Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ – ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

ΣΠΑΡΤΗ: ΗΓΕΤΙΔΑ ΠΟΛΗ

Με τη λήξη του πολέμου η Σπάρτη:

  • υποστήριξε παντού ολιγαρχικά κόμματα
  • τοποθέτησε φρουρές στις πόλεις με έναν Σπαρτιάτη επικεφαλής
  • επέβαλλε φόρους

Το σύνθημα της απελευθέρωσης των πόλεων από τον αθηναϊκό ζυγό ξεχάστηκε.

ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΤΥΡΑΝΝΟΙ

Στην Αθήνα οι Σπαρτιάτες εγκαθιστούν τριάντα φίλους της Σπάρτης επικεφαλής της πόλης, τους Τριάκοντα Τυράννους. Ηγέτης τους ο Κριτίας. Ξεσπά ένα κύμα βίας και πολλοί δημοκρατικοί θανατώνονται. Οι Αθηναίοι επαναστατούν με ηγέτη τον Θρασύβουλο και αποκαθιστούν την δημοκρατία το 403 π.Χ. χωρίς να αντιδράσει η Σπάρτη.

ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ

Ο σατράπης της Μικράς Ασίας Κύρος, αδερφός του βασιλιά της Περσίας Αρταξέρξη, συγκρούστηκε μαζί του για τον θρόνο της Περσίας. Αυτό το γεγονός έδειξε στους Έλληνες ότι η περσική αυτοκρατορία δεν ήταν σταθερή. Στην εκστρατεία του τον συνόδεψαν 13.000 Έλληνες και στα Κούναξα το 401 π.Χ. ο στρατός του Κύρου νίκησε, αλλά ο ίδιος σκοτώθηκε.

Τα Κούναξα βρίσκονται περίπου 100 χλμ. βόρεια της Βαβυλώνας στο σημερινό Ιράκ.

ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ

Μετά τον θάνατο του Κύρου στα Κούναξα οι Έλληνες, οι Μύριοι, βρίσκονται σε εχθρικό έδαφος. Με επικεφαλής τον Σπαρτιάτη Κλέαρχο και τον Αθηναίο Ξενοφώντα πορεύονται προς τη θάλασσα επιλέγοντας τον πιο σύντομο δρόμο: πορεία προς τον Εύξεινο Πόντο. Τη πορεία προς τα Κούναξα και την επιστροφή προς τον Πόντο μας περιγράφει στο έργο του «Κύρου ανάβασις» ο Ξενοφώντας. Όταν οι Μύριοι αντίκρισαν την θάλασσα φθάνοντας στον Πόντο κοντά στη πόλη της Τραπεζούντας, φώναξαν το ιστορικό «θάλαττα, θάλαττα». Ακολουθώντας τις ακτές του Εύξεινου Πόντου επέστρεψαν στο Αιγαίο στην περιοχή της Περγάμου στην Αιολίδα.

Κύρου ανάβασις – Κάθοδος των Μυρίων

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Μετά τη νίκη του στα Κούναξα ο Πέρσης βασιλιάς Αρταξέρξης απαίτησε την υποταγή των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας. Οι ελληνικές πόλεις αντιδρούν και ζητούν προστασία από τη Σπάρτη. Η ηγέτιδα πόλη στην Ελλάδα στέλνει ένα εκστρατευτικό σώμα με τον βασιλιά Αγησίλαο επικεφαλής (395 π.Χ.). Ο Αγησίλαος πετυχαίνει συνεχείς νίκες εναντίον των Περσών και απειλεί την ίδια την περσική αυτοκρατορία.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Περσικός χρυσός

Μπροστά στον κίνδυνο του Αγησίλαου οι Πέρσες καταφέρνουν με την δύναμη του χρυσού τους να ενώσουν την Αθήνα, την Θήβα, την Κόρινθο και το Άργος εναντίον της Σπάρτης. Η Σπάρτη ανακαλεί από την Μικρά Ασία τον Αγησίλαο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους νέους της εχθρούς, ο οποίος αναγκάζεται να επιστρέψει από την ξηρά στην Ελλάδα.

ΒΟΙΩΤΙΚΟΣ ή ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Έτσι ξεσπά ένας 10ετής πόλεμος, που είναι γνωστός ως Βοιωτικός ή Κορινθιακός Πόλεμος. Ο Αγησίλαος αντιμετωπίζει τον στρατό του αντισπαρτιατικού συνασπισμού στη μάχη της Κορώνειας στη Βοιωτία το 394 π.Χ. και πετυχαίνει μεγάλη νίκη. Την ίδια χρονιά ο σπαρτιατικός στόλος ηττάται από τον Αθηναίο Κόνωνα στην Κνίδο. Ο Κόνωνας επιστρέφει στην Αθήνα και με χρυσό από την Περσία ανοικοδομεί τα τείχη της Αθήνας. Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι το 386 με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση όλων των ελληνικών πόλεων. Ο Βοιωτικός ή Κορινθιακός Πόλεμος τελείωσε με την «Ανταλκίδειο Ειρήνη» ή «Ειρήνη του Βασιλέως» με τους εξής όρους:

Κνίδος Καρίας

Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

Η «Ειρήνη του Βασιλέως» είχε τους εξής όρους:

  • παραδόθηκαν όλες οι πόλεις της Μ. Ασίας και της Κύπρου στους Πέρσες
  • όλες οι ελληνικές πόλεις ήταν αυτόνομες εκτός από: Σκύρο, Λήμνο και Ίμβρο που ανήκαν στην Αθήνα
  • οι Σπαρτιάτες έγιναν τοποτηρητές της ειρήνης στην Ελλάδα

Β΄ ΑΘΗΝΑÏΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η «Ειρήνη του Βασιλέως» δεν έφερε στην Ελλάδα την ηρεμία. Πολλές ναυτικές και νησιωτικές πόλεις έβλεπαν με συμπάθεια την ανασύσταση της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Έτσι σε συνέδριο το 376 π.Χ. στην Αθήνα ανακοινώνεται η σύσταση της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Κείμενα, συγγραφή, ιστορική έρευνα, εικόνες: Γαρίτατζης Χαράλαμπος (ΠΕ07) Φιλολογική επιμέλεια: Μαρία Αβερκιάδου (ΠΕ02)

(Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και τις πηγές των εικόνων μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ)

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Γυμνασίου. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.