Φεβ 03 2013

Άρθρα του/της ΣΑΚΕΛΛΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Κάτω από: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3394

Στο παλιό γυμνάσιο της πόλης στεγάζεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του νομόυ της Φθιώτιδας  .  Περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφικές έρευνες στη Λοκρίδα. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την περιοχή της Αταλάντης όπου τοποθετείται η αρχαία πόλη Οπούς. Τα ευρήματα καλύπτουν ολόκληρη την προϊστορική και την ιστορική περίοδο έως τα ρωμαϊκά χρόνια.                       Στις τρεις αίθουσες του Μουσείου παρουσιάζονται σημαντικά εκθέματα που αφορούν την ένδυση, τον οπλισμό, τη λατρεία, τα ταφικά έθιμα την τεχνολογία και τον οικιακό εξοπλισμό των ντόπιων ομάδων της περιοχής.

Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στις προθήκες του Μουσείου σφραγιδόλιθους, χάλκινα όπλα, χρυσά κοσμήματα, μαγειρικά σκεύη,επαγγελματιό εξοπλισμό (του αγρότη, του ψαρά, του ξυλουργού κλπ).Πολλά  από τα αντικείμενα   από πλευράς θεματολογίας,  εικονογράφησης και μορφολογικών στοιχείων είναι μοναδικά για το χαρακτήρα της κοινωνίας που τα παρήγαγε.

Σκοπός  του    Μουσείου είναι η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η κατανόηση από το ευρύ κοινό της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δράσης σε κάθε χρονική περίοδο, μέσα από αντικείμενα καθημερινής ζωής και τέχνης.

8 σχόλια μέχρι τώρα




8 σχόλια προς “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ”

  1.   ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΟΣστο 06 Φεβ 2013 στις 7:36 πμ     Απάντηση1

    pou briskete to mousio

  2.   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣστο 07 Φεβ 2013 στις 10:05 πμ     Απάντηση2

    Αν δώσεις στο google earth τις συντεταγμένες

    Γεωγραφικό Πλάτος    38°39’11.41″Β
    Γεωγραφικό Μήκος     22°59’49.82″Α
    Θα πέσεις …. επάνω του !

  3.   ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜστο 10 Φεβ 2013 στις 9:11 μμ     Απάντηση3

    Πραγματικα εχω εντυπωσιαστει απο τις πληροφοριες που εχετε βρει και εχετε δημοσιευσει.ποτε δεν πιστευα οτι θα ηταν τοσο συναρπαστικο το να μαθαινεις τοσα πολλα σχετικα με ενα μουσειο.Ωστοσο προκειμενου να μαθω περισσοτερα θα μπορουσατε να γραψετε περισσοτερα για την πολη Οπους.Τελος παντων  αν μπορεσετε και δημοσιευσετε ενα ακομα αρθρο αφιερωμενο στην πολη Οπους  προκειμενου να ενημερωθω τοτε το μουσειο σας θα εχει εναν επισκεπτη παραπανω!!!

    •   apseftouraστο 11 Φεβ 2013 στις 3:14 μμ     Απάντηση4

      Ο σημερινός νομός Φθιώτιδας αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της κεντρικής Ελλάδας με την ονομασία Λοκρίδα.
      Οι κάτοικοι της ανατολικής Λοκρίδας ονομάζονταν Οπούντιοι Λοκροί , από την πόλη Οπούντα(περιοχή σημερινής Αταλάντης),που ήταν η μητρόπολή τους.
      Οι Λοκροί πρέπει να ήταν οι πρώτοι που ονομάστηκαν Έλληνες από τον ΕΛΛΗΝΑ, γιο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, οι οποίοι προέρχονταν από την Οπουντία Λοκρίδα..

  4.   ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΟΣστο 13 Φεβ 2013 στις 7:17 πμ     Απάντηση5

    exei pola endiaferon  pragmata sto mousio atalantis kai tha ithela na ma8o pola gia tin istoria p exei mesa afto to mousio kai an mporite na grapsete perisotera pragmata giafto to mousio

  5.   ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣστο 16 Φεβ 2013 στις 4:53 μμ     Απάντηση6

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΥΤΩ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

  6.   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣστο 09 Μαρ 2013 στις 9:52 μμ     Απάντηση7
  7.   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣστο 09 Μαρ 2013 στις 9:55 μμ     Απάντηση8

    http://www.youtube.com/watch?v=L5UxQm2AyC0
     

Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *