Συμμετοχή του Γυμνασίου του ΠΣΠΘ στο 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACSTAC 2016

Στις 4 – 6 Μαρτίου 2016 διεξήχθη το 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACSTAC, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Το ACSTAC τελεί υπό την αιγίδα: του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, του CERN (European Organization for Nuclear Research) και του EPS (Εuropean Physical Society). Η λογική πίσω από το ACSTAC (Anatolia College Science & Technology Annual Conference) είναι η εκπαιδευτική προσομοίωση ενός επιστημονικού συνεδρίου. Με άλλα λόγια, οι μαθητές λειτουργούν ως μικροί επιστήμονες, και αφού επιλέξουν ένα θέμα, διεξάγουν έρευνα και στη συνέχεια προετοιμάζονται για το συνέδριο όπου παρουσιάζουν την εργασία τους. Την ίδια ώρα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν με το σύνολο της ροής του επιστημονικού συνεδρίου, δηλαδή εκτός από συμμετέχοντες, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξυπηρετήσουν ως διοργανωτές του συνεδρίου και ως κριτές των επιστημονικών εργασιών. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές δεν αποκτούν μόνο γνώση μέσω της συγγραφής της εργασίας τους, αλλά μια άλλη ομάδα μαθητών καταφέρνει να κερδίζει μια άλλη μορφή της γνώσης μέσα από τη διαδικασία κρίσης των εργασιών.

Οι μαθητές της β΄ Γυμνασίου Πρόδρομος – Παναγιώτης Φαϊτατζής και Χρήστος – Ευάγγελος Τσαπκίνης με μέντορα την εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ.Γεωργία Αλεξούδα προγραμμάτισαν στο πλαίσιο του ομίλου Προγραμματισμού του Γυμνασίου εφαρμογές μαθηματικών υπολογισμών και τις παρουσίασαν στο συνέδριο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ο μαθητής  Χρήστος – Ευάγγελος Τσαπκίνης  εκπόνησε και παρουσίασε την εργασία με τίτλο «Προγραμματισμός της εφαρμογής Matrix Master». Ο μαθητής Πρόδρομος – Παναγιώτης Φαϊτατζής εκπόνησε και παρουσίασε την εργασία με τίτλο «Mathematical Theorems Calculator». Ακολουθούν οι περιλήψεις των εργασιών.

  Προγραμματισμός της εφαρμογής Matrix Master για την εκτέλεση πράξεων με πίνακες

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η εφαρμογή Matrix Master αναπτύχτηκε στην επαγγελματική γλώσσα προγραμματισμού C. Μέσω του κεντρικού μενού της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μία από τις διαθέσιμες πράξεις των πινάκων ή την έξοδο από την εφαρμογή. Οι διαθέσιμες από την εφαρμογή πράξεις των πινάκων είναι οι εξής: Πρόσθεση, Αφαίρεση, Βαθμωτός Πολλαπλασιασμός, Πολλαπλασιασμός, Μεταφορά. Αφού γίνει η επιλογή, ο χρήστης καλείται να εισάγει τον αριθμό των γραμμών και των στηλών για έναν ή δύο πίνακες, ανάλογα με τον υπολογισμό που επέλεξε. Στη συνέχεια εισάγει τα στοιχεία του πίνακα (ή των πινάκων, ανάλογα με τον υπολογισμό που επιλέχθηκε). Αφού ολοκληρωθεί ο υπολογισμός, το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην οθόνη. Η διεπαφή της εφαρμογής είναι στην αγγλική γλώσσα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Προγραμματισμός,, Πράξεις πινάκων.

 Mathematical Theorems Calculator

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το “Mathematical Theorems Calculator” είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε στην επαγγελματική γλώσσα προγραμματισμού C. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την δυνατότητα, μέσω του μενού του, στον χρήστη να κάνει τα εξής: 1. Να εμφανίζει όσους θετικούς αριθμούς επιθυμεί από την ακολουθία του Fibonacci, 2. Να εμφανίζει όσες σειρές θέλει από το τρίγωνο του Pascal και 3. Να εμφανίζει τις πυθαγόρειες τριάδες μέχρι τον αριθμό που θα πληκτρολογήσει 4. Να επιλέξει την έξοδο από το πρόγραμμα. Οι αριθμοί Fibonacci χρησιμεύουν στην ανάπτυξη του πληθυσμού σε π.χ. κουνέλια, μέλισσες κλπ. και επίσης είναι χρήσιμοι ακόμη και στη διακλάδωση στα δέντρα. Κάθε αριθμός Fibonacci είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων αριθμών. Το Τρίγωνο του Pascal βοηθάει στον υπολογισμό του συντελεστή των ταυτοτήτων και είναι πολύ σημαντικό για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων. Κάθε σειρά είναι άθροισμα της επόμενης δύναμης του 2 (π.χ. 1η σειρά 2^0 2η σειρά 2^1 κ.ο.κ.). Τέλος, οι πυθαγόρειες τριάδες είναι χρήσιμες στον υπολογισμό του Πυθαγόρειου Θεωρήματος, δηλαδή στο άθροισμα των πλευρών ενός ορθογωνίου τριγώνου.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Προγραμματισμός, Ακολουθία Fibonacci, Τρίγωνο Pascal, Πυθαγόρεια Τριάδα, Γλώσσα Προγραμματισμού C

  Οι μαθητές μας εργάστηκαν με ζήλο, ενθουσιασμό και μεθοδικότητα και είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τις διαδικασίες ενός συνεδρίου.

Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές μας!

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων