Θρίαμβος στην Κωνσταντινούπολη

Ο Μέγας Δούκας της Σερβίας Νόβακ Γκρέμποστρεκ (Novak Grebostrek, στα σέρβικα Новак Гребострек) ήταν ό μόνος ξένος στην Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στον οποίο επετράπη παρέλαση θριάμβου.

O Μέγας Δούκας της Σερβίας Νόβακ σε πορεία θριάμβου στην Κωνσταντινούπολη
Έργο του Darko Stojanovic

Τον 14ο αιώνα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία πιεζόταν από τους εχθρούς της από όλες τις πλευρές. Ο γηραιός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος στράφηκε για βοήθεια στον γαμπρό του, βασιλιά της Σερβίας Στέφανο Β΄ Μιλούτιν.

Ο βασιλιάς της Σερβίας Στέφανος έστειλε τον Μέγα Δούκα Νόβακ με 2000 ιππείς (οι βυζαντινές πηγές αναφέρουν 2000 ιππότες) και τον αντίστοιχο αριθμό πεζικού, προς βοήθεια του αυτοκράτορα. Ο στρατός του Νόβακ συμμετείχε στη μάχη της Καλλίπολης (1312), έλυσε τις πολιορκίες της Νικομήδειας, της Νίκαιας και της Προύσας και έδιωξε τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος οργάνωσε θρίαμβο για τον Μέγα Κόμη Νόβακ στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς εκείνος βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής του προς την Σερβία. Οι ευχαριστίες του αυτοκράτορα προς τον βασιλιά της Σερβίας καταγράφονται σε δύο χρυσόβουλα του 1313 και του 1317 προς την σερβική μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

 

Πηγή εικόνας: http://darkostojanovic.com/

Δημοσιεύθηκε στην ΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ Λυκείου, Χωρίς κατηγορία και χαρακτηρίσθηκε , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση