Μινωική Τέχνη

Η τέχνη της μινωικής Κρήτης

Οι Μινωίτες ανέπτυξαν πολλές μορφές τέχνης, όπως αγγειοπλαστική, ζωγραφική (τοιχογραφίες), μικροτεχνία (σφραγίδες και κοσμήματα), ενώ τα παλάτια αποτελούν λαμπρά, μνημειώδη έργα αρχιτεκτονικής.

Από τις σημαντικότερες μινωικές τοιχογραφίες, που βρέθηκαν στην Κνωσό, είναι αυτή του «Πρίγκηπα με τα κρίνα» , που σώζεται πολύ αποσπασματικά και έχει συμπληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Ο νέος ονομάσθηκε από τους ερευνητές «πρίγκηπας», γιατί θεωρήθηκε ότι αποδίδει τον βασιλιά-ιερέα, που ζούσε στο ανάκτορο της Κνωσού. Η στάση των χεριών του δείχνει ότι ίσως έσερνε με το αριστερό του χέρι ένα ζώο ή κάποιο μυθικό τέρας, γρύπα ή σφίγγα. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

 

Σπάνιας ομορφιάς είναι ο κρητικός σφραγιδόλιθος, που ανακαλύφθηκε στον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» στην Πύλο. Οι επικεφαλείς της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι Davis και Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι υποστηρίζουν ότι ο σφραγιδόλιθος, όπως και άλλα ευρήματα του τάφου, κατασκευάστηκαν στην Κρήτη. Και αυτό γιατί δουλειά τέτοιας ποιότητας δεν γινόταν πουθενά στην ηπειρωτική Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το λεγόμενο «χρυσό κόσμημα των μελισσών», που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είναι διάσημο αρχαιολογικό εύρημα από τον Χρυσόλακκο, τον ταφικό περίβολο της νεκρόπολης των Μαλίων.

 

 

 

 

 

Πηγή σφραγιδόλιθου:  https://www.neakriti.gr/article/eidiseis/1452488/kritiki-sfragida-mystirio-brethike-stin-pylo-photos-/

Πηγή εικόνας κοσμήματος: https://de.wikipedia.org/wiki/Bienen_von_Malia

Δημοσιεύθηκε στην ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Γυμνασίου, ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ Λυκείου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση