ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ – ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ

ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ

Οι Πέρσες – όπως και Μήδοι – ανήκουν στις ινδοευρωπαϊκές φυλές. Εγκαταστάθηκαν στην Μέση Ανατολή, στις περιοχές του σημερινού Ιράν και Ιράκ. Οι δύο αυτές φυλές σταδιακά συγχωνεύτηκαν και έτσι δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κράτος. Ο ιδρυτής αυτού του κράτους ήταν ο βασιλιάς Κύρος Α΄ (645-602 π.Χ.).

Η Μέση Ανατολή

ΤΟ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

① ήταν οργανωμένο σε σατραπείες
② τις σατραπείες διοικούσε ο σατράπης
③ ο σατράπης έπρεπε να διοικεί δίκαια την σατραπεία του και να εισπράττει τους φόρους
④ Οι Πέρσες και οι Μήδοι δεν πλήρωναν φόρους

Οι σατραπείες της περσικής αυτοκρατορίας

ΠΕΡΣΕΣ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ

Οι Πέρσες πίστευαν στον Αχουραμάσδα, τον θεό της σοφίας και της αλήθειας. Ο πατέρας της Ιστορίας, ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί, ότι οι Πέρσες μάθαιναν στα παιδιά τους:
• να ιππεύουν
• να τοξεύουν και
• να λένε την αλήθεια
Οι Πέρσες υιοθέτησαν την σφηνοειδή γραφή, επηρεασμένοι από τους γειτονικούς λαούς.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Μετά τον Α΄ ελληνικό αποικισμό οι Έλληνες της Μικράς Ασίας δημιούργησαν έναν λαμπρό πολιτισμό. Κατά τον Β΄ αποικισμό αποίκισαν οι ίδιοι τα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με όλους τους γειτονικούς λαούς καθώς και με όλες τις περιοχές της Μεσογείου. Η ανεξαρτησία τους όμως απειλήθηκε αρχικά από τους Λύδιους και αργότερα από τους Πέρσες.

Η αρχαία Λυδία και η σφαίρα επιρροής της

ΦΟΡΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ

Για να παραμείνουν εν μέρει ανεξάρτητες οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας ήταν υποχρεωμένες να πληρώνουν έναν βαρύ φόρο στους Πέρσες και να τους ακολουθούν στις εκστρατείες τους. Έτσι εκστράτευσαν το 513 π.Χ. εναντίον των Σκυθών πέρα από τον ποταμό Δούναβη στην Βαλκανική. Το αποτέλεσμα ήταν να υποταχθεί στους Πέρσες η Θράκη.

Με την κατάκτηση της Λυδίας, της Θράκης και τον έλεγχο των στενών του Ελλήσποντου από τους Πέρσες, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας οδηγήθηκαν σε οικονομικό μαρασμό.

Επιπλέον τους επιβλήθηκε από τους Πέρσες

  • βαριά φορολογία και
  • χάσανε οριστικά την ελευθερία τους

Έτσι οδηγήθηκαν σε επανάσταση.

ΙΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το 499 π.Χ. οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας ξεσηκώθηκαν εναντίον των Περσών:

  • σταμάτησαν να πληρώνουν τον φόρο υποτέλειας και
  • ζήτησαν βοήθεια από την Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τους  πολυάριθμους Πέρσες

Βοήθεια έστειλαν μόνο η Αθήνα και η Ερέτρια, πόλεις ιωνικές, με 25 πλοία.

Παρά τις αρχικές επιτυχίες, όπως την εκστρατεία εναντίον της πόλης των Σάρδεων, πρωτεύουσας της Λυδίας, την οποία κατέλαβαν και πυρπόλησαν, οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη δύναμη των Περσών. Οι Πέρσες κατέλαβαν όλες τις ελληνικές πόλεις και μετά την ήττα στην ναυμαχία της Λάδης (494 π.Χ.) κατέστρεψαν την Μίλητο. Έτσι η ιωνική επανάσταση είχε άδοξο τέλος.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΔΟΝΙΟΥ

Η Ιωνική επανάσταση υπήρξε η αφορμή για τους ελληνοπερσικούς πολέμους που ακολούθησαν. Το 492 ο Μαρδόνιος, γαμπρός του βασιλιά των Περσών Δαρείου εκστράτευσε επικεφαλής μίας μεγάλης στρατιάς εναντίον της Ελλάδας και κινήθηκε εναντίον της Μακεδονίας. Ο στόλος των Περσών όμως καταστράφηκε στον Άθω από θαλασσοταραχή. Οι Πέρσες αποκατέστησαν όμως την κυριαρχία τους στην Θράκη.

Η χερσόνησος του Άθω

Ο Δαρείος δεν ξέχασε τους Έλληνες που βοήθησαν τους Ίωνες στην επανάστασή τους και θέλησε να τους τιμωρήσει την Αθήνα και την Ερέτρια. Το 490 ισχυρός περσικός στόλος έπλευσε προς την Ερέτρια, με επικεφαλής τους Δάτη και Αρταφέρνη, την οποία οι Πέρσες κατέλαβαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς. Στην συνέχεια αποβιβάστηκαν στον Μαραθώνα.

Στο πεδίο της μάχης του Μαραθώνα έπεσαν νεκροί 192 οπλίτες, ενώ ο αριθμός των νεκρών Περσών ανήλθε σε χιλιάδες. Οι νεκροί ενταφιάσθηκαν στον Μαραθώνα μέσα σε τύμβο. Η νίκη των Ελλήνων απέδειξε ότι οι Πέρσες δεν ήταν ανίκητοι.

Την χαρμόσυνη είδηση της νίκης στο Μαραθώνα μετέφερε οπλίτης, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο Φειδιππίδης, αναφωνώντας το γνωστό «νενικήκαμεν», πριν ξεψυχήσει.

(Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό και χάρτες και τις πηγές των εικόνων μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ)

 

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Γυμνασίου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.