ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ

Μετά τη σταθεροποίησή του στον θρόνο της Μακεδονίας ο Φίλιππος Β΄ έθεσε αρχικά δύο στόχους:

  • την ισχυροποίηση της Μακεδονίας
  • την επέκταση της εξουσίας του

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο Φίλιππος αντιμετώπισε τις επιδρομές των Ιλλυριών και των Παιόνων στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας με την οργάνωση ενός ισχυρού στρατού με κύριο χαρακτηριστικό τη μακεδονική φάλαγγα (16 σειρές πεζεταίρων εξοπλισμένοι με την σάρισα, το δόρυ 6 μέτρων) που πλαισιώνεται από ιππικό, τους εταίρους.

Μακεδόνας Οπλίτης

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Εκτός από το ιππικό, ο Φίλιππος καθιέρωσε και τη χρήση πολεμικών μηχανών. Εφάρμοσε και βελτίωσε την τακτική της λοξής φάλαγγας με την κίνηση υποχώρησης, ώστε να πετύχει την κύκλωση του εχθρού. Πολύ γρήγορα ο Φίλιππος επέκτεινε το κράτος προς ανατολάς φτάνοντας μέχρι τον Νέστο ποταμό. Γνώριζε ότι χρειαζόταν μία ισχυρή οικονομία, έτσι κατέλαβε τα ορυχεία χρυσού στο Παγγαίο όρος και εξέδωσε χρυσό νόμισμα: τους χρυσούς στατήρες.

Το Παγγαίο όρος

Χρυσός στατήρας Φιλίππου

Το 356 π.Χ. οι κάτοικοι των Κρηνίδων, αποικίας της Θάσου, ζήτησαν την βοήθεια του Φιλίππου εναντίον των Θρακών και εκείνος κατέλαβε την πόλη, την οχύρωσε και την μετονόμασε σε Φιλίππους. Η πόλη των Φιλίππων μπορούσε να ελέγξει την πεδιάδα μέχρι τα όρη Φαλακρό και Μενοίκιο και την πρόσβαση δυτικά στον Στρυμόνα ποταμό.

Ανατολική Μακεδονία

Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΔΕΑ

Όλες οι ελληνικές πόλεις της Νοτίου Ελλάδας είχαν κουραστεί από τους συνεχείς πολέμους και τις καταστροφές. Άρχισε να συζητιέται η ιδέα της ένωσης όλων των Ελλήνων. Η Πανελλήνια Ιδέα ήταν μία πολιτική έκφραση που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον σοφιστή και ρήτορα Γοργία, έναν διδάσκαλο ρητορικής από τους Λεοντίνους της Σικελίας. Κύριος εκφραστής αυτής της πολιτικής ήταν ο μαθητής του, ο Αθηναίος Ισοκράτης. Διατύπωσε την άποψη πως ένας ισχυρός μονάρχης θα ένωνε τους Έλληνες και θα τους οδηγούσε εναντίων των Περσών. Μεταξύ άλλων έβλεπε στον Φίλιππο Β΄ αυτόν τον μονάρχη.

Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ήταν ο πρώτος που κατάφερε να ξεπεράσει τον τοπικισμό, που φανάτιζε πολλούς συγχρόνους του. Ο μεγάλος του αντίπαλος ήταν ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, που πίστευε στην ιδέα του πρωταγωνιστικού ρόλου της Αθήνας, και χαρακτήριζε βάρβαρο τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας.

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΝΟΤΟ

Ο Φίλιππος προσπαθούσε να επέμβει στις υποθέσεις των πόλεων της Νότιας Ελλάδας. Μία τέτοια ευκαιρία του δόθηκε, όταν ορίστηκε αρχιστράτηγος από το αμφικτιονικό συνέδριο, το οποίο κήρυξε τον πόλεμο στην Άμφισσα για θέματα του μαντείου των Δελφών. Όταν έμαθαν οι Αθηναίοι ότι ο Φίλιππος πέρασε τις Θερμοπύλες, αποφάσισαν να αντισταθούν. Οι Αθηναίοι μαζί με τους Θηβαίους παρατάχθηκαν στην πεδιάδα της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τον βασιλιά της Μακεδονίας. Στην Χαιρώνεια θα γνωρίσουν σκληρή ήττα από την μακεδονική φάλαγγα και ο 18χρονος Αλέξανδρος, επικεφαλής του ιππικού θα αφανίσει τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων, οι άνδρες του οποίου αρνήθηκαν να παραδοθούν.

Ο Λέων της Χαιρώνεια

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κυρίαρχος πλέον στην Ελλάδα μετά τον μαρασμό των πόλεων-κρατών ο Φίλιππος Β΄ συγκαλεί το 337 πανελλήνιο συνέδριο στην Κόρινθο, ένα χρόνο μετά τη νίκη του στη Χαιρώνεια. Εκεί αποφασίζεται η εκστρατεία των Ελλήνων εναντίον των Περσών με ηγέτη τον Φίλιππο. Η εκστρατεία αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί όμως ποτέ! Ο Φίλιππος Β΄ δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά (337 π.Χ.) στο θέατρο των Αιγών κατά την τελετή των γάμων της κόρης του Κλεοπάτρας με τον βασιλιά των Μολοσσών, από τον σωματοφύλακά του τον Παυσανία.

Η δολοφονία του Φιλίππου

Κείμενα, συγγραφή, ιστορική έρευνα, εικόνες: Γαρίτατζης Χαράλαμπος (ΠΕ07) Φιλολογική επιμέλεια: Γεώργιος Σπανός (ΠΕ02)

(Σημείωση: η παρουσίαση του θέματος σε Power Point με περισσότερο φωτογραφικό υλικό, χάρτες και τις πηγές των εικόνων μπορεί να αναζητηθεί εδώ και εδώ και στο docplayer εδώ)

Κατηγορίες: ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.