια Ελλάδα και από τον Δούναβη φθάνει στην Θήβα σε μόλις 11 μέρες, την οποία ισοπεδώνει ολοκληρωτικά εκτός από το σπίτι του ποιητή Πίνδαρου και τους ναούς. Άφησε άθικτη την Αθήνα αναγνωρίζοντας τον αγώνα των πολιτών της κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων. Το 335 π.Χ. συνέρχεται εκ νέου το συνέδριο της Κορίνθου, όπου οι ελληνικές πόλεις ανανεώνουν τους όρκους στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου και αποφασίζεται η εκστρατεία εναντίον των Περσών.

Κείμενα, συγγραφή, ιστορική έρευνα, εικόνες: Γαρίτατζης Χαράλαμπος (ΠΕ07)

(Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και τις πηγές των εικόνων μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ)

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.