Φεβ 02 2013

Άρθρα του/της ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Ζωγραφίζοντας στο μυαλό μου τον ιδανικό δάσκαλο , δεν ξεχωρίζω αν είναι άντρας ή γυναίκα , νέος ή μεγάλος  σε ηλικία ,όμορφος ή λιγότερο όμορφος με την κοινή έννοια του όρου .Για μένα ο δάσκαλος είναι αυτός που μορφώνει τα παιδιά και λαξεύει το χαρακτήρα τους.

Ο ιδανικός δάσκαλος ξεχειλίζει από αγάπη για τα παιδιά, ξέρει τι νιώθουν ,προλαβαίνει τις σκέψεις τους και είναι υπομονετικός.Γνωρίζει πώς να κάθεται σωστά στην έδρα του , αλλά και στα θράνια δίπλα στους μαθητές του.Χαμογελά  ειλικρινά και αγγίζει την πλάτη των παιδιών του , συμμετέχοντας και στις χαρές , αλλά και στους προβληματισμούς τους .Κλείνει τη ματιά πονηρά στις μικρές φάρσες και επαινεί ακόμα και τις πιο μικρές επιτυχίες των μαθητών του.Η καλή γνώση του αντικειμένου του αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της εικόνας του.Ο σωστός δάσκαλος   επιλέγει    το ουσιαστικό και παραμερίζει τις ανούσιες λεπτομέρειες κάνοντας το μάθημα πιο ενδιαφέρον.Ξεπερνά  τους εγωισμούς του και αφήνει τα προσωπικά του προβλήματα έξω από την πόρτα της τάξης του και ασχολείται με καθέναν από τους μαθητές του ξεχωριστά.Δεν λειτουργεί  ως αυθεντία, αλλά αυτό που θέλει να μεταδώσει στο παιδί  το εκμαιεύει από το ίδιο.Δεν    ευνοεί την αποστήθιση , αλλά καλλιεργεί την κριτική σκέψη των μαθητών του .Αποδέχεται τόσο τα δικά του πιθανά λάθη όσο και των μαθητών του

. Επομένως , ο καλός δάσκαλος είναι μια τεράστια αγκαλιά ,που χωράει γενιές γενιών μαθητών , χωρίς να ξεχνάει ποτέ τα μικρά τους ονόματα όσα χρόνια κι αν περάσουν .Νοιάζεται για τις επιλογές τους και παρακολουθεί την προόδο τους , ξέροντας ότι η μεγαλύτερη υποχρέωσή του είναι να τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι και σπουδαιότεροι από κείνον!!!

15 σχόλια μέχρι τώρα




15 σχόλια προς “Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ”

  1.   ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑστο 05 Φεβ 2013 στις 7:46 πμ     Απάντηση1

    Το παραπάνω άρθο ήταν πολύ ενδιαφέρον και είναι προφανές πως είναι γραμμένο από μαθητή.Σίγουρα ο κάθες μαθητής θέλει να έχει μια εικόνα τέτοιου καθηγητή στο μυαλό του, του ιδανικού καθηγητή.Δυστυχώς, στις μέρες μας λίγοι είναι αυτοί που θα έχουν την υπομονή και την διάθεση να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα παιδιά και όχι μόνο να το κάνουν αλλά να πάρουν και ευχαρίστηση απ’αυτό.Απ’τα πρώτα χρόνια της ζωής του,το παιδί πηγαίνει στο σχολείο όπου παιρνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας..Εφόσον λοιπόν το σχολείο μοιάζει σαν δεύτερο σπίτι του,έχει την “υποχρέωση” να το καθοδηγήσει και να είναι ανοιχτό να ακούσει οποιονδήποτε προβληματισμό και σκέψη όπως ακριβώς και η οικογένεια.Το εκπαιδευτικό σύστημα στερεί απ’τους μαθητές τέτοιους καθοδηγητές και αυτό είναι μείον γενικότερα του πολιτισμού μας σαν χώρα.Η εκπαίδευση χρειάζεται άμεσες αλλαγές με σκοπό την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των μαθητών αλλά και την δημιουργία προσωπικών αξιών!

  2.   ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜστο 10 Φεβ 2013 στις 9:33 μμ     Απάντηση2

    Ιδανικος δασκαλος,δεν νομιζω  να υπαρξει ποτε ενας τετοιος.Ξερω πως ακουγεται λιγο απαισιοδοξο για εμας τους μαθητες αλλα ας το ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ λιγο καλυτερα.Ολοι οι δασκαλοι εχουν τον δικο τους αναλλοιωτο τροπο διαπαιδαγωγησης αρνουμενοι,οι περισσοτεροι,να τον αλλαξουν.Αρα αν το σκεφτει κανεις προκειται για καθαρα θεμα ξεροκεφαλιας πραγμα που συνανταται που αλλου στην Ελλαδα! Κατα την γνωμη μου ο ιδανικος δασκαλος θα πρεπει να ειδικευεται σε ολες τις κατηγοριες μαθητων δηλαδη απο 1η δημοτικου εως 3η λυκειου.Επιπλεον θα πρεπει να να προετοιμασει και να κοινωνοικοποιησει τα παιδια για την μετα εποχη σχολειου μεσα σε ενα κλιμα ασφαλειας,που να μην διακρινεται απο το αισθημα του φοβου αλλα απο την αισθηση της αυτοπεποιθησης.Εω κατακλειδι θα ηθελα να τελειωσω με αυτο που αρχισα λεγοντας πως ενας  τετοιος δασκαλος στην σημερινη εποχη θα πρεπει να θεωρειται ενα οριο που ολοι οι καθηγητες θα πρεπει να βαλουν προκειμενου να γινει η κοινωνια μας καλυτερη αλλα οσον αφορα το αν προκειται να υπαρξει ποτε ενας τετοιος θεωρω πως οχι!.

  3.   ΤΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣστο 11 Φεβ 2013 στις 10:00 πμ     Απάντηση3

    Πολύ ενδιαφέρον το παραπάνω άρθρο που γράψατε..! Η γνώμη μου για τον ιδανικό δάσκαλο για εμάς τους μαθητές πιστεύω πως κάπου και κάποτε σε ένα σχολείο θα υπάρχει  ένας τέτοιος δάσκαλος που θα είναι τρυφερός/η απέναντι στους μαθητές και να μην τους καταπιέζει όπως οι άλλοι περισσότεροι δάσκαλοι. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να σκεφτόμαστε και τους δασκάλους λίγο, που μερικές μέρες μπορεί να έχουν  κάποια προβλήματα π.χ με την οικογένεια ή ακόμα και με την  ζωή τους και δεν μπορούν να τα ξεχάσουν για μία ώρα  και να συγκεντρωθούν στο μάθημα τους.

  4.   ΚΟΥΤΣΩΝΗ ΕΛΕΝΑστο 12 Φεβ 2013 στις 7:00 μμ     Απάντηση4

     
    Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ…ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΗ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΝΩΣΗ, ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΔΑΣΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ…Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΓΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕ…ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ…
     

  5.   ΚΑΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣστο 13 Φεβ 2013 στις 7:19 πμ     Απάντηση5

    …Σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας.. πολλοί  λίγοι  είναι αυτοί που θα ασχοληθούν σοβαρά με τους μαθητές τους.. ίσως αυτό το είδος δασκάλων δεν υπάρχει !!! Κατά τη γνώμη μου είναι  μια φαντασίωση του μαθητή .. ένα  όνειρο κάθε μαθητή που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ..! Ο ιδανικός δάσκαλος δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αλλά μόνο στο μυαλό των μαθητών!!!

  6.   ΚΡΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΙΧΑΕΛΑστο 13 Φεβ 2013 στις 7:22 πμ     Απάντηση6

    Το παραπάνω άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον! Κατά την άποψη μου ο ιδανικός δάσκαλος είναι όπως τον παρομοιάζει ο/η μαθητής/τρια στο άρθρο . Ο δάσκαλος ο οποίος είναι κοντά στα παιδιά χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα τους ,  χωρίς να βάζει τα προσωπικά του στη δουλεία του μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή ή μπορεί και να υπάρχει ήδη ο ιδανικός δάσκαλος.

  7.   ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΦΕΛΗστο 13 Φεβ 2013 στις 7:23 πμ     Απάντηση7

    Το παραπάνω άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον! Συμφωνώ με όλα αυτά. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι καθοδηγός των μαθητών και όχι μέσο διδασκαλίας… Ωστόσο πολλές φορές ο ιδανικός δάσκαλος δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ποτέ… Συχνά οι δάσκαλοι φωνάζουν και χτυπάνε τα παιδιά διότι πιστεύουν οτι με αυτην την τακτική τους είναι πιο εύκολο να μάθουν…

  8.   ΠΑΠΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΙΑστο 13 Φεβ 2013 στις 8:22 πμ     Απάντηση8

    Το παραπάνω άρθρο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω. Όμως νομίζω πως επίσης πολύ σημαντικό είναι ο δάσκαλος να είναι ικανός να καταλάβει πότε κάποιο παιδί περνάει κάποια φάση ή έχει κάποιο πρόβλημα. Ο σωστός δάσκαλος θα πρέπει να ενδιαφερθεί και ίσως θα πρέπει να δείξει επιείκεια προς αυτό το άτομο αντί να ασχολείται συνεχώς με τις δικές του απαιτήσεις , τα δικά του θέλω και να του υπενθυμίζει ασταμάτητα ότι έχει αλλάξει μειώνοντας το και κάνοντας το να νιώθει υπεύθυνο για αυτό που περνάει.

  9.   ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣστο 13 Φεβ 2013 στις 8:27 πμ     Απάντηση9

     
                                    Ο ιδανικός δάσκαλος για εμάς τους μαθητές θα πρέπει να μας
                 διορθώνει εάν κάνουμε λάθος και να μας δείχνει πως μπορούμε
                να κάνουμε κάτι ποιο σωστά δηλαδή καλύτερα . Επίσης πρέπει να
                υποστηρίζει κάθε μαθητή σε κάθε δυσκολία του, με υπομονή βέβαια . Ωστόσο δεν θα χρειάζεται να θυμώνει με τα λάθη των μαθητών του και φυσικά να μην τους κοροιδεύει με ειρωνία.

  10.   ΠΑΛΑΠΕΛΑΣ ΗΛΙΑΣστο 15 Φεβ 2013 στις 5:02 μμ     Απάντηση10

     
    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ!!! ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ……..ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΚΕΨΗ!! ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ!ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΕΛΟΣ, ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΝΩ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ. ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ. ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΒΡΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΔΑΝΙΚΟ ΔΑΣΚΑΛΟ!!!

  11.   ΜΙΧΑΗΛ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑστο 18 Φεβ 2013 στις 5:38 μμ     Απάντηση11

    Δεν υπαρχει ιδανικος δασκαλος…!!! Καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος. με τα καλα του και τα κακα του..!!! Ιδιαιτερα σε αυτη την εποχη που ζουμε ολοι εχουμε προβληματα..!! Εγω προτιμω ενα ΣΩΣΤΟ δασκαλο, ο οποιος καθε μερα που θα μπαινει μεσα στην ταξη, βλεποντας τα χαμογελα των μαθητων του να ξεχναει ολα τα προβληματα και να λεει  ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΡΑ..!! Να μην θεωρει πως ερχετε απλα αναγκαστικα επειδη αυτο ειναι τ επαγγελμα του!!!  Να ψαχνει να βρει εναν ευχαριστο τροπο να περναει η ωρα του μαθηματος, να ακουει της αποψεις των παιδιων να ειναι ειλικρινεις, να μην ειναι απαισιοδοξος αλλα καλοκαρδος υπομονετικος και ετοιμος να βοηθησει τ καθε παιδι με το προβλημα του…!!!  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

  12.   ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣστο 25 Φεβ 2013 στις 10:10 πμ     Απάντηση12

    Καλό το άρθρο σου για τον ιδανικό δάσκαλο, αλλά εγώ πιστεύω πως δεν είναι μόνο αυτά τα παραδείγματα που γράφεις.
    Ο ιδανικός δάσκαλος είναι ένας άνθρωπος που όταν είσαι μικρός νοιάζεται να σε βοηθήσει, σου δίνει συμβουλές και παραδείγματα που τα οποία αυτός τα θεωρεί σωστά και απαραίτητα. Θα πρέπει να μην εκνευρίζεται, να έρχεται στην ώρα του, να είναι σοβαρός και σωστός απέναντι στα παιδιά.
    Τον καλό δάσκαλο τον θυμάσαι πάντα με σεβασμό και αγάπη.

  13.   ΚΟΛΩΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑστο 27 Φεβ 2013 στις 8:15 πμ     Απάντηση13

    Ο ιδανικός δάσκαλος για μένα είναι αυτός που έχει μόρφωση, εμπειρία και μπορεί να τα μεταφέρει στους μαθητές του. Ακόμα πιστεύω ότι ένας σωστός δάσκαλος πρέπει να είναι φίλος με τους μαθητές του. Να  αντιμετωπίζει  τον καθένα ξεχωριστά, να ακούει την γνώμη τους, να μην εκνευρίζεται και φωνάζει. Μέχρι τώρα έχω συναντήσει έναν καλό δάσκαλο, έναν ένας φιλόλογο καθηγητής στην Α’ Γυμνασίου.

  14.   ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΥ ΔΡΟΣΙΣ ΟΡΒΟΚΗστο 06 Μαρ 2013 στις 8:05 πμ     Απάντηση14

    Κατά την γνώμη μου, πολλοί από τους δασκάλους μας σήμερα έχουν χαλάσει την εικόνα τους. Ένας δάσκαλος θα πρέπει να είναι ευγενικός, ξεκάθαρος από την αρχή με το τι δεν δέχεται στο μάθημα του έτσι ώστε να καταλάβουν οι μαθητές με πόσο αυστηρό δάσκαλο έχουν να κάνουν. Έτσι οι μαθητές θα προσπαθήσουν περισσότερο αλλά θα πρέπει και ο δάσκαλος να βοηθά τους διδασκομένους του με όσο το δυνατόν καλύτερο και όμορφο τρόπο έτσι και οι μαθητές θα τον/την νιώθουν πιο κοντά τους. Σημαντικό είναι να μην έχει κακές συνήθειες όπως να καπνίζει μέσα στο μάθημα ή να έχει κινητό την ώρα του μαθήματος. Επίσης οι μαθητές θα τον σέβονται περισσότερο και θα δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον προς το μάθημα.
    Επομένως, κάτι σημαντικό που θα πρέπει να αναπτύξουν  οι δάσκαλοι στις ημέρες μας, είναι ο τρόπος που κάνουν το μάθημα τους. Θα πρέπει να το κάνουν πιο συναρπαστικό, για παράδειγμα εάν το μάθημα είναι γεωγραφία η κάτι παρόμοιο θα μπορούσε ο καθηγητής όταν έχει καλό καιρό να τους βγάλει για ένα περίπατο, να τους δείξει κάποια πράγματα που αφορούν το μάθημα του. Μα θα πρέπει να προσπαθήσουν και οι μαθητές να δείξουν ενδιαφέρον στο μάθημα ενός δασκάλου. Έτσι ο δάσκαλος θα νιώσει και αυτός ότι τον χρειάζονται. Αυτός κατά την γνώμη μου είναι ο ιδανικός δάσκαλος.
     

     

     

     

  15.   Ανώνυμοςστο 18 Μάι 2013 στις 3:00 μμ     Απάντηση15

    Κι εγώ αυτή την ιδανική εικόνα εκπαιδευτικού είχα στο μυαλό μου κι ήθελα να τη μετουσιώσω στην πράξη όταν έγινα εκπαιδευτικός, κι απογοητεύτηκα όταν είδα ότι για τους πολλούς, μαθητές και γονείς, αυτός ο εκπαιδευτικός είναι ο χαζός εκπαιδευτικός, ο εκπαιδευτικός που θα πρέπει να τον……σπρώξουμε να γίνει ο αρεστός σε “εκείνους” εκπαιδευτικός, ξεχνώντας αρχές ζωής, παιδαγωγικής, ψυχολογίας, επιστήμης, ανθρωπιάς. Ο δάσκαλος δεν πρέπει όμως ποτέ να σταματήσει με το παράδειγμά του να διδάσκει τους μαθητές του. Ίσως κάποιοι από τους μαθητές μας να μην το έχουν ακούσει αλλά ποτέ δεν παύει να είναι επίκαιρο το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στἰχους Κώστα Βἰρβου για το δάσκαλο, ευκαιρία να το προτείνω λοιπόν.

Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *