Ιαν 27 2013

Άρθρα του/της ΡΟΥΣΤΑ ΛΕΝΤΙΑΝΑ

Εφηβεία

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εφηβεία είναι ο δρόμος που  ενώνει την παιδική ηλικία με την ενήλικη ζωη.Αναφέρεται σε μια μακρόχρονη περίοδο ανάπτυξης  που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο βιοσωματικό,το γνωστικό,συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα,του νέου.

.Ο έφηβος καλείται να προσαρμοστεί στο  πολύπλοκο κοινωνικό περιβάλλον και να ανταποκριθεί στα πρότυπα και τις αξίες που επικρατούν στην κοινωνία.Έτσι ζεί μια περίοδο άγχους,ευτυχίας  προβλημάτων, σύγχισης και πρέπει ο ίδιος  να επιβιώσει σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική  κοινωνία .Όσοι απο τους νέους έχουν την στήριξη της οικογένειας,των φίλων ενηλικιώνονται με ομαλό τρόπο.Όσοι όμως ζούν σε ένα προβληματικό οικογενιακό περιβάλλον,χωρίς αξίες, υγιή πρότυπα συμπεριφοράς,είναι δυνατόν να  αντιμετωπίσουν  προβλήματα.Έχοντας χαμηλή αυτοεκτίμηση,αδύναμο χαρακτήρα μπορεί να εκδηλώσουν τόσο εξωτεριτερικευμένα όσο και εσωτερικευμένα προβλήματα συμπεριφοράς.Μερικά απο αυτά είναι η χρήση ουσιών,αλκόολ,παραβατική συμπεριφορά,σχολική αποτυχία,κατάθλιψη ,άγχος,απόπειρα αυτοκτονίας κ.α!

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

.Είναι λοιπόν σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας  και αργότερα του σχολείου για την στήριξη των εφήβων.Έχουν ανάγκη να νιώσουν αγάπη,εκτίμηση,σεβασμό και εμπιστοσύνη,που θα τους οδηγήσουν  σε επιτυχημένη κοινωνικοποίηση.! ♥

11 σχόλια μέχρι τώρα




11 σχόλια προς “Εφηβεία”

  1.   ΓΟΥΛΑ ΣΟΦΙΑστο 06 Φεβ 2013 στις 7:41 πμ     Απάντηση1

    Η αλήθεια είναι πως η  εφηβεία είναι μια πραγματικά περίεργη περίοδος της ζωής των παιδιών, σε άλλους λιγότερο σε άλλους περισσότερο. Το ζω κι εγώ η ίδια και νομίζω οι περισσότεροι στην ηλικία μας.
    Η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των εφήβων, καθώς χρειάζονται συνεχή στήριξη και βοήθεια σε θέματα σχολικά, συναισθηματικά… Και φυσικά δεν ξεχνάμε το σχολικό χώρο στον οποίο κινούμαστε καθημερινά επί ώρες. Μια παρεξήγηση μπορεί να μας οδηγήσει σε άθλια συναισθηματική κατάσταση.
    Όπως αναφέρθηκε και στο άρθρο, χρειάζεται εμπιστοσύνη και αγάπη από τους γύρω μας, για μια σωστή και ομαλή διαμόρφωση του εαυτού μας.

  2.   ΣΩΤΗΡΛΗ ΜΑΡΙΑστο 11 Φεβ 2013 στις 9:52 πμ     Απάντηση2

    Συμφωνώ με όλα αυτά αλλά πιστεύω ότι και εμείς οι έφηβοι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι και να μην περιμένουμε συνέχεια βοήθεια από τους άλλους. Θα ήταν καλό να πιστεύαμε και λίγο στον εαυτό μας, να μην παρασυρόμασταν τόσο εύκολα από την γνώμη των άλλων.
    Η αυτοεκτίμηση είναι αρκετά χαμηλή γιατί συνήθως ακούμε την γνώμη των άλλων για το πώς είμαστε και όχι την δική μας για το πώς είμαστε πραγματικά. Βασικά μας έχουνε περάσει την ιδέα ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίδιοι και ότι είναι κακό να διαφέρουμε. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο καθένας έχει την δικιά του προσωπικότητα και τον δικό του χαρακτήρα.. ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΙΑΡΟ ΝΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙJ

  3.   ΨΑΛΛΙΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗστο 11 Φεβ 2013 στις 9:53 πμ     Απάντηση3

    Πραγματικά η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την ζωή του παιδιού. Ο έφηβος έχει μια δικιά του άποψη για την ζωή. Σε αυτήν την περίοδο της ζωής του υπάρχουν προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχος, αποτυχία στα σχολικά μαθήματα και πολλά αλλά και φυσικά η ψυχολογία του παιδιού δεν είναι καλή ,έχει άσχημη συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις και έτσι το παιδί να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρολό για τους εφήβους γιατί η οικογένεια μπορεί να στηρίξει τον έφηβο και έτσι να διαμορφώσει σωστό χαρακτήρα.

  4.   ΜΠΑΝΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣστο 11 Φεβ 2013 στις 10:05 πμ     Απάντηση4

    Η  εφηβεία  είναι μια φάση την οποία περνάμε κυρίως  από το γυμνάσιο και μετά  ή από τουλάχιστον  από  τότε αρχίζουν να είναι εμφανή  τα  αποτελέσματα !Η εφηβεία
    Είναι πραγματικά μια πολύ περίεργη περίοδος για τα παιδιά διότι είναι κάτι πρωτόγνωρο! Η εφηβεία  είναι σε  άλλους  εύκολη σε άλλους πιο δύσκολη! Σημαντικό ρόλο στην ανατροφή παίζει το σχολείο όπου βρισκόμαστε αρκετές ώρες ,
    η οικογένεια  και οι φίλοι μας!

  5.   ΚΟΥΤΣΩΝΗ ΕΛΕΝΑστο 12 Φεβ 2013 στις 6:37 μμ     Απάντηση5

    ΣΥΜΦΩΝΩ…Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΠΑΙΖΕΙ Η ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ…!

  6.   ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΦΕΛΗστο 12 Φεβ 2013 στις 9:20 μμ     Απάντηση6

    Συμφωνώ με όλα αυτά…αλλά…δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατανόηση από την οικογένεια…; Εχουμε ακούσει όλοι μας πως δημιουργούνται προβλήματα μέσα σε οικογένειες…Και εξαιτίας αυτών να διαλύεται μια οικογένεια…Επίσης το σχολείο δεν θα έπρεπε να βοηθάει κάθε παιδί που έχει οποιοδήποτε πρόβλημα..; Δεν θα ήταν πιο εύκολο για όλους μας αν οι καθηγητές μας νοιάζονταν λίγο πραγματικά για μας και δεν τους απασχολούσε μόνο ο βαθμός που θα βάλλουν στην καρτέλα ή τα λόγια που θα πει στους γονείς του κάθε μαθητή…; Πιστεύω πως είναι πολύ εύκολο να είναι ένας έφηβος σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση αλλά…αυτό που αξίζει πραγματικά είναι να ξεπερνάς οτιδήποτε και να σου συμβεί και να προχωρήσεις παρακάτω…

  7.   ΜΟΥΤΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗστο 17 Φεβ 2013 στις 10:54 πμ     Απάντηση7

    Η εφηβεία για πολλούς είναι μια
    δύσκολη περίοδος.Όμως αν έχεις καλούς φίλους
    και γονείς με κατανόηση τότε αυτή η περίοδος μπορεί
    να περάσει πολύ πιο ήπια και σωστά,χωρίς προβλήματα.

  8.   ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗστο 18 Φεβ 2013 στις 9:45 πμ     Απάντηση8

    Ένας ακόμα λόγος παρεξηγήσεων είναι ότι πολλοί έφηβοι τσακώνονται μεταξύ τους γιατί θέλουν να επιδείξουν τη σωματική τους ικανότητα. Για αυτό το λόγω πρέπει να τους μιλήσει κάποιος για να μην γίνονται παρεξηγήσεις και να  τους πείσει ότι ο τρόπος επίλυσης είναι η συζήτηση. Πολλοί καθηγητές όμως, στα σχολεία πρέπει να επιτηρούν το προαύλιο αλλά δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά που τσακώνονται, ενώ άλλοι ενδιαφέρονται για τα παιδιά μην πάθουν κάτι στην ώρα που τσακώνονται.

  9.   ΙΑΚΩΒΑΚΗ ΡΑΦΑΗΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑστο 19 Φεβ 2013 στις 7:09 πμ     Απάντηση9

                            Συμφωνώ με αυτά που λες…..μπορώ να σου πω πως πολλά παιδιά σήμερα περνάνε την εφηβεία και δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Η εφηβεία προκαλεί πιστεύω σοβαρά προβλήματα στα παιδιά που την περνάνε!! Συνήθως τα προβλήματα που βιώνουν είναι όπως είπες και εσύ το άγχος, η κατάθλιψη κυρίως, η κακή συμπεριφορά, η απόπειρα αυτοκτονίας, η χρήση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών, η αποτυχία σε πράγματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον  τους . κ.ά. Λοιπόν πιστεύω πως η εφηβεία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα  για όλα τα παιδιά!!!!

  10.   ΖΑΧΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗστο 19 Φεβ 2013 στις 7:14 πμ     Απάντηση10

    Πραγματικά η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για το παιδί.                                                                         
    Το παιδί πρέπει να έχει την δική άποψη, να πιστεύει στον εαυτό του,
    χωρίς να  περιμένουμε βοήθεια από τους άλλους.    
    Το πώς θα είναι η συμπεριφορά  του παιδιού, παίζει μεγάλο ρόλο η οικογένεια
    οι φίλοι και το σχολείο όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
    Σε αυτήν την περίοδο το παιδί έχει άγχος για τα σχολικά μαθήματα νιώθει αποτυχία
     και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.

  11.   ΛΥΤΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗστο 26 Φεβ 2013 στις 7:26 πμ     Απάντηση11

    Πολύ ωραίο το άρθρο σου για την εφηβεία!!!:-) Συμφωνώ ότι η εφηβεία είναι μια δύσκολη στιγμή στη ζωή μας. Και ότι άμα δεν έχουμε την κατάλληλη στήριξη από τους κοντινούς μας ανθρώπους θα εξελιχθούμε πολύ άσχημα. Γι’ αυτό και τα παιδιά που δεν έχουν κοντά τους δικούς τους ανθρώπους εξελίσσονται πολύ άσχημα στη ζωή τους.     

Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *