Περιλήψεις εργασιών μαθητών του σχολείου μας που παρουσιάστηκαν στο 2ο μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC

Η κωδικοποίηση των μηνυμάτων στις αρχαίες πυρσίες (φρυκτωρίες)

Μπαργιώτα Ελευθερία,Παπαφυλάκη Μαγδαληνή, Λειβαδίτης Νικόλαος

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 Επιβλέποντες καθηγητές: Γεωργία Αλεξούδα, Καθηγήτρια Πληροφορικής,

 Αναστάσιος Πάλλας,Φυσικός – Ρ/Η

Η γνώση της κωδικοποίησης που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες στη μετάδοση των πληροφοριών με τις πυρσίες (δυο πεντάδες δαδών) μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τα κριτήρια μετάδοσης, αλλά και τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους. Η παρούσα εργασία σκοπεύει να καλύψει την έλλειψη τέτοιων πληροφοριών που είναι σημαντικές για ιστορικούς και τεχνολογικούς λόγους. Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη και ανάλυση των κειμένων αρχαίων συγγραφέων και η εύρεση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ της κωδικοποίησης της πληροφορίας στις φρυκτωρίες και της συχνότητας εμφάνισης των διαφόρων γραμμάτων στα κείμενα. Για τη συλλογή και ανάλυση των κειμένων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό με τίτλο «Ψάξε χαρακτήρα» που αναπτύχθηκε από το Γεωλόγο Λευτέρη Παπαδόπουλο. Η έρευνα κατέληξε σε χρήσιμα τεχνολογικά, ιστορικά και γλωσσολογικά συμπεράσματα για τα κριτήρια κωδικοποίησης στις φρυκτωρίες  και τη σχέση της με τα αρχαία κείμενα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ:  Κωδικοποίηση, πυρσίες

 

Πειραματική μελέτη της Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σχολικό περιβάλλον

 Καραμόσχου Ελένη, Μυκονιάτη Όλγα, Ρέκκας Ανδρέας και Σπανός Βασίλης

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Παν/μίου Θες/νίκης

 Επιβλέποντες καθηγητές: Γεωργία Αλεξούδα, Καθηγήτρια Πληροφορικής,

 Αναστάσιος Πάλλας,Φυσικός – Ρ/Η

Η γνώση της ισχύος της κινητής τηλεφωνίας που εκπέμπεται σε διάφορα μέρη και χώρους ενός κτιρίου είναι πολύ σημαντικό θέμα. Η απαίτηση για ελαχιστοποίηση των συνεπειών που μπορεί να έχει η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου στην υγεία μας επιβάλλει  την εύρεση της κατάλληλης τιμής που πρέπει να έχει ένα σήμα χωρίς να μειώνεται η ικανότητα μας για επικοινωνία. Βασική προϋπόθεση γι’αυτό είναι η πειραματική παρατήρηση και η κατασκευή ενός μοντέλου κατανομής της ισχύος για τα σήματα της κινητής ακτινοβολίας. Σκοπός της εργασίας είναι καταγραφή της ισχύος του σήματος της κινητής τηλεφωνίας που εκπέμπεται σε διάφορες ανοικτές περιοχές και χώρους ενός κτιρίου, η καταγραφή της ευαισθησίας που εμφανίζουν τα κινητά τηλέφωνα απέναντι στην ισχύ αυτή, όπως επίσης  και μελέτη των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την ισχύ και ευαισθησία του σήματος. Τα πειραματικά αυτά αποτελέσματα αναλύονται με την βοήθεια της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας και καταλήγουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το μοντέλο κατανομής ισχύος της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. 

      ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: ηλεκτρομαγνητική θεωρία, ισχύς σήματος, ακτινοβολία, κινητά τηλέφωνα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων