ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μετά τον θάνατο του Αυγούστου κυβέρνησαν το ρωμαϊκό κράτος τους δύο επόμενους αιώνες τρεις δυναστείες αυτοκρατόρων:

  • η ιουλιο – κλαυδιανή δυναστεία
  • η δυναστεία των Φλαβίων
  • η δυναστεία των Αντωνίνων

Από τους συνολικά 17 αυτοκράτορες που κυβέρνησαν την αυτοκρατορία μέχρι το 192 μ.Χ. θα αναφέρουμε τους εξής:

Ο πρώτος διάδοχος του Οκταβιανού ήταν ο θετός γιός του Τιβέριος. Κυβέρνησε συνολικά 23 χρόνια, όμως είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που άφησε τη διακυβέρνηση στους συγκλητικούς και στον αρχηγό της πραιτοριανής φρουράς. Αποσύρθηκε στο όμορφο νησάκι του Capri. Πέθανε το 37 μ.Χ. σε ηλικία 79 ετών.

ΝΕΡΩΝ

Ο Νέρων κυβέρνησε μεταξύ 54-68 και έμεινε στην Ιστορία ως ο εμπρηστής της Ρώμης. Έβαλε φωτιά σε μεγάλο μέρος της πόλης το έτος 64 για να μπορέσει να χτίσει την πόλη όπως την φανταζόταν εκείνος. Κατηγόρησε τους Χριστιανούς για την φωτιά και έτσι ξεκίνησε ο πρώτος διωγμός εναντίον των Χριστιανών.

 

ΒΕΣΠΑΣΙΑΝΟΣ

Ο Βεσπασιανός επικράτησε ως imperator μετά τον θάνατο του Νέρωνα και τις ταραχές των ετών 68/69. Θεμελίωσε την δυναστεία των Φλαβίων. Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του ξεκίνησε η κατασκευή του Κολοσσαίου και της αγοράς (forum).

 

ΤΡΑΪΑΝΟΣ

Ο Τραϊανός είναι – μαζί με τον Νέρβα – οι θεμελιωτές της δυναστείας των Αντωνίνων,  δηλαδή των αυτοκρατόρων που προέρχονται από τις επαρχίες. Υπό την βασιλεία του (98 – 117 μ.Χ.) η ρωμαϊκή αυτοκρατορία έφτασε στη μεγαλύτερη έκτασή της μετά την κατάκτηση της Μεσοποταμίας και της Δακίας (Dacia – σημερινή Ρουμανία). O Τραϊανός ονομάστηκε από την σύγκλητο ως ο καλύτερος Ρωμαίος αυτοκράτορας (optimus princeps). Τα κατορθώματά του απεικονίζονται στην «Στήλη του Τραϊανού» στη Ρώμη.

 

ΑΔΡΙΑΝΟΣ

Ο Αδριανός διαδέχθηκε τον Τραϊανό και κυβέρνησε 21 χρόνια. Η διακυβέρνησή του χαρακτηρίζεται από την αγάπη του για τα γράμματα και από την παρατεταμένη ειρήνη, μια και ο Αδριανός δεν έκανε επεκτατικούς πολέμους. Ασφάλισε το βόρειο σύνορο της Βρετανίας με την κατασκευή ενός τεράστιου τείχους, που φέρει το όνομά του (Vallum Hadriani),  από τις ακτές του Ατλαντικού ως τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Στόλισε την Αθήνα με την «Βιβλιοθήκη του Αδριανού», την «Πύλη του Αδριανού», ενώ ολοκλήρωσε τον ναό του Ολυμπίου Διός. Στη Ρώμη κατασκεύασε το μαυσωλείο του, που σήμερα είναι γνωστό ως «Κάστρο των Αγγέλων» μαζί με την ομώνυμη γέφυρα πάνω από τον Τίβερη ποταμό. Έδωσε στο Πάνθεον τη μορφή που έχει σήμερα και κατασκεύασε την Villa Adriana κοντά στο Tivoli, έξω από την Ρώμη.

Η πύλη του Αδριανού στην Αθήνα

ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΙΛΙΟΣ

Ο Μάρκος Αυρήλιος είναι ο τελευταίος από τους «πέντε καλούς αυτοκράτορες» και μεγάλος στωικός φιλόσοφος. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του (161-180) νίκησε τους Πάρθες στην Ανατολή και τα γερμανικά φύλα στον Δούναβη και τον Ρήνο. Συνέγραψε το έργο του «εις εαυτόν» κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του. Πέθανε το 180 στην Vindobona (Βιέννη). Τον διαδέχθηκε ο γιός του Κόμοδος.

 

(Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ)

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου. Ετικέτες: , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.